Okanesma
Megapat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Asus Rog Strix B550-A Gaming Anakart
Ryzen 5 5600 İşlemci
Kingston Fury Beast RGB 16 GB 3200 MHz DDR4 CL16 (KF432C16BB1A/16) 2x16 Ram Bellek
Kingston KC3000 M.2 SSD
Scythe Ninja 5 İşlemci Soğutucu
Sharkoon Ss-Cool Zero 650W 80+ Gold Atx Güç Kaynağı
ThermalTake Core V71 Kasa
- Meslek
- Öğrenci + Elektronik Teknikeri
- RAM
- Kingston Fury Beast RGB 16 GB 3200 MHz x2
- Ekran kartı
- RTX 3060 ROG Strix
- Anakart
- Asus Rog Strix B550-A
- İşlemci
- Ryzen 5 5600 / Ryzen 7 5700x3D
Arkadaşlar herkese iyi sosyaller ve iyi günler. Elimdeki güncel sistemimde R5 5600 (4.6GHz statik O.C. - 1.175v) ninja 5 Scythe kule soğutucu + ASUS ROG STRIX 3060 ekran kartı kullanıyorum. Son kampanyalardan sonra Ryzen 7 5700x3D alacağım. Elimdeki soğutucu 5700x3D için UV ve OC yaptığımda stabil şekilde çalıştıracaktır, bu konuda şüphem yok. Ancak ben almışken kaliteli ve uzun süre götürebilecek bir sıvı soğutma düşünüyorum. Kule soğutma performansında R5 5600'e göre R7 5700x3D'de daha serin çalışmalar göreceğime eminim çünkü soğutucunun asıl hedefi o dönem bu seviye işlemcileri soğutmaktı. Bilmeyenler için aklınızda canlanması adına meşhur kule soğutma modelimiz Noctua NH-D15 ve NH-D15-S ile aralarında yaklaşık 5-9 derece fark oluyor ve bu fark en sağlam stres testlerinde oluyor. Oyun oynarken 2-3 derece fark (bizzat kendi sistemimde ve farklı 3-4 sistemde soğutucuları test etme imkanım oldu.) Render testlerinde 7-8 derecelik fark gözlemledim. Bu sebeple sıvı soğutmaya geçmeyi planlıyorum ve şimdiki fiyatlara göre aşağı yukarı elimde birkaç model var. Sizlerin de fikirlerini ve kullanan arkadaşların tecrübelerini paylaşmasını rica ediyorum. 5700x3D için alıyorum ama sadece bu işlemci için kullanmayabilirim. Ailem ve çevremde bilgisayarlar çok fazla aramızda değişiklik yapabiliriz. Örneğin bu soğutucu bir anda 5950X soğutucusu olabilir. Ama şu an için 5700x3D'de kullanılacak. Masraf yapma diyen arkadaşlar da olabilir onların da bakış açılarını paylaşmasını rica ediyorum belki düşünemediğim bir noktaya değinir farklı bir fikir belirtirsiniz. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Kasa modelim Thermaltake Core V71 modeli yani tank gibi her soğutucu sığar o konuda bir problemim yok.
Elimdeki kule soğutucunun alt modellerinden Fuma modelinin ısı verilerini de sıvı soğutucuları inceleyen şu videodan göz atabilirsiniz. Sıvı Soğutucu Testi (Scythe Fuma 2) - Fuma modeline göre Ninja 5 modeli 6-8 derece daha serin çalışıyor.
Ek olarak bir sorum da sizlerin de bilgilerini merak ediyorum. Kule soğutucu herhangi örnek bir sistemde 80 derecede stabil çalışıyor diyelim ve soğutucunun da Max TDP değeri 280W olsun. Kule soğutucunun karşısında da Arctic Liquid Freezer 2 420mm sıvı soğutma olsun. Aynı sistemi 72 saatlik %100 kullanımda kule soğutucu hep 80 derecede tutabilecek ancak sıvı soğutma bunu başarabilecek mi? Kasanın soğutmasını güzel sağladığınız zaman çok ağır render testlerinde bile sıvı soğutmaya göre stabil ve 2-3 derece fazla ısınarak çalıştığını görmüştüm ancak uzay test sistemlerinde vs. kule soğutma çoğu zaman tokat yiyor ve yakın sürede (örneğin 5-6 saat) sıvı soğutma yine önde. Zaten evde alacağımız en büyük render oyun videosu, YouTube videosu falan olacağı için bu soruyu düşünmeme pek gerek yok biliyorum ancak merak ettiğim ve cevabını hala aradığım, test edemediğim bir soru. Sıvı soğutmaya geçerken açıkçası beni düşündüren en büyük soru bu.
Aklımdaki modelleri paylaşıyorum;
Kasa modelim Thermaltake Core V71 modeli yani tank gibi her soğutucu sığar o konuda bir problemim yok.
Elimdeki kule soğutucunun alt modellerinden Fuma modelinin ısı verilerini de sıvı soğutucuları inceleyen şu videodan göz atabilirsiniz. Sıvı Soğutucu Testi (Scythe Fuma 2) - Fuma modeline göre Ninja 5 modeli 6-8 derece daha serin çalışıyor.
Ek olarak bir sorum da sizlerin de bilgilerini merak ediyorum. Kule soğutucu herhangi örnek bir sistemde 80 derecede stabil çalışıyor diyelim ve soğutucunun da Max TDP değeri 280W olsun. Kule soğutucunun karşısında da Arctic Liquid Freezer 2 420mm sıvı soğutma olsun. Aynı sistemi 72 saatlik %100 kullanımda kule soğutucu hep 80 derecede tutabilecek ancak sıvı soğutma bunu başarabilecek mi? Kasanın soğutmasını güzel sağladığınız zaman çok ağır render testlerinde bile sıvı soğutmaya göre stabil ve 2-3 derece fazla ısınarak çalıştığını görmüştüm ancak uzay test sistemlerinde vs. kule soğutma çoğu zaman tokat yiyor ve yakın sürede (örneğin 5-6 saat) sıvı soğutma yine önde. Zaten evde alacağımız en büyük render oyun videosu, YouTube videosu falan olacağı için bu soruyu düşünmeme pek gerek yok biliyorum ancak merak ettiğim ve cevabını hala aradığım, test edemediğim bir soru. Sıvı soğutmaya geçerken açıkçası beni düşündüren en büyük soru bu.
Aklımdaki modelleri paylaşıyorum;
- Arctic Liquid Freezer 2 420mm - kendi sitesinde 100₺ civarı daha uygun fiyatı alacağım zaman onlara dikkat etmeye çalışacağım.
- Deepcool LT720 360mm - şu an bir tek Sinerji'de uygun fiyatta.
- Deepcool LS720 SE 360mm - SE olması düşük model sanırım tercih etmeyebilirim.
Son düzenleme: