Ryzen 7000 ve AM5 Platformu Hakkında Tüm Merak Edilenler

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036

AMD, Computex 2022 ile birlikte yeni nesil Ryzen 7000 “Zen 4” masaüstü işlemcilerini, 600 serisi yonga setlerini ve Mendocino mobil APU’larını duyurmuştu. Şirketin yol haritalarına göre Zen 4 mimarisi yalnızca “Raphael” serisinde değil, aynı zamanda 4. Nesil EPYC Genoa sunucu işlemcilerinde kullanılacak. Daha ileri bir tarihte ise Threadripper ailesinde göreceğiz. Kırmızı ekip, CPU işlerinin yanı […]

Devamı: Ryzen 7000 ve AM5 Platformu Hakkında Tüm Merak Edilenler
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Hocam peki APU'lar için bir bilgi var mıdır? GTX 1650 gücünde yeni APU'lar çıkacakmış diyorlardı.

Bence AM5, en kötü 3 nesil destekler. Ki tahminimce 5950X'e atılan %15 fark daha yüksek olabilirdi ama bütün platformu tek nesilde bitirmek istememiş gibiler. Ayrıca, diğer nesillerde AM5 üzerinde 32/64 yapma ihtimalleri bile var diye düşünüyorum.

Bence en fazla 24 görür ama bilemiyorum.

@B 52 Stratofortress @Beyaz_G Zen 5 mimarisini kullanacak Ryzen 8000 serisinde (3nm) CCD başına olan çekirdek sayısının iki katına yani 16 çekirdeğe çıkacağı söyleniyor. Böylece iki CCD'ye sahip Ryzen 9 modellerde 32 çekirdeğe kadar ulaşılabilir.

@350070 Mobil Phoenix APU'ların dahili grafik biriminin RTX 3060 Mobil (60W) gücünde olacağı söyleniyordu.

İlk mimaride AMD risk almaz, AM4 soketinde 1000 serisiyle de aynısını yapmışlardı fabrika çıkış olarak mütevazı olacaklardır. Soket oturunca daha agresif IPC gelişimi görürüz ilk etapta %15 yine güzel.

@kino AMD'nin bilerek sayıyı az gösterdiği söyleniyor. Sonuçta çıkışa daha var ve Intel'e sürpriz yapmak istiyor olabilirler.

@350070 Mobil Phoenix APU'ların dahili grafik biriminin RTX 3060 Mobil (60W) gücünde olacağı söyleniyordu.
60W olması iyi bir şey mi? Ben Ryzen 3 3200G kullanıyorum da, APU ile hayatıma devam etmek istiyorum. Çok güzel bir şey APU.

@zadnxcom Intel 13. nesil ile de Ryzen 7000'e cevap verecekti 12. nesli onlar da mütevazı bıraktılar diyebiliriz. İki nesil de güzel olacaktır bakalım anakart ve işlemci fiyatları nasıl seyredecek. AMD, DDR5 için ucuz anakart sağlattıramazsa bu sefer Intel zorlayabilir çünkü işlemci fiyatlarını oldukça aşağı çektiler. AMD'nin de Intel kadar hızlı stok üretme/ürettirme kapasitesi yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…