Ryzen 9 5900X undervolt yapma

devran4747

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Sistemim:
Ryzen 9 5900X.
B550-A Pro Anakart.
NVIDIA RTX 3060 Ti.
İşlemci soğutucu: Thermalright Peerless Assassin 120 SE Hava soğutucu.

Ben bilgisayarımı Premiere Pro için kullanıyorum ve işlemci stok ayarlarda biraz ısınıyor gibi geliyor ya da ben sorun ediyorum. 80 üzerine çıkıyor ama ben 72 civarında olmak istiyorum. Bunun için Ryzen Master kullandım manuel OC yaptım 4625 MHz 1.33 civarı voltaj ile kararlı bir ayar yaptım. Benim asıl sorum şu işlemci değerlerine baktığım zaman işlemci saat hızı boşta sabit 4625'te çalışıyor ama sıcaklık değeri düşük. İşlemci saat hızının bu şekilde sabit olması bir sorun yaratır mı ya da BIOS üzerinden voltaj düşürebilir miyim Curve Optimizer dışında?

Curve Optimizer ile stabil bir ayar bulduktan sonra PPT değerini elle girerek maksimum kaç watt çekmesini istiyorsanız ayarlayabilirsiniz. Şu an sistem kaç watt çekiyorsa o değerden daha düşük değerler sırasıyla girip, sıcaklıkları ve saat hızlarını ölçüp, aklınıza yatan değeri kullanın.

Ryzen 7 5700X işlemcimi stock 65W'lık bir işlemci olmasına rağmen;
Ppt: 103 W
Tdc: 120 A
Edc: 100 A
Bu değerlerle kullanıyorum. Yaklaşık 105W çekiyor. Stock haline göre hem daha performanslı hem de oldukça serin.

Son düzenleme:
Max 140-150 watt çekmesini istiyorum. ppt değerine 140 yazarsam sistem hiçbir zaman 140 watt üzerine çıkmaz değil mi? diğer iki değerleri autoda bırakayım doğru mu

Diğer iki değeri şimdilik Auto bırak. Stabilite sorunu olursa veya 140W değerine sistem ulaşamazsa elle gireriz.
Hocam ppt değerini 140 yaptım curve optimizer negative 20 yaptım da aslında benim istediğim şey manuel olarak mhz ve voltaj ayarını elle yapmak. Bunu ryzen master ile basic modda yapabiliyorum ama işlemci sabit mhz de çalışıyor bu bi sorun yaratmıyorsa ben bu şekilde kullanayım

Hocam ppt değerini 140 yaptım curve optimizer negative 20 yaptım da aslında benim istediğim şey manuel olarak mhz ve voltaj ayarını elle yapmak. Bunu ryzen master ile basic modda yapabiliyorum ama işlemci sabit mhz de çalışıyor bu bi sorun yaratmıyorsa ben bu şekilde kullanayım
Bir de bios üzerinden mhz ve voltaj değerlerini el ile girebilir miyim araştırdığım kadarıyla bu işlemcilerde sadece curve optimizer ile undervolt yapılabilyor doğru mudur

Elle voltajı manuel verip, kendiniz frekans ayarlayabilirsiniz. O da bir seçenek. Lakin bu yöntem daha verimli olmalı. Denemeleriniz sonucunda işlemci hangi frekansta çalıştı? Cinebench benzeri bir programla performansına bakabildiniz mi?

Akşam size denemeler yapıp bütün verileri göndereceğim siz de ona göre bir değerlendirme yaparsınız hocam teşekkür ederim yardımlarınız için

Technopat Haberler

Geri
Yukarı