Ryzen 5 3600 voltaj ayarı

Lirix

Kilopat
Daha fazla  
IMG_8203.jpg

G.Skill 2x8 16 GB 3600 MHz CL18.
MSI B450M'a Pro Max.
Reyzen 5 3600.
Arkadaşlar sistem bu şekildedir.

Sorunum şu ben RAM'leri BIOS'tan 3600 MHz yükseltmek istediğim zaman anakart ayarında buluna OC Genie modundan mecbur OC modunu açmam gerekiyor. Bu işlemi yaptığımda CPU hızı 4.2 GHz'ye yükseliyor.
Haliyle voltaj değeri de yükseliyor ve bu çok fazla ısınmaya ve voltaj değerinin 1.4 seviyelerine gelmesine neden oluyor. Bir de fanlar normalde fazla dönmeye başlayıp sesleri artıyor.
Stok soğutucu kullandığım için bu da ısı olarak boşta 40 45 dereceleri görmeme neden oluyor.
Okuduğum kadarıyla Ryzen işlemciyi sabit voltajda daha stabil değerlerde çalıştırmak mümkün müş.
Örneğin 1.30 voltajda 4.00 GHz gibi.
Amacım sıcaklık değerini düşürmek.
Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Overclock konusunda hiç deneyimim yok maalesef.
Resimdede anakartın BIOS paylaştım oradan da inceleyebilirsiniz.

Eki Görüntüle 581980

MSI B450M'a Pro Max.
Reyzen 5 3600.

Sorunum şu ben RAM'leri BIOS'tan 3600 MHz yükseltmek istediğim zaman anakart ayarında buluna OC Genie modundan mecbur OC modunu açmam gerekiyor. Bu işlemi yaptığımda CPU hızı 4.2 GHz'ye yükseliyor.
Haliyle voltaj değeri de yükseliyor ve bu çok fazla ısınmaya ve voltaj değerinin 1.4 seviyelerine gelmesine neden oluyor. Bir de fanlar normalde fazla dönmeye başlayıp sesleri artıyor.
Stok soğutucu kullandığım için bu da ısı olarak boşta 40 45 dereceleri görmeme neden oluyor.
Okuduğum kadarıyla Ryzen işlemciyi sabit voltajda daha stabil değerlerde çalıştırmak mümkün müş.
Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Overclock konusunda hiç deneyimim yok maalesef.

Aynı işlemci ve anakarta sahibim. Ben de yapamadım bir türlü şu sıcaklığı ayarlamayı, daha da uğraşmak istemedim bozarım diye. Mecbur 3.6GHz devam ediyorum.

1.25Vtan bile bir tık aşağı çekebilirsin 4.0 GHz'de iken. Deneme yanılma ile düşürebildiğin kadar stabil olanı bul. RAM'ler için XMP ayarını aç işlemci ise auto da bırak voltaj da dahil eğer işlemciye overclock istemiyorsan.

Ben de 3.6'da kullanıyordum ancak madem kısıtlayacaktım niye bu işlemciyi aldım gerek yok deyip tekrar default ayarlara çektim güzel bir soğutucu alıp default kullan bence işlemci kendi istediği gibi çalışsın.

Eki Görüntüle 581980

MSI B450M'a Pro Max.
Reyzen 5 3600.

130 voltaj ver 4.125 sabitle

Bu işlemci maalesef default ayarlarda en iyi performansı veriyor. Bellek frekansı yükseltmek için X.M.P. kullanın. Başka hiç bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

Ben CPB ve PBO kapatıp kullandım bir süre. BIOS sürümleri ve chipset sürücüleri güncellendikten sonra default ayarlarda kullanmaya başladım. OC denedim ama potansiyel çok düşük. 4.3 GHz'i zar zor görüyor. İyi bir soğutma kullandığınızda zaten bu OC performansına ihtiyaç duyduğunda anlık erişebiliyor. Yani önden OC yapılmış halde göndermiş AMD işlemciyi.

Sıcaklık değerleri de yükte 85 dereceyi geçmiyorsa sorun yok.

Dostum 1.25V vererek 4000 MHz frekansta çalıştırabilirsin. Ek olarak BIOS'un güncel değil sanırım. Son sürüme buradan bakabilirsin. Screenshot Support For B450M-A PRO MAX | Motherboard - The world leader in motherboard design | MSI Global

1.25vtan bile bir tık aşağı çekebilirsin 4.0 GHz'de iken. Deneme yanılma ile düşürebildiğin kadar stabil olanı bul. RAM'ler için XMP ayarını aç işlemci ise Auto'da bırak voltaj da dahil eğer işlemciye overclock istemiyorsan.

Nasıl yapılır acaba söyleyebilir misiniz? Bu konulardan hiç anlamamda.
Bu işlemci maalesef default ayarlarda en iyi performansı veriyor. Bellek frekansı yükseltmek için X. M.P. Kullanın. Başka hiçbir değişiklik yapmanıza gerek yok.

Ben CPB ve pbo kapatıp kullandım bir süre. BIOS sürümleri ve chipset sürücüleri güncellendikten sonra default ayarlarda kullanmaya başladım. OC denedim ama potansiyel çok düşük. 4.3 GHz'i zar zor görüyor. İyi bir soğutma kullandığınızda zaten bu OC performansına ihtiyaç duyduğunda anlık erişebiliyor. Yani önden OC yapılmış halde göndermiş AMD işlemciyi.

Sıcaklık değerleri de yükte 85 dereceyi geçmiyorsa sorun yok.

Sadece XMP ayarı etkileştirdiğimde ekrana görüntü gelmiyor maalesef. OC geni kısmınıda aktif hale getirdikten sonra denedim sorunsuz açılıyor bilgisayar. Ama bu seferde hem GHz yükseliyor hem voltaj değeri yükseliyor hem de fanlardan aşırı ses gelmeye başlıyor. Aslında tek rahatsız eden fan sesleri. O konu hakkında bir bilginiz var mı acaba? Fan ayarlarını yapsam sorun düzelir mi? Bir de fan ayarları nasıl yapılıyor bilginiz var mı acaba?

OC modunu kapatıp Advanced kısmında bellek profillerini kontrol eder misiniz? X.M.P. profili varsa default ayarlara alıp sadece X.M.P. profili seçip kaydedip yeniden başlatın. Sorun olacağını düşünmüyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı