Ryzen 7 3800X Isınma Sorunu

umutberke

Hectopat
Katılım
5 Kasım 2015
Mesajlar
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar:

Yeni aldığım Ryzen 7 3800x işlemci boşta çok yüksek sıcaklıklara ulaşıyor. Normal şartlarda 35-45 derece arasında gezmesi gereken işlemci 50-60 hatta ara ara 69 derece, yükte ise 81 derece gibi değerleri görüyor. Bu durum format attıktan sonra dikkatimi çekti. Bios ayarları ile oynamadım ancak formattan sonra değişmiş olabilir mi diye düşünmedim değil.
Bir iki ayrıntı vermek gerekirse:
Kullandığım anakart MSI x570 a-pro (bios güncel)
İşlemci soğutucum AMD Wraith Prism boşta kullanırken 1200 RPM civarı olması makul iken 1700'lü seviyelerde geziyor yükte 3000 RPM'e kadar çıkıyor
Ekran kartım Asus Rog Strix 2060 OC Ekran kartında sorun yok ısınmıyor.
Ayrıca anakartımda bulunan işlemci için güç girişi 8+4 pin ancak benim güç kaynağımdan sadece 8 pin geliyor yani 4 pin boşta çalıştırıyorum. Sorunun bundan kaynaklanmadığını tahmin ediyorum ancak bu herhangi bir problem oluşturur mu? Güç kaynağı değiştirmem şart mı? Ayrıca internette satılan sata bağlantısını 8 pin güç bağlantısına çeviren kablolar işimi görür mü? 8 Pin Pcı-e Sata Power Kablosu - n11.com

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
AMD işlemciler boşta yüksek voltajlarda çalıştığı için fazla ısınmaya sebebiyet verebiliyor. Isınmaması için oyunda olmadığın süre Güç Tasarrufu modunda kullan Windows'u. Güç Tasarrufuna alıp dereceleri kontrol et ve bak bakalım 35'lere inecek mi.
 
Bende aynı işlemci var. Ryzenların özelliği bu.
Güç planını dengeli yapman büyük ölçüde yardım eder bana 5-10 derece etti. Ayrıca önemli olan yükteki derece.
 
Ryzen 3000 serisi işlemcilerin fazla ısındığı ile ilgili forumda bir çok konu var. Onları inceleyebilirsiniz. Genel olarak herkesin görüşü stock soğutucunun yeterli olmadığı. O yüzden stock soğutucuyu değiştirip hava veya sıvı soğutmaya geçtiklerinde sıcaklıkların normale döndüğünü söylüyorlar.
 
Ryzen 3000 serisi işlemcilerin fazla ısındığı ile ilgili forumda bir çok konu var. Onları inceleyebilirsiniz. Genel olarak herkesin görüşü stock soğutucunun yeterli olmadığı. O yüzden stock soğutucuyu değiştirip hava veya sıvı soğutmaya geçtiklerinde sıcaklıkların normale döndüğünü söylüyorlar.
Bugün corsair h100i sıvı soğutma aldım soğutucunun ve işlemcinin ayarlarına dokunmadan bilgisayarı açtıktan sonra aldığım dereceler bunlar. Bir iki saatlik oyun sonrası sıcaklıkları birazdan alacağım.

Edit: corsair icue yazılımı amd ryzen master yazılımı ve core temp yazılımlarındaki sıcaklık değerleri farklı. corsairın yazılımı 30 dereceyi görmez iken ryzen diğer yazılımlardan 5-10 derece aşağı gösteriyor
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    9,5 KB · Görüntüleme: 162
Ben 3800x i stock soğutucu ile birlikte kulalnıyorum pubg oynarken 80-85 falan oluyor sıcaklık. Sanırım bir sıvı soğutucu lazım olacak.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı