Ryzen 7 3700X vs Ryzen 5 5600X

İşletim sistemi
Windows 10
Hangi oyunda maksimumu görüyor? Anlayamadım ben. 4C/4T ve 4C/8T'lerde bu tip durumlar bazı işlemci yükü yüksek senaryolarda çok daha sık görülebilirken 5600X gibi bir canavarı geçtim 3600'de dahi işlemciler tıkanmadan arka plan işlemleriyle beraber günümüzün en ağır CPU ıntensive oyunlarını dahi çatır çatır tıkanmadan oynatabiliyor. Tabii bazı özel durumlarda 6 çekirdeğin neredeyse tümünü kullanabilecek pozisyonlarla karşılaşılabilir ki bu oldukça normal, bu noktada önemli olan içindeki çekirdeklerin ne kadar güçlü olduğu, bunlar da bildiğimiz klasik tekli ve çoklu çekirdek performansına bağlı zaten.

Oyun oynayan kişi için kullanım oranlarından ziyade GPU'dan alınan verim çok daha önemli olmalı, ayrıca o sanal izlekli kullanım değerleri de zaten işlemcinin gerçek kullanım değerlerini yansıtmıyor, OSD'de okuma yapılırken iş parçacıklarının hepsi gerçek çekirdekmiş gibi algılanıyor. Aslında fark ettiyseniz bu şekilde bile 3700X ve 5600X'in çoğu oyundaki işlemci kullanım oranları birbirlerine çok yakın, üstelik 5600X 6 çekirdekli olmasına rağmen. Bu ne demek oluyor peki? İşlemcinin hem tekli hem de çoklu çekirdek performansı hatrı sayılır oranda artmış olmasıyla beraber bunun en net yansıması 5600X'e performans artışı olarak geri döndü.

Şahsen spesifik bir alanda ağır renderlar veya özel kaynak kodlu yapay zeka makine çözümlemesi gibi işlerle uğraşmayacaksam her türlü 5600X'in tercih ederim. Gerçi workstation alanında bile 5600X'in multi-processing gücü 3700X'in hemen ensesinde, yokluğunu hissettirmez diye düşünüyorum.

Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bir çok konuda aydınlatmış oldunuz. :)
 
Rica ederim, eksik olduğum noktalar varsa daha bilgili arkadaşlar ilgili kısmı düzeltebilir veya eklemek isteyenler olursa hepimiz bu bilgilerden faydalanmış oluruz, en azından biraz gördüklerimden bahsettim :)

Mevcut piyasada ekran kartı fiyatları uçuk olduğundan yakın zamanda ekran kartı alabileceğimi düşünmüyorum. Elimde GTX 1060 6 GB ekran kartı var onunla birlikte kullanacağım. Bir sorun yaşar mıyım 5600X ile kullandığımda.
 
Mevcut piyasada ekran kartı fiyatları uçuk olduğundan yakın zamanda ekran kartı alabileceğimi düşünmüyorum. Elimde GTX 1060 6 GB ekran kartı var onunla birlikte kullanacağım. Bir sorun yaşar mıyım 5600X ile kullandığımda?
Güç kaynağı yeterli ve güvenilir bir modelse elbette ki rahatlıkla kullanabilirsiniz, herhangi bir sorun olmaz.
 
Güç kaynağı yeterli ve güvenilir bir modelse elbette ki rahatlıkla kullanabilirsiniz, herhangi bir sorun olmaz.

Halihazırda mevcut kasamda Corsair 650W 80+ var ama yeni kasada alacağım. Bir de 5600X ile Cooler Master Seidon 240v sıvı soğutma sorun çıkarmaz değil mi?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı