Ryzen 5 7600X sistemde CPB vs ECO mode

Daha fazla  
RAM
GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO Siyah DDR5 6000MHz CL32
SSD veya HDD modeli
Samsung 2TB 980 PRO NVMe M.2 SSD
Ekran kartı
MSI GeForce RTX 4070 Ti GAMING X TRIO 12GB GDDR6X
Anakart
MSI B650 GAMING PLUS WIFI AMD B650 Soket AM5 DDR5
İşlemci
AMD Ryzen™5 7600X Soket AM5 4.7GHz 32MB 105W 5nm
Merhaba, 2023 yılının sonlarına doğru yeni bir sistem toplamıştım. Sorum basit, kullandığım işlemcide "Core performans Boost (CPB)" ve "eco mode" aynı şeyler mi? Hangi ayarı açsam veya kapatsam işlemcimden en iyi verimi alabilirim? CPB açık halde işlemcim çok ısınıyor şu an kapalı kullanıyorum sıcaklıklardan memnunum fakat bu eco mode olayında CPB'yi açık tutup eco Mode'u açmak daha mı mantıklı performans açısından? 3D mark testinde CPB kapalı vs eco mode ile test yaptığımda eco Mode'ta daha yüksek puan aldım fakat bu oyunda ne kadar etkili olur? Yardımlarınız teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, 2023 yılının sonlarına doğru yeni bir sistem toplamıştım. Sorum basit, kullandığım işlemcide "Core performans Boost (CPB)" ve "eco mode" aynı şeyler mi? Hangi ayarı açsam veya kapatsam işlemcimden en iyi verimi alabilirim? CPB açık halde işlemcim çok ısınıyor şu an kapalı kullanıyorum sıcaklıklardan memnunum fakat bu eco mode olayında CPB'yi açık tutup eco Mode'u açmak daha mı mantıklı performans açısından? 3D mark testinde CPB kapalı vs eco mode ile test yaptığımda eco Mode'ta daha yüksek puan aldım fakat bu oyunda ne kadar etkili olur? Yardımlarınız teşekkürler.

İkisini de aynı anda açmak sorun yaratabilir. Çünkü birisi sıcaklığı vesaire düşürmek için tasarlanmış çekirdek performansını vesaire düşürerek bunu sağlayan bir ayar yani eco mode. CPB ise adı üstünde çekirdek performansını gerekli olduğu zamanlarda yükseltiyor buna bağlı olarak ısınmada artıyor. Sonuç olarak eğer yüksek performans istiyorsanız ve iyi bir şekilde soğutabilen bir soğutucunuz var ise CPB'yi açın eğer çok güç tüketilmesini istemiyorsanız ve CPB kapalı olduğu haldeki sıcaklıklarınızdan da memnun değilseniz eco modeu açın. Ayrıca eco modeu açmak FPS düşürürken CPB arttıracaktır.

İkisini de aynı anda açmak sorun yaratabilir. Çünkü birisi sıcaklığı vesaire düşürmek için tasarlanmış çekirdek performansını vesaire düşürerek bunu sağlayan bir ayar yani eco mode. CPB ise adı üstünde çekirdek performansını gerekli olduğu zamanlarda yükseltiyor buna bağlı olarak ısınmada artıyor. Sonuç olarak eğer yüksek performans istiyorsanız ve iyi bir şekilde soğutabilen bir soğutucunuz var ise CPB'yi açın eğer çok güç tüketilmesini istemiyorsanız ve CPB kapalı olduğu haldeki sıcaklıklarınızdan da memnun değilseniz eco modeu açın. Ayrıca eco modeu açmak FPS düşürürken CPB arttıracaktır.
ML240L V2 sıvı soğutma kullanıyorum. CPB aktifken ısı dalgalanmaları aniden fırlayıp fanlar bir durup bir çalıştığı için rahatsız olup kapatmıştım CPB'yi. Ortalama sıcaklık 81 dereceydi yaptığım testlerde. Sizce normal midir ? Yani şimdi CPB kapalı kalıp ECO Mode'u devreye alsam "CPB=Off" ayarına göre daha mı iyi performans alırım ?

ML240L V2 sıvı soğutma kullanıyorum. CPB aktifken ısı dalgalanmaları aniden fırlayıp fanlar bir durup bir çalıştığı için rahatsız olup kapatmıştım CPB'yi. Ortalama sıcaklık 81 dereceydi yaptığım testlerde. Sizce normal midir? Yani şimdi CPB kapalı kalıp eco Mode'u devreye alsam "CPB = off" ayarına göre daha mı iyi performans alırım?

Yerinizde olsam CPB'yi de eco modeuda off da kullanırdım ki şu anda sistemimde bu ayarları kullanıyorum bahsettiğiniz gibi CPB düzgün çalışmayabiliyor.

ML240L V2 sıvı soğutma kullanıyorum. CPB aktifken ısı dalgalanmaları aniden fırlayıp fanlar bir durup bir çalıştığı için rahatsız olup kapatmıştım CPB'yi. Ortalama sıcaklık 81 dereceydi yaptığım testlerde. Sizce normal midir ? Yani şimdi CPB kapalı kalıp ECO Mode'u devreye alsam "CPB=Off" ayarına göre daha mı iyi performans alırım ?
Bu ayarları biostan mı yapıyorsunuz yoksa ryzen masterdan mı?

Bu ayarları biostan mı yapıyorsunuz yoksa ryzen masterdan mı?
BIOS üzerinden.

Yerinizde olsam CPB'yi de eco modeuda off da kullanırdım ki şu anda sistemimde bu ayarları kullanıyorum bahsettiğiniz gibi CPB düzgün çalışmayabiliyor.
Yanlış anlaşıldım sanırım, CPB kapalıyken işlemcim oyunlarda 55 dereceyi geçmiyor, Battlefield 5'in online modunda 65 dereceyi gördü sadece. Eco Mode'ta denedim, 80 dereceleri gördü. Soğutucum iyi değil sanırım.

BIOS üzerinden.

Yanlış anlaşıldım sanırım, CPB kapalıyken işlemcim oyunlarda 55 dereceyi geçmiyor, Battlefield 5'in Online modunda 65 dereceyi gördü sadece. Eco Mode'ta denedim, 80 dereceleri gördü. Soğutucum iyi değil sanırım.

Tam tersi olmalı aslında.CPB açıkken sıcaklığın yükselmesi lazım düşüyor mu?

Tam tersi olmalı aslında.CPB açıkken sıcaklığın yükselmesi lazım düşüyor mu?
CPB açıkken sıcaklık ortalama 81 derecelerde (Bu sırada ECO Mode kapalı). CPB kapalıyken 55 derecelerde (maksimum 65'i gördüm). CPB açık ve ECO Mode aktifken de ortalama 80 derecelerde (Battlefield 5 Online modunda bu dereceyi gördüm, diğer oyunlarda ortalama 70 derece). Benim derdim, ECO Mode aktifken kullanmak CPB ayarına göre daha mı iyi acaba ?

CPB açıkken sıcaklık ortalama 81 derecelerde (bu sırada eco mode kapalı). CPB kapalıyken 55 derecelerde (maksimum 65'i gördüm). CPB açık ve eco mode aktifken de ortalama 80 derecelerde (Battlefield 5 Online modunda bu dereceyi gördüm, diğer oyunlarda ortalama 70 derece). Benim derdim, eco mode aktifken kullanmak CPB ayarına göre daha mı iyi acaba?

Hayır değil sisteminizin tam performansını alamazsınız tavsiyem CPB kapalı kullanmanız olur. Eco modeu da kapayın ikisini de açma gibi bir şey de yapmayın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı