3300X'ten neden vazgeçtin? 5700XT'te ile 1080p@144 bandında uzun süre götürsün diye mi? Öyleyse iyisini yapmışsın, bu noktadaki önerim de @enes.wtp'ın da dediği gibi 3600X olur. Bildiğim kadarıyla X serilerinin silikon yapısı genelde düz 3600'lere oranla OC'a daha yatkın oluyor, ilerleyen zamanlarda performans anlamında kısıtlandığın zaman anakartın ve işlemcinin potansiyelleri ve limitleri doğrultusunda hız aşırtma denemeleri yapabilirsin. Bu arada bu işlem için X serilerinin içinden çıkan Wraith Spire soğutucu yeterli olmayacağı gibi güçlü bir hava soğutma (NH-D15/Arctic 34 Duo gibi) veya opsiyonel olarak sıvı soğutma desteğiyle sistemi optimum kıvama getirebilirsin .
@Jonathan North AM5 platformuna gecmekten vazgeçtim ve 4/8 Bir işlemcinin geleceğe dönük olmadığı kanısına vardım. Ben de iade ettim ve 3600x alacağım galiba.
Vatan'dan alacaksın zaten zorunlu olarak, Vatan pahalı olduğu için 3600X'e o kadar fiyat farkı verilmez. Arkadaşların dediği gibi 3600'ün içinden çıkan soğutucu rezil olduğu için 3600X farkını gidip soğutucuya ver daha iyi olur.
@Jonathan North AM5 platformuna gecmekten vazgeçtim ve 4/8 Bir işlemcinin geleceğe dönük olmadığı kanısına vardım. Ben de iade ettim ve 3600x alacağım galiba.
Oyun anlamında söylüyorsan aslına bakarsan orta segmentte 4/8 devri yeni yeni başlayacak, çünkü şu an bile sağlam 4/4 işlemcilerle çoğu oyundan tatmin edici performans yakalanabiliyor, C/T parametresi uzun ömürlü oyun deneyimi açısından değerlendirildiği zaman belli bir noktada geri planda kalabiliyor, yarın bir gün bir başka 4/8 işlemci çıkar (Örn: R3 5300X gibi), oyunlarda yüksek kullanıma ulaşmasına rağmen 6C/12T'lik R5 3600'ü tokat manyağı yapıverir, bu işler her zaman beklenildiği gibi gitmeyebilir. Bu hususta kritik olarak bakılması gereken parametrelerden; olmazsa olmaz tekli çekirdek performansı, her bir çekirdek içerisine düşen ünite başı transistör yoğunluğu, ana işlem merkez çipinin yazılımsal mimari yapısı ve uygulamaların güncellenen gelişmiş teknolojilerin hangi oranda ne düzeyde işlemcinin çalışmasına etki edecek şekilde optimize edileceği vb gibi hususlar olduğunu düşünüyorum.
Gerçi teknolojinin hızına yetişmek günümüzde epey bir güç, sadece bir fikir olması açısından özellikle bu konuda gidişatın nasıl olacağı yönünde öngörüde bulundum. Zaten şu an R5 3600/(X) alacak olsan bile istediğin kartla seni uzun süre götürmeye yetecektir.
@Jonathan North Açıkçası 5700 XT ve PSU yenilemesi yaptıktan sonra 5 yıl kullanmayı düşünüyorum. O yüzden değiştirdim işlemcimi 6/12 5 yıl rahatlıkla götürecektir.
@Jonathan North Açıkçası 5700 XT ve PSU yenilemesi yaptıktan sonra 5 yıl kullanmayı düşünüyorum. O yüzden değiştirdim işlemcimi 6/12 5 yıl rahatlıkla götürecektir.
3300X'e göre daha garanti bir yol izleyerek iyisini yapmışsın. İlerleyen zamanlarda da işlemci teknolojisinde devasa bir gelişme gözlenmezse 5 değil ayar kısarak 10 yıla kadar gideri olur o sistemin.