Ryzen 7 7700X işlemciye OC + UV yapmak

Doğancan22

Femtopat
Daha fazla  
RAM
Gskill Trident Z5 Neo RGB 2x16GB 6000Mhz CL30
Ekran kartı
Asus Tuf RX7800XT
Anakart
Asus Tuf X670E-Plus
İşlemci
Ryzen 7700X
Öncelikle merhaba. Technopat Sosyal'e yeni giriş yapmış bulunuyorum konuda hatalı bir yer olursa uyarmaktan çekinmeyin. biraz uzun yazmışım, zamanı olmayanlar için en aşağı kısa özet ekledim

Yaklaşık 1.5 sene önce yeni bir kasa topladım ve AM5 DDR5 bir sisteme geçiş yaptım. Makinemin özellikleri şu şekilde;
  • ASUS TUF X670E-Plus anakart.
  • Ryzen 7700X işlemci.
  • Arctic Liquid Freezer II 360 sıvı soğutma.
  • G.Skill Trident Z5 Neo RGB 2x16 GB 6000MHz CL30 RAM.
  • ASUS TUF RX 7800 XT ekran kartı.
  • Samsung 990 Pro 1TB + 2TB SSD.
  • Thermaltake Toughpower GF3 850W PSU.
  • ASUS TUF GT501 kasa.
Özetle nispeten güçlü bir sistem toplamaya çalıştım kendimce, genel olarak da performanstan memnunum ancak 2023 sonunda ilk topladığımda Ryzen Master vs üzerinden hiçbir bilgim olmadan birkaç basit OC girişimim oldu ve kısa süre içerisinde tekrardan default ayarlara dönmek durumunda kaldım. Birkaç hafta öncesine kadar yalnızca BIOS üzerinden EXPO 1 profili açık şekilde kullanıyordum ve kasamı tanıdığım güvendiğim bir bilgisayarcı abime temizlik için götürdüm. Kasayı geri aldığımda bu sefer masanın üzerine yerleştirdim ve daha öncesinde var olup olmadığını bilmediğim bir ses duyuyordum. Ses işlemci soğutucusu üzerinden geliyor. Küçük bir web taraması sonucu bu sesin kapalı sistem sıvı soğutmalarda olabileceği gibi bir bilgi edindim ama aklım takıldı ve günlük kullanım sırasında işlemci sıcaklığını izlemeye başladım ve sonuçlar normal bir problem yok gibi. Boşta 50-52 derecelerde, oyun pek oynamıyorum ama bu sıralar fishing planet diye bir balıkçılık Simulator'ü var o oyunda 75-76 derecelere çıktığını gördüm. İnternette yaptığım bütün aramalarda Curve Optimizer ve PBO isimleri karşıma çıktı. Biraz daha detaylı bir inceleme ile bir şeyler yapmaya çalıştım ancak yeterli bilgiye sahip olmadığım için sistem kararlılığından emin olamıyorum ve önümüzdeki zamanda da yayın yapmak istediğim için sistemi olabilecek en serin ve performanslı şekilde kullanmak istiyorum.

İlk olarak Ryzen Master'ı kurarak Curve Optimizer sekmesinde per Core ayarı ile test yaptım ve Ryzen Master bana bütün 8 çekirdek için de -29 değerini çıkardı. Ben de BIOS'a girerek aynen bu değeri bütün çekirdekler için negative 29 şeklinde girdim. Daha sonra CPU Boost clock override kısmına da +200 girdim. PBO limits kısımlarına ppt-tdc-edc dokunmadım bilgim olmadığı için. Sıcaklık konusunda zaten işlemcim yüksek sıcaklıklarda çalışmak üzere dizayn edildiği için pek dokunmak istemedim ama eğer sıcaklıkları düşürmemde etkili olacaksa sizin yönlendirmeleriniz ile bir ayar çekebilirim.

Tüm bu işlemlerden sonra cinebenchr23 ile yarım saatlik bir multicore stabilite testi yaptım ve açıkçası sonuçtan memnun değilim. İnternette araştırma yaparken çoğu kişinin Cinebench'te benzer sistemler ile 19000-22000 arasında puanlar aldığını gördüm ancak benim sistemim yalnızca 17800 puanı görebildi. Sıcaklıklar da test süresince 93 ila 95 derece arasında gidip geldi, nadiren 87-88'lere düşüp tekrar yükseliyor. Hedeflediğim şeyleri yakalayamadığımı düşünüyorum. (henüz oyun testi yapamadım zamanım olunca yapacağım)

Kısa özet: İşlemci ısısını biraz düşürüp performansı arttırmak istiyorum, ancak Curve Optimizer ve PBO hakkında pek bir bilgim yok, internetten bakarak bir şeyler yapmaya çalıştım ancak sanırım başarılı olamadım. Cinebench testi esnasında bir sorun olmadı ancak, bu konuyu yazarken reset attı makine.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı