Ryzen 5 3600 overclock değerlerim

boradenizkusu

Centipat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Ryzen 5 3600 işlemcili sistemimi sonunda topladım. İlk başlarda yüksek sıcaklıklarda gezdiğini fark edip konuyu biraz araştırınca PBO ve Core performance Boost'u kapatınca olayın çözüldüğünü fark ettim fakat tabii 3.60 GHz'e sabitlenmiş oldu. Ben de öneriler üzerine Arctic 34e-Sports Duo kırmızı model soğutucuyu aldım. Bu ayarları geri açtığımda eskisi kadar ısınmasa da yine de günlük kullanım ve oyunlarda 70-75'lere çıktığını gördüm hatta bazen 80'lere. Ben de bu ayarları yeniden kapatıp manuel overclock yapmayı seçtim. 4.20 GHz sabit istediğim için voltajı olabildiğince düşürerek Prime95 ve Cinebench R15 testleri yaparak şu ayarlarda denemelerimin sonuna geldim ve bu konuda tecrübeli bilgili arkadaşlardan yorum yapmalarını istiyorum.
Dipnot: Kasam Power Boost X-59 4 fanlı.

CPU ratio: 4.20.
CPU Core voltage: 1.1500 v.
Cinebench R15: 1670 CB.
Prime95 %100 yükte 10 dakikada sıcaklık 88C'ye sabitlendi.
Boşta sıcaklık: 42-46C.
Oyunlarda: 55-65C.

Şimdiden teşekkür ederim.

1 saat testin ardından eğer sıkıntı olmazsa voltaj değerlerini not edin ve çok az voltaj düşürüp yeniden test yapın. Isı azalıp, stabilite artacaktır.
Teşekkür ederim yanıtınız için. Voltajı bir tık düşürsem de Prime95 Small FFTs testinde 10 dakika sonra 12 threadden 1'i stopped working oluyor. Ben de o yüzden voltajı yükselttim yani test esnasında CPU kullanımı %100'den %95'lere düşüyor. Ama deneyebilirim yeniden.
3600 65 TDP değerine sahip ve 1.15V ile 10 dk testte 88 derece. 2600X kullanıyorum, 1.4V ile 1 saat 10 dk testte 75 derece ve 95 TDP değere sahip. 3600'ü çözemedim.
Açıkçası ben de biraz hayal kırıklığına uğradım. Bu CPU 210W'a kadar soğutuyormuş ve çok öneriliyordu. Kuzenimde aynı işlemci stok fan ile 4.00 GHz'de 1.1250 V ile 85'li derecelerde kaldı Prime95 testi ile. Yani boşuna almış gibi hissediyorum bir miktar...4.20 görmek de çok hoşuma gitti açıkçası onu bozmak istemiyorum.😀

Çekirdekler kapanırsa voltaj arttırın çok az. Sıcaklıkdan kapanırsa soğutma sistemini elden geçirin. Voltaj azaltırsanız, çekirdekler kapanabilir.
İşte kapanınca en son 1.1500V'da kapanmadan ve çökmeden yakaladım. Daha düşüklerde çalışıyordu ama çekirdeklerden biri kapanıyordu 10 dk sonra Prime95'te. Sizce voltaj yüksek mi 4.20 için veya sıcaklık nasıl, soğutucunun daha serin tutması gerekmiyor muydu? Yoksa %100 yük için normal midir, ayrıca dediğiniz gibi birazdan 1.5 saat teste sokarım.
İşte kapanınca en son 1.1500V'da kapanmadan ve çökmeden yakaladım. Daha düşüklerde çalışıyordu ama çekirdeklerden biri kapanıyordu 10 dk sonra Prime95'te. Sizce voltaj yüksek mi 4.20 için veya sıcaklık nasıl, soğutucunun daha serin tutması gerekmiyor muydu? Yoksa %100 yük için normal midir, ayrıca dediğiniz gibi birazdan 1.5 saat teste sokarım.
İşlemci soğutucumun tam oturmadığını fark ettim, 4.20'de yine de ısındığı için 4.00'a sabitledim. Son durum şöyle :
CPU Ratio : 4.00 GHz
CPU Core Voltage : 1.0500 V
Maksimum Sıcaklık (Prime95 Small FFTs 20 dk.) : 82C
Boşta Sıcaklık : 45C
Oyunlarda Sıcaklık : 50-56C
Cinebench R15 : 1587 cb
Cinebench R20 : 3630

Şuanki durumdan memnunum, 4.20'ye zorlamayacağım. İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı