Ryzen 5 3600X CPU overheating hatası

GoroUgur

Decapat
Daha fazla  
Merhabalar. Windows 11'e 3 ay önce geçiş sağladım ve her şeyden 2 hafta öncesine kadar memnundum. 2 hafta önce bilgisayar 3 dk açık kaldı ve bir anda CPU hızı 0.54 GHz'ye düştü. Bilgisayarı yeniden kapatıp açarsam düzelir diye düşündüm ama açılırken hata geldi. "CPU overheating, please check fan." diye. Bende Thermaltake'in sıvı soğutucusu var ama ben takmadım, bir profesyonele taktırttım. Şu anda bu sorun yeniden gelmeye başladı. Bilgisayarın tozunu iyice aldım ama bir etki etmedi. BIOS güncelleme yaptım o da bir işe yaramadı. Virüs olduğunu düşünmüyorum çünkü kullanım çok az ama olabilir de. Yardımcı olan ve olmaya çalışan herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ya şöyle göndereyim yardımcı olur mu bilemiyorum. Elimde termal macun yok. Sipariş ettim ama 3 gün teslimat süresi veriyor o da en az.
Sıvı soğutuculu olduğundan bağlantılarını da kontrol edin devir daim ederken bir yerde bir sıkıntı oluşmuş olabilir.
Nasıl sıkıntıyı saptayacağım bilgisayar ile aram pek iyi değil kusura bakmayın. 😅

Dosya Ekleri

• IMG_20211101_195344.jpg
    IMG_20211101_195344.jpg
    183,3 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG_20211101_195509.jpg
    IMG_20211101_195509.jpg
    194,1 KB · Görüntüleme: 47
  • IMG_20211101_195337.jpg
    IMG_20211101_195337.jpg
    416,8 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG_20211101_195311.jpg
    IMG_20211101_195311.jpg
    144,9 KB · Görüntüleme: 48
Kesinlikle işlemci soğutucunuz işlem dışı. Bu sıcaklıklar işlemcinize zarar bile vermiş olabilir. Sıvı soğutucu da pek tecrübeli değilim ama işlemcinin üzerindeki plakadan belli ki sıvı akışı olmuyor. Belki diğer bağlı olan yerlerde de soğutma yapmıyor olabilir. İyice bir gözlemleyin bence.

Sıvı soğutucunun pompası bozulmuştur büyük ihtimal.
Oh çok kötü oldu o zaman ben 2 haftadır bilinçsizce kullanıyordum. Dün ve bugün çok kötü idi. Ne yapmam gerekiyor düzeltmek için? Bilgisayar benim için şu an aşırı gerekli ve karantinadayım dışarı çıkamıyorum ne yazık ki. Bu arada elimle bir kontrol ettim bir boru soğuk diğeri ise zamanla soğuyor ama şu anda sıcak. Soğutucu bloğu da sıcak. Ve fanlar gayet iyi dönüyor. Aldığımdaki gibi.
Kesinlikle işlemci soğutucunuz işlem dışı. Bu sıcaklıklar işlemcinize zarar bile vermiş olabilir. Sıvı soğutucu da pek tecrübeli değilim ama işlemcinin üzerindeki plakadan belli ki sıvı akışı olmuyor. Belki diğer bağlı olan yerlerde de soğutma yapmıyor olabilir. İyice bir gözlemleyin bence.
Dediğim gibi pek anlamıyorum nelere bakmam lazım hemen içini açıp bakabilirim. BIOS ile de oynayabilirim gerekiyorsa.

Eğer bir kısım soğutuyorsa pompa da sıkıntı yoktur. Isınmaya başlıyor dediğiniz yerde bir sıkıntı olması lazım sistemi komple söküm bakmanızda yarar var sonra tekrardan takıp denersiniz. Sistemsel bir şey olacağını zannetmiyorum, fiziki bir sıkıntı var.

Eğer bir kısım soğutuyorsa pompa da sıkıntı yoktur. Isınmaya başlıyor dediğiniz yerde bir sıkıntı olması lazım sistemi komple söküm bakmanızda yarar var sonra tekrardan takıp denersiniz. Sistemsel bir şey olacağını zannetmiyorum, fiziki bir sıkıntı var.
Takıp çıkarırken termal macun gerekecek mi? Elimde hiç yok. 😖
Ve soğuttuğundan emin değilim sadece bir boru diğerinden daha soğuk.
Kasamın önü toz tutmuş gibi Thermaltake Commander G33 kasam var ama önünü açamıyorum alabildiğim kadar tozu aldım.
Şimdi fark ettiğim şeyler şöyle;
Bilgisayarın sıcaklığı sürekli artıyor yavaş yavaş. Google Chrome da sadece bir sayfa açıkken ve RYZEN Master çalışıyorken (OC yok) 75°
Biraz yüklendiğimde hiç düşmeksizin 95°
Termal macun aldım sıvı soğutucuyu söküp yeniden takmaya hazırım ama sıvı soğutucusu bir sıkıntı var mı yok mu tespit etmeme biri -WhatsApp tan da olur buradan da olur her -hangi bütün platformlar olur- yardımcı olursa çok sevinirim. Bilgisayara hafta içinde acilen ihtiyacım var ve + olduğum için dışarı çıkamıyorum. Şimdiden teşekkürler 🙏

(Not: Vidaların hepsi sıkılmış ve fanların hepsi temizlenmiş durumdadır. CPU'yu soğutan fan dönmektedir. Gerekirse RPM değerlerine de bakıp yazarım.)

Son düzenleme:
Önce çok geçmiş olsun, Allah acil şifalar versin. Sistemi söküp döngüde bir sıkıntı var mı kontrol etmek lazım. Termal macunun olmaması aniden bu tarz bir hataya neden olmaz. Derecelerin 95 çıkması macun ile açıklanamaz. Max. 75 falan olsa macun diyebilirdim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı