Ryzen 7 5700X sistem Windows 11'de çöküyor

Makaleler
1
Selamlar arkadaşlar,

Aşağıda yaşadığım sorunu adım adım, hiçbir detayı atlamadan aktarıyorum. Benzer durumu yaşayanlara ya da çözüm üretebilecek olanlara şimdiden teşekkürler.

• İşlemci: AMD Ryzen 7 5700X
  • RAM: 32 GB DDR4
  • SSD: 1 TB NVMe M.2 SSD
  • Ekran Kartı: INNO3D RTX 4060 (6 ya da 8 GB tam emin değilim)
  • Anakart: Colorful Battle-AX A520M-K M.2

Olayın Geçmişi:

1. Yakın zamanda bilgisayarımda DPC_WATCHDOG_VIOLATION hatası almaya başladım. Bu hata genelde sistem açıldıktan kısa süre sonra ya da yük altına girdiğinde mavi ekran vererek sistemi yeniden başlatıyordu.
  2. SSD'den şüphelendik. Sistemi teknik servise gönderdim. Orada SSD değişimi yapıldı ve Windows 10 yüklü şekilde geri gönderildi.
  3. Windows 10 ile bilgisayar sorunsuz şekilde çalışıyor. Ne mavi ekran ne hata ne takılma, hiçbir sorun yok.
  4. Fakat ben Windows 11 kullanmak istiyorum. Bu yüzden USB'den temiz formatla Windows 11 kurdum. Kurulum başarılı oldu ama sistem yeniden başladığında aynı DPC_WATCHDOG_VIOLATION hatasını tekrar aldım.
  5. Yani SSD değişmiş olmasına rağmen, sadece Windows 11'de bu hata devam ediyor. Windows 10'da ise hiçbir sıkıntı yok. Bu da gösteriyor ki sorun SSD'den değil, başka bir yerden kaynaklı.
  • Anakart ile Windows 11'in bazı sürücüleri arasında uyumsuzluk olabilir.
  • AHCI veya NVMe sürücülerinde çatışma olabilir.
  • BIOS eski olabilir veya Windows 11'e uyumlu değildir.
  • Colorful markalı bu anakartın Windows 11 sürücü desteği zayıf olabilir.
  • Chipset sürücüsü ya uyumsuz ya da yüklenemiyor olabilir.
  • Windows 11'in yeni protokolleri (APST, NVMe Power state vb.) Bu anakart tarafından tam desteklenmiyor olabilir.

• AHCI sürücüsünü elle değiştirme denendi.
  • Windows 10'da hiçbir mavi ekran olmadan stabil çalıştığı için, tüm testler Windows 11 odaklı yapıldı.
  • BIOS güncellemesi henüz yapılmadı çünkü anakartın üreticisi Colorful olduğu için BIOS güncelleme ve destek süreçleri zayıf görünüyor.
Bu durumda anakartı değiştirmek sorunu çözer mi? Özellikle:

• Windows 11'e tam uyumlu
  • Wi-Fi entegreli
  • Ryzen 7 5700X ile tam performans verecek bir anakart öneriniz var mı?

Fiyat/performans odaklı, çok uçuk olmayan bir model arıyorum.
Benim yaşadığım duruma benzer bir şey yaşayan ya da teknik olarak net bir teşhis koyabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏

Nasıl yani hocam anlamadım.

Bu anakart kronik fabrika çıkışlı genel bir kitlede bu sorun oluşuyor benim arkadaştada vardı 11 geçe.

Nasıl yani hocam anlamadım.

Açıkça söylemek gerekirse yaşadığınız sorun büyük olasılıkla anakart kaynaklı. Çünkü:

Windows 10 sorunsuz çalışıyorsa SSD veya genel donanım arızası dışlanabilir.

Windows 11'de yaşanan DPC_WATCHDOG_VIOLATION, genelde sürücü, BIOS'ya da donanım uyumsuzluklarından kaynaklanır.

Özellikle Çin menşeli ve düşük segment olan Colorful A520 anakartlarda Windows 11 sürücü/BIOS desteği çok zayıf. Bu da sistemin stabil çalışmasını engelliyor.

Bu yüzden evet, anakartı değiştirmek büyük ihtimalle sorunu çö.
Zecektir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı