Ryzen 5 3600X stok fan ile kullanmak

Metepv

Femtopat
Arkadaşlar merhaba. Sosyalden yine işlemcim için bir soru sormuştum ama bir şey daha sormak istiyorum. Bu yaz Ryzen 5 3600X ve RTX 2070S barındıran bir sistem topladım fakat soğutucu konusunda emin olamadım ve almadım bir önceki sorumda böyleydi ancak değinmek istediğim farklı bir nokta var bu sefer. Masaüstü bilgisayarımı fazla zorlamıyorum daha doğrusu oyun ve eğitim için kullanıyorum sizce stok fan bu işleri yaparken ideal bir soğutma sağlar mı ve işlemcinin ömrü bu koşullar altında azalır mı yoksa performans ta bir sıkıntı yaşar mıyım ileri ki yıllarda? ( Mesela 5 sene sonra)

Son düzenleyen: Moderatör:
Voltaj sıçramasının soğutucuyla alakası yok.
Voltaj sıçramasından bahsetmiyorum. Sıcaklık sıçraması. Voltaj sıçramasından sıcaklık da artıyor. CPB açıkken voltaj sıçraması olduğunda da sıcaklık dalgalanır mı? Yoksa iyi bir soğutucu dengeler mi? Sadece bu dediğim. Çok uzadı konu😀.

Voltaj sıçramasından bahsetmiyorum. Sıcaklık sıçraması. Voltaj sıçramasından sıcaklık da artıyor. CPB açıkken voltaj sıçraması olduğunda da sıcaklık dalgalanır mı? Yoksa iyi bir soğutucu dengeler mi? Sadece bu dediğim. Çok uzadı konu😀.
Voltaj sıçradığı için sıcaklık sıçrıyor zaten. Şöyle düşün. Stok soğutucuyla 50 derece alıyorsun diyelim. Anlık sıçramayla 60 oldu. Hava soğutma aldın 40 derece alıyorsun. Anlık sıçramayla 50 olur. Yani voltaj ayarı yapmadıkça yine sıcaklık da artar.

Voltaj sıçradığı için sıcaklık sıçrıyor zaten. Şöyle düşün. Stok soğutucuyla 50 derece alıyorsun diyelim. Anlık sıçramayla 60 oldu. Hava soğutma aldın 40 derece alıyorsun. Anlık sıçramayla 50 olur. Yani voltaj ayarı yapmadıkça yine sıcaklık da artar.
Sağol tam merak ettiğim buydu işte. 👍 Senin soğutucun hangisi?

Sağol tam merak ettiğim buydu işte. 👍 Senin soğutucun hangisi?
Snowman X4 Rainbow sipariş ettim, bekliyorum. Şu an CBP kapalı stok soğutucu kullanıyorum.

Kasanız nedir? Anlık sıçramalar CBP açık olunca oluyor o ayar kapalıyken olmuyor. Soğutucu alırsan CBP kapatıp manuel OC yapabilirsin. Örneğin şu an sistemin 4.2 GHz değerinde 1.45V çekiyorsa sen onu güzel bir soğutucuyla 1.1V yapıp (İşlemci silikonuna bağlı olarak değişiklik gösterir.) sıcaklığı 15 derece düşürme imkanı alabiliyorsun.

Ama bu dediğim ayarı stok soğutucuyla önermem.
Cooler Master MB520 rgb akrilik panel içinde dahili olarak gelen 4 fan var dediğiniz gibi anlık sıçramalar oluyor ama asla bahsettiğiniz kadar yüksek sıcaklıkları geçmedi yani 90 derecenin üstünü yazın ortasında asla görmedim şu an zaten bir sıkıntı yok sadece işlemcimi ek bir donanım ilave etmeden uzun süreli olarak kullanabilir miyim demiştim. Bios gibi ayar değişikliğini şuan yapmak istemiyorum açıkçası çünkü herhangi bir sıkıntı çıkmasını istemiyorum çok fazla deneyimli değilim teorikte iyi olsamda. Özetlersek size bahsettiğim sıcaklık değerleri uzun süreli kullanımda sıkıntı çıkarır mı? Çünkü performanstan gayet memnunum.

Cooler Master MB520 rgb akrilik panel içinde dahili olarak gelen 4 fan var dediğiniz gibi anlık sıçramalar oluyor ama asla bahsettiğiniz kadar yüksek sıcaklıkları geçmedi yani 90 derecenin üstünü yazın ortasında asla görmedim şu an zaten bir sıkıntı yok sadece işlemcimi ek bir donanım ilave etmeden uzun süreli olarak kullanabilir miyim demiştim. Bios gibi ayar değişikliğini şuan yapmak istemiyorum açıkçası çünkü herhangi bir sıkıntı çıkmasını istemiyorum çok fazla deneyimli değilim teorikte iyi olsamda. Özetlersek size bahsettiğim sıcaklık değerleri uzun süreli kullanımda sıkıntı çıkarır mı? Çünkü performanstan gayet memnunum.
Sıkıntı çıkarmaz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı