Ryzen 5 incelemesi !

LinusTechTips'in yaynladığı videoda AMD Ryzen 5 ve Ryzen 3 ün bazı oyun ve benchmark testleri bulunmakta.

Bu arada Linus'un Asus Corshair Hero VI anakartı da yeniden temin ettiği videoda anakartın yanındaki "second" kelimesiyle anlayabiliyoruz. :D (Bkz. Linus, Ryzen Anakartı Düşürdü!)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu ryzen 5 ve 3'ün tahmini TR fiyatı ne kadar olur ?
  1. AMD Ryzen 5 1600X: (265 Dolar + KDV) =1130 TL
  2. AMD Ryzen 5 1600: (229 Dolar + KDV) = 976 TL
  3. AMD Ryzen 5 1500X: (199 Dolar + KDV) =848 TL
  4. AMD Ryzen 5 1400: (179 Dolar + KDV) = 763 TL

Bu adam bildiğin şey yapmış. 1800X işlemcisini kullanarak R5 serisi haline getirmiş. Çekirdekleri kapatmış fazla olanları. Hızını arttırıp azaltmış ve buna da dikkat çekip görüntülenme almak için R5 ve R3 demiş. Yol ver gitsin bu velede. Gözümden iyice düştü bu "salak" adam. (Kusura bakma Technopat çok sinirlendim ve hakaret ettim.)
Bazı oyunlarda İ7 7700K modeline R7 ve R5 modelleri arasında çok az fark varken, bazı oyunlarda 30-40 FPS fark oluyor, aklım almıyor bu kadar fark olmasını.
Ryzen için henüz hiçbir oyun ve sentetik test becnhmark programları optimize değil. Özellikle de Ryzen için en eksik yer BIOS. İşlemciler bir çıksın tamamen anakartlarda gelsin o zaman sağlam BIOS lar gelecektir ve Ryzen ler tam performans çalışacaktır.

@Serkan Doğan Farkındayım durumun. R7 modellerinin tek çekirdek performansı da 4. nesil İ5 modelleri kapışıyor. R7 1700 mesela.
Tek çekirdek performansını şöyle kıyasla bir de. Mesela i7 6900K, tek çekirdekte Cinebench R15'de 155 alırken i7 4790K tek çekirdekte Cinebench R15'de 192 alıyor.

Yani R7 modellerinin tek çekirdek performansını gidip Intel'in 4 çekirdekten oluşan ister 7. nesil ister 4. nesil işlemcileri ile kıyaslamayalım. R7 1700, sırf tek çekirdek performansında 4. nesil Intel işlemcilerinden daha düşük diye alınmaz mı ? Yada 6900K, 4. nesil işlemcilerden daha düşük diye alınmaz mı ?

Şuanda R7 1700 ile 7700K arasında alınacak en iyi işlemci kuşkusuz R7 1700 bana göre. Şuandaki oyunlar çoklu çekirdeğe göre optimize edilmiyor. Nedeni ise Intel'in şuanda tekel olmasıydı. Steam verilerinde bir çok kişi de 4 çekirdekli işlemci mevcut. Fakat AMD bunu Ryzen ile sonlandırmaya çalışacak. Rekabet geldiği için Intel'de sonlandıracak. 2 3 yıl içerisinde belki de 4 çekirdekli işlemciler azalır.

Tek çekirdek performansını şöyle kıyasla bir de. Mesela i7 6900K, tek çekirdekte Cinebench R15'de 155 alırken i7 4790K tek çekirdekte Cinebench R15'de 192 alıyor.

Yani R7 modellerinin tek çekirdek performansını gidip Intel'in 4 çekirdekten oluşan ister 7. nesil ister 4. nesil işlemcileri ile kıyaslamayalım. R7 1700, sırf tek çekirdek performansında 4. nesil Intel işlemcilerinden daha düşük diye alınmaz mı ? Yada 6900K, 4. nesil işlemcilerden daha düşük diye alınmaz mı ?

Şuanda R7 1700 ile 7700K arasında alınacak en iyi işlemci kuşkusuz R7 1700 bana göre. Şuandaki oyunlar çoklu çekirdeğe göre optimize edilmiyor. Nedeni ise Intel'in şuanda tekel olmasıydı. Steam verilerinde bir çok kişi de 4 çekirdekli işlemci mevcut. Fakat AMD bunu Ryzen ile sonlandırmaya çalışacak. Rekabet geldiği için Intel'de sonlandıracak. 2 3 yıl içerisinde belki de 4 çekirdekli işlemciler azalır.
Intel'in tekel olmasıyla alakası yok.

Piyasada adam gibi oyun motoru üreten yok!

Ayrıca R7 modellerinin tek çekirdek performansları cidden düşük. AMD farkı R5 ile kapatacak sanırsam.

@Serkan Doğan Alınmayacağını söyleyen kim? Tek çekirdek performansını bal gibi de 4. nesil işlemcilerle de kıyaslarım çünkü performansı bu yönde. Ryzen alınabilir işlemcilerdir, saf işlemci gücü olarak çok güçlü işlemcilerdir. Alınmamalı diye bir söz kullanmadım. Çoklu çekirdek isteyen oyunların yaygınlaşmasının nedeni İntel değil, uzaktan yakından alakası yok. Oyun yapımcıları ve kullanıcıların elindeki işlemcilerden dolayı daha yaygınlaşmadı bu durum. Hala 2 çekirdek işlemciye sahip kullanıcıların sayısı epey fazla.

@Serkan Doğan Alınmayacağını söyleyen kim? Tek çekirdek performansını bal gibi de 4. nesil işlemcilerle de kıyaslarım çünkü performansı bu yönde. Ryzen alınabilir işlemcilerdir, saf işlemci gücü olarak çok güçlü işlemcilerdir. Alınmamalı diye bir söz kullanmadım. Çoklu çekirdek isteyen oyunların yaygınlaşmasının nedeni İntel değil, uzaktan yakından alakası yok. Oyun yapımcıları ve kullanıcıların elindeki işlemcilerden dolayı daha yaygınlaşmadı bu durum. Hala 2 çekirdek işlemciye sahip kullanıcıların sayısı epey fazla.
Çoğu insan 3. 4. nesil işlemciler kullanıyor. Bu durumda yenilik yaparsanız zarara uğrarsınız.

Oyun yapımcıları kullanıcıların elindeki modellere göre oyun motoru yapıyor, eğer direk olarak çoklu çekirdeğe göre hareket etselerdi, 2 çekirdekli işlemci sahibi olan kişiler oyunlarda çuvallardı.

Intel'in tekel olmasıyla alakası yok.

Piyasada adam gibi oyun motoru üreten yok!

Ayrıca R7 modellerinin tek çekirdek performansları cidden düşük. AMD farkı R5 ile kapatacak sanırsam.
R7 1800X, rakibi 6900K. Tek çekirdekte de çoklu çekirdekte de R7 önde. Tek çekirdek performansına bakarak eğer işlemci alacaksak bu şüphesiz şuanda i7 7700K olmalı. Zira 7700K, tek çekirdek performansı olarak 1. sırada. 10 Çekirdekli Intel'in en güçlü işlemcisi 6950X ile 4 Çekirdekli 7700K'yı eğer tek çekirdek performansı ile kıyaslarsak 7700K daha performanslı. Ama dünyanın en güçlü işlemcisi 6950X şuanda.

Benim demek istediğim R7 1800X'i gidip Intel'in 7700K işlemcisi ile kıyaslamak çok yanlış. Aynı kulvarda değiller. Bu Intel içinde geçerli. 6950X ile 7700K'yı kıyaslamam ben.

Oyun motorları kısmında ise biraz katılıyorum biraz katılmıyorum. İyi ve sağlam API'ler piyasada yoktu. DirectX 12 ve Vulkan API'leri geldi nihayet. Hatta Vulkan'da güncellendi ve Çoklu Ekran kartı desteği geldi Vulkan API'sine de. Vulkan ve DirectX 12'nin bir an önce tüm oyun motorlarına eklenmesi gerekiyor.

Ben doğrudan sana alınmayacağını söylediğini belirtmedim. Sadece vurgulamak istediğim nokta şuydu. Güncel Ryzen işlemcilerin tek çekirdek performansı 4. nesil Intel'den zayıf olduğu için tercih edilmeme sebebi olamayacağını vurgulamak istedim. Zira bakarsan eğer Intel'in en güncel ve en güçlü 6950X işlemcisi yine tek çekirdekte 4. nesil işlemcilerden daha zayıf.

Evet Intel'in doğrudan bir etkisi yok çoklu çekirdek isteyen oyunlara fakat dolaylı yoldan var. Bunu göz ardı edemeyiz. Eğer bakarsanız Intel işlemcilere her seferinde 4 çekirdek üretiyorlar işlemcilerini. Sadece 3 adet koyuyor 8 çekirdekli işlemci ve onlarda el yakıyor. (Bunda AMD'nin de sebebi vardı.)

Ne dedim saf işlemci gücü olarak çok güçlüler. 4. nesil İntel işlemci alınmasını söyleyen kim, sadece tek çekirdekte bunlarla yarışıyor diyorum. Ryzen modeller alınabilir modeller, yine söylüyorum. Çoklu çekirdeğin yaygınlaşması dileğiyle.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı