Ryzen 5 3500X İçin Soğutucu

Bütçe
250 TL

brockmert

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar,

Yakin zamanda mATX formunda bir kasa topladim. Islemci olarak R5 3500X sectim fakat islemcide gelen stok fanin benzer sistemlerde yetersiz oldugunu duydum birkac yerde. Halihazirda 2600X ve 3600'larda da ayni sorunlarla karsilasanlari gorunce benim de ayni problemle karsilasacagimi dusunuyorum.

TL; DR

Kasa Aerocool Cylon Mini (On panele 2 fan takildi)
Islemci Ryzen 5 3500X

Kasama sigacak ve islemcimi yukte serin tutacak kule tipi Max 250 bandinda bir sogutucu onerebilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar,

Yakin zamanda mATX formunda bir kasa topladim. Islemci olarak R5 3500X sectim fakat islemcide gelen stok fanin benzer sistemlerde yetersiz oldugunu duydum birkac yerde. Halihazirda 2600X ve 3600'larda da ayni sorunlarla karsilasanlari gorunce benim de ayni problemle karsilasacagimi dusunuyorum.

TL; DR

Islemci Ryzen 5 3500X

Kasama sigacak ve islemcimi yukte serin tutacak kule tipi Max 250 bandinda bir sogutucu onerebilir misiniz?

Merhabalar,

TL; DR

Islemci Ryzen 5 3500X

merhaba öncelikle bu tarz sisteme on panele takabiliyorsanız eğer en az 3 adet fan ve üst kısımda yer var ise üst kısım içinde bir egzoz fan takmaniz taraftarıyım arkada yer alan egzoz fanini blok soğutucu konusuna gelince arkadaşın önerdiği soğutucu gayet makul ve kasanızın içine rahat bir şekilde sığacaktır.

Arkadaşın önerdiği soğutucu işinizi Görecektir

Öncelikle kasanızın önü kapalı hava akışı kötü olacak bu yüzden sıcaklıklarınız yüksek olacak zaten. Yukarıda önerilen soğutucu veya Hyper 212 Black Edition iş görecektir.

Arctic Freezer Duo çok iyi bir soğutucu fakat kasanıza sığma konusunda fazla geliyor. Kasanın kapağını tam kapatamayabilirsiniz.
cylon mini.jpg

arcticduo.jpg

Kasadan dolayi sogutucu bulmakta zorluk cekiyorum. Artic freezer'i istemeyerek de olsa eliyorum, malum, kasa icin fazla heybetli. Peki 212 black edition nasil olur dersiniz? Kasa kapagi ve ram slotlarini engeller mi?
Edit: Dark freezer x126 diye bir sogutucu buldum uzunlugu 145mm hem kasaya da sigiyor. Sanirim bunu alacagim.

Son düzenleme:
Kasadan dolayi sogutucu bulmakta zorluk cekiyorum. Artic freezer'i istemeyerek de olsa eliyorum, malum, kasa icin fazla heybetli. Peki 212 black edition nasil olur dersiniz? Kasa kapagi ve ram slotlarini engeller mi?
Edit: Dark freezer x126 diye bir sogutucu buldum uzunlugu 145mm hem kasaya da sigiyor. Sanirim bunu alacagim.
212.jpg

Yardimlariniz icin tesekkur ederim. Cooler Master'i da takamayacagima gore en yakin vakitte Dark Freezer x126 alip takacagim. Sicaklik degerlerini yazdiktan sonra konuyu kilitleriz. Umarim baska kullanicilara da yardimimiz dokunur. Tesekkurler tekrardan, iyi forumlar.

Yardimlariniz icin tesekkur ederim. Cooler Master'i da takamayacagima gore en yakin vakitte Dark Freezer x126 alip takacagim. Sicaklik degerlerini yazdiktan sonra konuyu kilitleriz. Umarim baska kullanicilara da yardimimiz dokunur. Tesekkurler tekrardan, iyi forumlar.
Dostum sonuç nedir paylaşacağım demişsin ama ? Bende aynı tercihlerde bulundum da merak ediyorum.

Herkese merhaba tekrardan,
Konuyu guncelleyemedigim icin ozur diliyorum oncelikle. Elimde olmayan birkac sorundan oturu daha yeni foruma giris yapabildim. Hemen konuya giriyorum. Dark Freezer x126 alip takmama ragmen sonuc hic ic acici olmadi cunku kasa fazla kucuk ve hava sirkulasyonu saglanamiyor. Bunun uzerine kasa ve Dark Freezer x126'yi iade edip kasa olarak Dark Guardian aldim ve islemcimin stok fani olan Wraith Prism'i kullanmaya devam ettim, termal macun olarak da Arctic MX-4 kullandim. Onde 3, alttan 1 olacak sekilde 4 intake fani taktim. Arkada 1 ve ustte 1 olacak sekilde de 2 egzoz fani taktim. Kasa zaten 4 fan ile geliyor ama ben ayriyetten 2 fan daha ekledim. Bu islem sonucunda ekran karti ve islemci sicakliklarim gayet makul seviyelere dustu ama sicaklik seviyelerini hatirlamiyorum uzgunum, notlarimi da bulamadim. Bu sonuc beni tatmin etmedi yine de. Bunun uzerine MSI Afterburner ile RTX2060 icin detayli bir fan ayari yaptim. BIOS'tan da kasa fanlari ve islemci fani icin bu islemi uyguladim ve sicakliklari 6-7 derece daha dusurdum. Ekran kartimin sicaklik degerleri gayet iyiydi ama islemcim masaustunde ve yukte hic stabil calismiyordu, bosta bile isiniyordu. Detayli bir arastirma sonucu su yolu izledim:

1- Windows'un guc seceneklerinden Ryzen islemcilere ozel olarak gelen birkac secenek var. Ordan Ryzen Balanced olarak ayarladim.

2-Undervolt islemi uyguladim. Islemci frekansini ve cektigi voltaji azar azar degistirerek stabil ve serin bir performans elde etmeye calistim. 4.1 Ghz'te 1.25V'a sabitledim, benim icin ise yaradi. Bostayken tum cekirdekleri kullanmiyor, 4.1 Ghz'te calisiyor ama sicaklik konusunda hicbir sorun yasatmiyor.

Bu islemlerden sonra Realbench, Aida64 ve Prime95 ile testler yaptim. Notlarimi kaybettigimden dolayi Aida64'te yaptigim testin sonucunu bulamadim. Prime95'te 2 saatlik testten sorunsuz cikti. Realbench'te de 3 saatlik test sonucunda islemci 57 ile 58 derece arasinda oynayip durdu, ekran karti da 67 derecede sabitlendi. Ardindan da 2 saat boyunca Metro Exodus oynadim. Metro Exodus'ta ayarlarim Ultra, RTX kapali, Hairworks kapali, Advanced Physics kapali, Tesellation acik, AF 16x. Toplam 5 saatin sonunda sicakliklarim benchmark testlerinden daha dusuktu ama hatirlayamadigim icin kesin konusmak istemiyorum. Sistemimi extreme seviyelerde kullanmiyorum gunluk olarak. Oyun oynamak icin oturdugumda da en cok 4 saat oturuyorum sonrasinda uygulama calistirmiyorum. Kullandigim sartlarda stabil ve serin calisiyor kisacasi.

Cok gec geri dondugum icin gercekten ozur dilerim. Sistemimi yukarda anlattigim sekilde 25 Subattan beri kullaniyorum ve memnunum. Lutfen verdigim frekans-volt degerini direkt kullanmaya kalkismayin. Islemci sicakligini dusurmek icin birkac yontem daha var ve detayli islemler; dikkat, zaman ve sabir gerektiriyor. Kucuk kucuk oynamalar yapmalisiniz. Bu yazimi lutfen bir rehber niteliginde kullanmayin. Benim de yanlis yaptigim ve farkinda olmadigim konular olabilir, varsa da deneyimli kisiler ustune basa basa belirtir. Herkese guzel forumlar diliyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı