Giriş seviyesi anakartların sorunları ile ilgili bir sürü forumda başlık var. B450'nin giril seviyesi ile tavsiye ettiğim anakart arasında 150/200 lira gibi bir fark var. Değmez bence problem yaşamaya. Ama tabiki karar sizin. Ben benzer sistemi toplayacak olsam B450 seviyesinde orta karar alırım. Ne üst ne giriş.Anladım. Safa Bey, ben aşağıya sizin de önerilerinizle kurduğum sistemi yazayım o zaman.
Kasa ve güç kaynağını en son aşamada seçeceğim. Şimdilik B450 anakart alacağım yoksa fiyat yükseliyor. Sonuçta B450 anakart ile de şimdilik performans alırım değil mi?
- Anakart - Gigabyte B450 Aorus Elite
- İşlemci - Ryzen 7 3700x
- Ram - G.Skill 16GB(2x8) Trident Z Neo RGB 3600mhz CL16
- Ekran Kartı - Asus GeForce GTX1660Ti ROG Strix OC 6GB GDDR6 192 Bit
Bir de B450 almışken giriş seviye bir B450 mi alsam yükseltene kadar? Sizin görüşlerinizi merak ediyorum bu konuda.
Giriş seviyesi anakartların sorunları ile ilgili bir sürü forumda başlık var. B450'nin giril seviyesi ile tavsiye ettiğim anakart arasında 150/200 lira gibi bir fark var. Değmez bence problem yaşamaya. Ama tabiki karar sizin. Ben benzer sistemi toplayacak olsam B450 seviyesinde orta karar alırım. Ne üst ne giriş.
Tabiki alırsınız. AMD bunun garantisini veriyor zaten. Ama BIOS güncellemesi yapmak zorunda kalacaksınız. Eğer sistemi siz toplayacaksanız bu biraz problem olabilir. Çünkü bazı B450'ler görüntü vermiyor 3000 serisi ile bazıları veriyor. Eğer siz toplamatacaksanız zaten toplatacağınız yer eski bir işlemci takıp BIOS'u güncellerler. Montajı siz yapacaksanız aldığınız yerden rica edebilirsiniz anakartın BIOS'unu güncelleyip göndersinler.
3600 Mhz ile 3200 Mhz arasında muhteşem performans farkı yok. Ama ciddi fiyat farkları var. 3200 Mhz CL16 hem fiyat düşürür hemde performansı öldürmez.
Ekran kartında ise Gigabyte 1660 Ti Windforce daha ucuz. 200/300 TL kadar. Yada RX 580 de alınabilir.
Vallahi ben izlediğim benchmark videolarında uçurum farklar görmedim. Fazla para vermeye gerek yok.Ram konusunda birkaç videoda Ryzen 3. nesil işlemciler kesinlikle 3600MHz ram ile kullanılmalı çok fark ediyor diyorlar diye ben 3600 seçmiştim. Siz öyle diyorsanız ram olarak "G.SKILL SniperX Gri Kamuflaj 16GB (2X8GB) 3200Mhz DDR4" yaparım. 488 TL fiyatı.
Anakart konusunda aldığım yere update ettiririm. Kendim toplamak istiyorum evde. "Gigabyte B450 Aorus Elite" tercih edeceğim.
Ekran kartı konusunda ise tavsiyeniz üzerine "Gigabyte GeForce GTX1660Ti Windforce OC 6GB GDDR6 192 Bit" tercih edeceğim. Biraz araştırma yaptığımda performans anlamında GTX 1660 Ti, RX580 den çok daha iyi gibi görünüyor. Aslında Sapphire RX590 Nitro+ SE 1451 TL fiyata. Onu tercih etsem nasıl olur. Ama Nvidia ekran kartlarının her zaman daha stabil çalıştığını söylüyorlar. Bu nedenle almışken 1660 Ti alayım dedim.
Tamamdır. Bir değişiklik olmazsa en son sistem şu şekilde;Vallahi ben izlediğim benchmark videolarında uçurum farklar görmedim. Fazla para vermeye gerek yok.
Evet 1660 Ti, RX 580'e göre çok daha güçlü. Ama amacın oyun olmadığını ve bütçeyi rahatlatmak adına bir tavsiyeydi sadece. RX 590 1660 Ti'a daha yakın. Yani bütçeyi rahatlatabilir biraz. Sorun yaşayanlarda var AMD kartlarıyla benim gibi kusursuz deneyim yaşayanda. Bütçeniz doğrultusunda ikiside uygun ve yeterli sizin için.
Ben onu yazarken ortalama bir fiyat görüşümüz olsun diye gözüme hoş gittiği için yazmıştım. Bilerek isteyerek yazmadım. Ortalama kasa fiyatları 400-500 lira arası değiştiği için. MB511 forumda çok tavsiye ediliyor aynı şekilde Spec Deltada.Tamamdır. Bir değişiklik olmazsa en son sistem şu şekilde;
Bu sistem çok hoşuma gitti fakat aklıma takılan tek soru kasa. Bu önerdiğiniz kasanın hava akışı iyi midir acaba? Yoksa MB511 veya Spec Delta mı alsam? Veya "THERMALTAKE Core G21" kasasını da görmüştüm önerilen bir kasa olarak. Kasa konusunda da güzel bir öneride bulunursanız çok sevinirim. Kasa ve güç kaynağına toplam 1000 TL gibi bir bütçe ayırabilirim. Belki 100 TL artırılabilir duruma göre.
- Anakart - Gigabyte Aorus B450 Elite 3200mhz(OC) RGB M.2 AM4 ATX Anakart
- İşlemci - AMD Ryzen™ 7 3700X 3.6GHz (Turbo 4.4GHz) 8 Core 16 Threads 36MB Cache AM4 İşlemci
- Ram - G.SKILL SniperX Gri Kamuflaj 16GB (2X8GB) 3200Mhz DDR4 Ram
- Ekran Kartı - Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti Windforce OC 6GB 192Bit GDDR6
- Depolama - Kingston HyperX Savage 120 GB SSD + Seagate Barracuda 2 TB 7200 RPM HDD
- Kasa - Aerocool Aero One
- Güç Kaynağı - Cooler Master MWE 750W 80+ 2xEPS
Bir de M.2 SSD önerebilir misiniz bana? Ona da bütçe ayırabilirsem aradan çıkartmak isterim.
Ram hızını 3600MHz`e yükseltmek daha iyi. Çokda oyun odaklı istemediğiniz içinde RX580 yeterli bence. SSDyi en az 240GB M2 SSD seçerseniz daha iyi olur.Herkese merhaba. Ryzen 7 3700X işlemcili bir sistem toplayacağım. Siz değerli "Technopat Sosyal" sakinlerinden oluşturduğum sistemimi bilgileriniz dahilinde değerlendirip yanlışlarımı düzeltmenizi rica ediyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sistemin Toplanma Amacı : Hali hazırda sahip olduğum laptopumun bana yetmemesi ve masaüstü bilgisayar performansına ulaşmak istemem.
Sistemin Kullanım Amacı : Visual Studio, Eclipse, Android Studio gibi IDE'ler ile yazılım geliştirme, seyrek de olsa video render etme, CAD uygulamaları(Autocad, Solidworks, Catia) ile çizim yapma ve arada bir oyun oynama(CS:GO, GTA Online).
Kendi Çıkarımlarım : Sistemi oyun odaklı kullanmayacağım için ekran kartına çok da yüklenmek gerekmediğini düşünüyorum. İleride anakartı ve ekran kartını yükselterek oyun oynanabilir bir duruma getirilebilir bir bilgisayar olması için işlemciyi yüksek tutmamın daha iyi olacağını düşündüm.
Bütçem : 5500-6000 TL (Bütçeye depolama birimi ve monitör dahil değildir. Yani anakart, işlemci, ram, ekran kartı, kasa ve güç kaynağı için 5500-6000 TL arası bütçem var.)
Kendi tasarladığım sistem aşağıdaki gibidir.
ANAKART : Asus ROG Strix B450-F Gaming veya MSI B450 Tomahawk MAX İŞLEMCİ : AMD Ryzen 7 3700X RAM : G.Skill 16GB(2x8) Flare X Gri 3200MHz CL16 EKRAN KARTI : Sapphire Radeon RX590 Nitro+ Special Edition 8GB GDDR5 256 Bit KASA : Sizlerin Tavsiyesini Rica Ediyorum GÜÇ KAYNAĞI : Sizlerin Tavsiyesini Rica Ediyorum DEPOLAMA : Kingston HyperX Savage 120 GB SSD + Seagate Barracuda 2 TB 7200 RPM HDD (Bu ikisine sahibim)
Sizden ricam anakart konusunda yazdığım iki seçenekten birisini ve hava akışının iyi olduğu ve sessiz çalışan bir kasa ve güç kaynağı tavsiye etmeniz. Lütfen yukarıda yanlış olduğunu düşündüğünüz bir tercihim varsa bildirin. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Tamamdır. Kasa olarak Corsair markasının "Carbide Spec Delta RGB" modelinde karar kıldım.Ben onu yazarken ortalama bir fiyat görüşümüz olsun diye gözüme hoş gittiği için yazmıştım. Bilerek isteyerek yazmadım. Ortalama kasa fiyatları 400-500 lira arası değiştiği için. MB511 forumda çok tavsiye ediliyor aynı şekilde Spec Deltada.
Ben şuan ki kullandığım kasamdan çok memnunum. Aynı fiyat bantlarında. G21 de tek egzoz fan gördüğüm kadarıyla fan almanız gerekicek. Aynı şekilde benim kasamada fan almanız gerekiyor. İsterseniz görsel atabilirim kasamı görüş olması açısından.
Edit: M.2 SDD sorunuzu sonradan gördüm.
256/512 GB Adata XPG SX8200 PRO
240/480 GB Corsair MP510
250/500 GB Kingston KC2000
Bu 3'ü aynı fiyat bandında geziyor.
250/500 GB Samsung 970 Evo Plus
Samsung diğerlerine göre pahalı.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Tavsiyenizi göz ününde bulunduracağım.Ram hızını 3600MHz`e yükseltmek daha iyi. Çokda oyun odaklı istemediğiniz içinde RX580 yeterli bence. SSDyi en az 240GB M2 SSD seçerseniz daha iyi olur.
Gigabyte' ın kendi sitesinden baktığımda 3. nesil Ryzen işlemcileri destekliyor. Ve hatta satış sitesinde 3200 yazmasına rağmen Gigabyte' ın sitesinde 3600 MHz RAM'leri de desteklediği yazıyor. Eğer bütçem yeterse RAM'leri 3600 e çıkartabilirim fakat onların yerine SSD almak da geçiyor aklımdan. RGB merakım yok, hatta olmasa daha iyi olur.Gigabyte Aorus B450 Elite 3200mhz(OC) RGB M.2 AM4 ATX Anakart Bu anakartı yazmışınız ama güncelleme istemeden 3. nesil ryzen destekliyor mu onu iyi araştırmak lazım.
Kasa olarak p400a bakabilirsiniz biraz pahalı ama güzel kasadır. https://www.qp.com.tr/phanteks-eclipse-p400a-rgb-temperli-cam-mid-tower-atx-bilgisayar-kasasi
Ram olarak da 3600MHZ cl16 bir RAM bu işlemci ile daha iyi olacaktır. Tabii 300TL civarı bir fark çıkar ama aynı zamanda RGB desteği de almış olursunuz. Tabii ne kadar isterseniz RGB bilmiyorum.
Sistemi topladığınızda paylaşırsınız burda. Hayırlı olsun şimdiden.Gigabyte' ın kendi sitesinden baktığımda 3. nesil Ryzen işlemcileri destekliyor. Ve hatta satış sitesinde 3200 yazmasına rağmen Gigabyte' ın sitesinde 3600 MHz RAM'leri de desteklediği yazıyor. Eğer bütçem yeterse RAM'leri 3600 e çıkartabilirim fakat onların yerine SSD almak da geçiyor aklımdan. RGB merakım yok, hatta olmasa daha iyi olur.
P400A kasasına da çok baktım. Aslında onu da düşünebilirim. Sipariş verirken tam kararımı vereceğim. MB511 e kesin gözüyle bakıyordum ama yan tarafı temperli cam yerine pleksi glasstan yapılmış. Dikkat edilirse uzun süre dayanır, ama bir yerde çizilmeler olacaktır illaki. Bu nedenle sipariş aşamasında ya "Spec Delta ya" da "P400A" alacağım inşallah.