Ryzen 5 3600X yükte 82 derece oluyor

Isı olayı dediğiniz gibiyse sevinirim. Yani mesele stok fandan ibaretse. İntel'e yönelmiştim tekrar ryzen'a geçerim. Ama okuduklarım daha fazla şey diyor. Mesela uyku durumunu ayarlayamayıp basit işlemlerde bile yüksek voltaj çekip yüksek güç kullandığını, dolayısıyla fanların gereksiz coştuğunu vs. diyen bir sürü insan okudum yerli ve yabancı forumlarda. Üstelik ek masraf edip soğutucu aldığı hâlde sorunu çözemediğini söyleyenler de var. Sanki amd'nin güncellemelerle çözemediği kronik bir sorun mevcut gibi. Sistem toplayana kadar bunu kendi içimde çözmem gerek. Yoksa ben de istemem intel'e fazladan para bayılmayı ki intel de aynı şekilde ısınıyor diyorsunuz.

Yukarıda arkadaş gayet güzel açıklamış. Mesele stok soğutma çözümü yaz mevsimindeyiz havalar 30 derece ve üzeri özellikle ülkenin güneyinde 35-40 derecelerde. Şimdi bazı insanlarlar yeni yeni fark ediyor. Forum da tonla konu açılıyor(işlemcim çok sıcak, işlemci yanıyor, işlemcim üzerinde yumurta kırıp sucuk pişiriyorum :D gibi. Bu tarz konulara bilen de yazıyor bilmeyen de doğal olarak kafalar da karışıyor. Teorik bilgiler bir yere kadar canlı olarak bizzat tecrübe edilen bilgiler daha doğru sonuç veriyor.

Ryzen işlemciler ile gelen stok soğutma çözümü özellikle havaların sıcak olduğu yaz aylarında yükte sıcaklık sınırlarına yaklaşırlar. Bu nedenle daha serin çalışabilmeleri için eli ayağı düzgün TDP değeri yüksek soğutma çözümlerine ihtiyaç duyarlar. Örnek Ryzen 5 3600 240mm sıvı soğutma çözümü ile yaz ayında bile işlemci yükte genelde 70 dereceleri geçmez. Stok soğutma ile rahatlıkla 80-85-90 dereceleri görür. Yine aynı 240mm sıvı soğutma çözümünü Ryzen 9 3900 de kullanıldığında işlemci yükte 75-80 dereceleri görecektir. Yani demek istediğim çekirdek ve frekanslar yükseldikçe performans artar ve daha fazla güç tüketir ve doğal olarak daha serin çalışması için daha iyi soğutmaya ihtiyaç duyar. Yani düz mantık :)

AMD gerek bios güncellemeleri ile gerek yonga seti güncellemeleri belli bir raya girdi. Açıkçası ben kronik bir sorun görmüyorum. İlk başlarda bazı dengesizlikler ve kararsızlıklar mevcuttu şimdi pek kalmadı. Mutlaka istisnalar vardır ama genelde düzeldi. Frekansların ve işlemci voltajının bazen ani yükselip düşmesi özellikle Ryzen 3000 serisinin windows arka plan uygulamalarına hızlı tepki vermesinden kaynaklanıyor. Bu uygulamalar uyuyan çekirdekleri tetikler. Windows da hiç bir işlem yapmasanız dahi masa üstünde dururken arka planda bir çok uygulama ve iş parçacığı çalışır. Ayrıca Ryzen işlemciler de önemli teknolojiler mevcuttur. Çoğu insan bu duruma çok takılır ama işlemcinin yapısı böyle ben de başlar da intel eski bir sistemden geçince yadırgamıştım :) Ayrıca Ryzen işlemciler çalışma voltajı 1.5V da kadar, maksimum çalışma sıcaklığı da 95 derecedir.

CPB (Core Performance Boost) - “Precision Boost 2”, “XFR” işlemcinin maksimum turbo frekansına ihtiyacınız olduğu durumlarda otomatik olarak yükselten bir özelliktir. Yani gerektiğinde işlemci maksimum genişletilmiş hızlara çıkmasını sağlarlar.

AMD ya da intel fark etmez olması gereken;
1-
Önü mesh panel hava akışı güzel olan kasaları tercih edin. (Örnek Cooler Master MB511 - Phanteks eclipse 400a) Egzoz fan dahil kasanızda 4 kasa fanı bulunsun.
2- Stok soğutma çözümü yerine 140-150W ve üzeri TDP değerlerinde iyi bir soğutma çözümüne geçin. Yüksek performanslı 12 çekirdek ya da 16 çekirdek işlemci kullanıyorsanız en az 280mm mümkünse 360mm kapalı devre sıvı soğutma çözümü tercih edin.
3- Güncel olun. Anakart bios(eğer sorunsuz bir bios kullanıyorsanız ve ihtiyacınız yoksa güncellememek daha doğru olur), yonga seti dahil kurduğunuz sürücüler ve işletim sisteminiz güncel olsun.
4- Kasa ve işlemci fanlarınız için anaklart bios un da bulunan Fan bölümünde fan eğrisi oluşturun. Bu şekilde ani frekans yükselmelerinde daha kararlı fan hareketi ile beraber fan sesini azaltmış olursunuz.

Bayağı uzun yazmışım yaf, bir daha bu kadar uzun yazmayım. Gideyim ben artık :(

Son düzenleme:
Yukarıda arkadaş gayet güzel açıklamış. Mesele stok soğutma çözümü yaz mevsimindeyiz havalar 30 derece ve üzeri özellikle ülkenin güneyinde 35-40 derecelerde. Şimdi bazı insanlarlar yeni yeni fark ediyor. Forum da tonla konu açılıyor(işlemcim çok sıcak, işlemci yanıyor, işlemcim üzerinde yumurta kırıp sucuk pişiriyorum :D gibi. Bu tarz konulara bilen de yazıyor bilmeyen de doğal olarak kafalar da karışıyor. Teorik bilgiler bir yere kadar canlı olarak bizzat tecrübe edilen bilgiler daha doğru sonuç veriyor.

Ryzen işlemciler ile gelen stok soğutma çözümü özellikle havaların sıcak olduğu yaz aylarında yükte sıcaklık sınırlarına yaklaşırlar. Bu nedenle daha serin çalışabilmeleri için eli ayağı düzgün TDP değeri yüksek soğutma çözümlerine ihtiyaç duyarlar. Örnek Ryzen 5 3600 240mm sıvı soğutma çözümü ile yaz ayında bile işlemci yükte genelde 70 dereceleri geçmez. Stok soğutma ile rahatlıkla 80-85-90 dereceleri görür. Yine aynı 240mm sıvı soğutma çözümünü Ryzen 9 3900 de kullanıldığında işlemci yükte 75-80 dereceleri görecektir. Yani demek istediğim çekirdek ve frekanslar yükseldikçe performans artar ve daha fazla güç tüketir ve doğal olarak daha serin çalışması için daha iyi soğutmaya ihtiyaç duyar. Yani düz mantık :)

AMD gerek bios güncellemeleri ile gerek yonga seti güncellemeleri belli bir raya girdi. Açıkçası ben kronik bir sorun görmüyorum. İlk başlarda bazı dengesizlikler ve kararsızlıklar mevcuttu şimdi pek kalmadı. Mutlaka istisnalar vardır ama genelde düzeldi. Frekansların ve işlemci voltajının bazen ani yükselip düşmesi özellikle Ryzen 3000 serisinin windows arka plan uygulamalarına hızlı tepki vermesinden kaynaklanıyor. Bu uygulamalar uyuyan çekirdekleri tetikler. Windows da hiç bir işlem yapmasanız dahi masa üstünde dururken arka planda bir çok uygulama ve iş parçacığı çalışır. Ayrıca Ryzen işlemciler de önemli teknolojiler mevcuttur. Çoğu insan bu duruma çok takılır ama işlemcinin yapısı böyle ben de başlar da intel eski bir sistemden geçince yadırgamıştım :) Ayrıca Ryzen işlemciler çalışma voltajı 1.5V da kadar, çalışma sıcaklığı da 95 derecedir.

CPB (Core Performance Boost) - “Precision Boost 2”, “XFR” işlemcinin maksimum turbo frekansına ihtiyacınız olduğu durumlarda otomatik olarak yükselten bir özelliktir. Yani gerektiğinde işlemci maksimum genişletilmiş hızlara çıkmasını sağlarlar.

1-
Önü mesh panel hava akışı güzel olan kasaları tercih edin. (Örnek Cooler Master MB511 - Phanteks eclipse 400a) Egzoz fan dahil kasanızda 4 kasa fanı bulunsun.
2- Stok soğutma çözümü yerine 140-150W ve üzeri TDP değerlerinde iyi bir soğutma çözümüne geçin. Yüksek performanslı 12 çekirdek ya da 16 çekirdek işlemci kullanıyorsanız en az 280mm mümkünse 360mm kapalı devre sıvı soğutma çözümü tercih edin.
3- Güncel olun. Anakart bios(eğer sorunsuz bir bios kullanıyorsanız ve ihtiyacınız yoksa güncellememek daha doğru olur), yonga seti dahil kurduğunuz sürücüler ve işletim sisteminiz güncel olsun.
4- Kasa ve işlemci fanlarınız için anaklart bios un da bulunan Fan bölümünde fan eğrisi oluşturun. Bu şekilde ani frekans yükselmelerinde daha kararlı fan hareketi ile beraber fan sesini azaltmış olursunuz.

Hocam eline sağlık üşenmesem şöyle bir yazı yazmak isterdim ama sıcaktan kavruluyorum :)

Hocam ben en kısa yoldan şöyle söyleyebilirim Amd kanadındaki Wraith Stealth fanının intelin stok fanından bi farkı olduğunu düşünmüyorum dolayısıyla yetersiz geliyor, gönül isterdi hepsine wraith prism koysunlar ama maliyet kısma bakımından mecbur en kötüsünü koyup veriyolar sonra kule tipine muhtaç kalıyoruz, zaten bitek r5 3000 serisinde ısı sıkıntısı var çünkü o koydukları stok fanlar yetmiyor malesef R5 3600 alıyorsun içine 25 tllik Stealth koyuyorlar bari Spire koysalar kimse çok ısınıyor demez o zaman :(
E yani ya yeterli gelecek fanı koysunlar ya boş versinler. Sonuçta bu olmazsa olmaz bir parça. İyi bir fan koyup mümkün olan en düşük fiyatla işlemciye yansıtmaları gerekir ücretini üst modellerde yaptıkları gibi. Neyse sorun sadece soğutucu ise ryzen + f/p model bir sogutucu alır geçerim.

AMD gerek bios güncellemeleri ile gerek yonga seti güncellemeleri belli bir raya girdi. Açıkçası ben kronik bir sorun görmüyorum. İlk başlarda bazı dengesizlikler ve kararsızlıklar mevcuttu şimdi pek kalmadı. Mutlaka istisnalar vardır ama genelde düzeldi. Frekansların ve işlemci voltajının bazen ani yükselip düşmesi özellikle Ryzen 3000 serisinin windows arka plan uygulamalarına hızlı tepki vermesinden kaynaklanıyor. Bu uygulamalar uyuyan çekirdekleri tetikler. Windows da hiç bir işlem yapmasanız dahi masa üstünde dururken arka planda bir çok uygulama ve iş parçacığı çalışır. Ayrıca Ryzen işlemciler de önemli teknolojiler mevcuttur. Çoğu insan bu duruma çok takılır ama işlemcinin yapısı böyle ben de başlar da intel eski bir sistemden geçince yadırgamıştım :) Ayrıca Ryzen işlemciler çalışma voltajı 1.5V da kadar, maksimum çalışma sıcaklığı da 95 derecedir.

1-

Teşekkür ederim gayet açıklayıcı ve aydınlatıcı olmuş.
Tüm bunlar 3600'den aşağı indikçe daha az ısınıyor, yukarı çıktıkça daha çok ısınıyor, ona göre de soğutma çözümleri uygulamak gerekiyor demek dimi. Acaba 3600 benim için doğru seçim mi? 1660 super ile kullanmak istiyorum ama ileride olası bir ekran kartı güncellemesinde dar boğaz olmasın istiyorum. Acaba daha alt modellere yönelmeli miyim? Öneriniz var mı?

Son düzenleme:
3600 bence şimdilik iyi bir seçim bütçene göre ve fiyatına göre çok iyi bir işlemci İntel kanadına bakacak olursan, ilerde eğer B450 chipset 4000 serisini desteklerse bir R7 fena olmaz :).

Başlıkta yükte yazıyor fakat siz oyunda olduğunu söylemişsiniz. Hangi oyunlarda olduğunu belirtir misiniz?

biraz geç cevap verecem ama sea of thieves
3 gündür ryzen sıcaklığı ile ilgili okuma yapan biri olarak ben de kasanızı merak ettim. Hava girişi ve çıkışı iyi mi? Kaç fan var? Bir de genelde voltaj düşürüyorlar sıcaklığı azaltmak için. Sayısız başlık var böyle. Hem yerli hem yabancı forumlarda ryzen'ın ısınması çok fazla konuşulmuş, tartışılmış. Benim hepsinden anladığım her şeyden önce kule tipi soğutucu gerekiyor. Hâlbuki ben 2018'de 1500x'i sorunsuz kullanmıştım. Ne olduysa sonradan olmuş.

geç cevap verdiğim için kusura bakma kasam darkflash aquarius
Peki oyun oynarken bu sıcaklıkları görmem ilerde sıkıntı yaratır mı? Yani oyunu oynamam için soğutma almam gerekir mi?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı