Ryzen işlemci önerisi

itunahan95

Megapat
Daha fazla  
Aşağıda özelliklerini bıraktığım sistemi yaklaşık 5 yıldır kullanıyorum ve gayet memnunum. 2K çözünürlük ile yüksek ayarlarda 50+FPS alamadığım oyun yok gibi bir şey (FSR sağ olsun). Ancak son zamanlarda özellikle Online oyunlarda FPS droplar yaşamaya başladım. Bunun işlemci kaynaklı olduğunu düşündüğüm için "sadece işlemcimi" değiştirmeyi düşünüyorum.
Biraz baktım, gözüme çarpan modeller:
Ryzen 7 5800X ve.
Ryzen 7 7700X oldu.
Ancak 7700 benim anakartıma olur mu emin değilim. Bana bu konuda yardımcı olabilecek, varsa daha iyi bir öneri yapabilecek var mı?
Mevcut parçalarımdan değişmem gereken bir şey olur mu? Power yeterli olur mu?

Not:
-Ryzen harici işlemci almayı düşünmüyorum.
-Max. Bütçe 10 000 TL (1-2 bin aşağı yukarı oynayabilir).
-Önceliğim oyunlardaki performansı.

İlerleyen yıllarda ekran kartımı da değiştireceğim, büyük ihtimalle o zamanın en iyi kartlarından birini alırım. O yüzden ileriye dönük bir işlemci almak benim için daha mantıklı. Yani "şimdilik bunu alsan yeterli" gibisinden yerine "bunu alırsan ileride GPU yükseldiğinde de rahat rahat kullanırsın" yaklaşımı daha uygun olacaktır.

Tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Sistem özellikleri:
GPU: MSI Radeon RX 5700 XT Mech OC 8 GB GDDR6.
CPU: AMD-Ryzen 5-3600X-soket-AM4-Wraith-spire-3-8GHz-4-4GHz
PSU: Xigmatek-hera-Full-range-80Plus-GOLD-850W
Anakart: Gigabyte-X570-Aorus-Ultra
RAM: Corsair-32 GB-2x16 GB-Vengeance-3200MHz
SSD: Samsung 500GB 970 EVO NVMe M.2 SSD.

Anakart ve belleklerini satarak DDR5'e geçebilirsin ama AM4'de oyun için 5700X3D al geç. 5800X falan düşünmene gerek yok.
Sadece işlemci için Ddr5'e geçmek benim için mantıklı gelmiyor. Ramlerim de yeterli. Sanırım en mantıklısı bu seçenek.

Bu x3d olayı tam olarak nedir? Özet geçebilir misiniz? Çünkü normal sürümleri ile bu sürüm arasında çok fazla fiyat farkı var.

Sadece işlemci için Ddr5'e geçmek benim için mantıklı gelmiyor. Ramlerim de yeterli. Sanırım en mantıklısı bu seçenek.

Bu x3d olayı tam olarak nedir? Özet geçebilir misiniz? Çünkü normal sürümleri ile bu sürüm arasında çok fazla fiyat farkı var.

Kısaca önbelleğin katmanlar hâlinde üst üste dizilerek daha yüksek boyutlara çıkarılabilmesi. Önbellek boyutu online oyunlarda performans kısmında en fazla fark ettiren etkenlerden birisi, onlar da bunu iyi yapıyor. Çekirdek hızı 4.10 GHz olmasına rağmen özellikle online oyunlarda 5800X'den daha yüksek performans vermekte.

5700X, 5800X'in kısılmış versiyonuyken 5700X3D, 5800X3D'nin kısılmış versiyonu. Bu kısma sadece çekirdek frekansı kısmında ve pek de önemli değil.

Ben yine de DDR5'e geçmeyi düşünürdüm.

Kısaca önbelleğin katmanlar hâlinde üst üste dizilerek daha yüksek boyutlara çıkarılabilmesi. Önbellek boyutu online oyunlarda performans kısmında en fazla fark ettiren etkenlerden birisi, onlar da bunu iyi yapıyor. Çekirdek hızı 4.10 GHz olmasına rağmen özellikle online oyunlarda 5800X'den daha yüksek performans vermekte.

5700X, 5800X'in kısılmış versiyonuyken 5700X3D, 5800X3D'nin kısılmış versiyonu. Bu kısma sadece çekirdek frekansı kısmında ve pek de önemli değil.

Ben yine de DDR5'e geçmeyi düşünürdüm.
Çok teşekkürler. O zaman 5700x3d en mantıklı seçim olacak benim için.

Ddr5 geçmek demek anakart ve ramlerimi değiştirmek demek değil mi? Bu da en azından 5-8k arası bir şey tutar. Bu kadar ekstra masrafa şu an gerek yok çünkü sistemimden cidden memnunum.
Zamanında 2500 TL gibi komik bir fiyata aldığım 5700xt gpu cidden çok iyi performans veriyor. Fsr geldikten sonra da +15-20 fps aldığım oyunlar oldu. Kart ölmüyor resmen. 2k yüksek ayarlarda 50+ fps alabiliyorken (online oyunlarda bu değer 144'lere çıkabiliyor) o kadar değişikliğe gitme ihtiyacı duymuyorum açıkçası. Bu kartın vadesi dolduğunda da yine amd'den devam edicem sanırım.

Sorunum zaten online oyunlarda olan fps droplar, onu da x3d işlemci sürümleri çözüyor anladığım kadarıyla.

5700xt gpu
5700x3d işlemci olacak o zaman :D
5700 serisinde var bir keramet...

Yine farklı önerisi olan varsa değerlendiririm. Aksi hâlde haftaya bu işlemciyi alacağım.

Son düzenleme:
Kaliteli bir anakarta sahip olduğundan AM4'te kalabilirsin tabii ki. Tabii FPS drop işlemcinin güçsüz kalmasından kaynaklı olmayabilir. İlk önce işlemci, bellek ve ekran kartı kullanım ve sıcaklıklarını incelemeni öneririm. Eğer herhangi bir problem gözükmüyorsa bu üç bileşene ve PSU'ına stres testi uygulamanı öneririm.

Kaliteli bir anakarta sahip olduğundan AM4'te kalabilirsin tabii ki. Tabii FPS drop işlemcinin güçsüz kalmasından kaynaklı olmayabilir. İlk önce işlemci, bellek ve ekran kartı kullanım ve sıcaklıklarını incelemeni öneririm. Eğer herhangi bir problem gözükmüyorsa bu üç bileşene ve PSU'ına stres testi uygulamanı öneririm.
Eğer işlemciyi aldıktan sonra problem olursa dediğiniz şekilde yaparım. İşlemci zaten diğer parçalara göre daha aşağıda kalıyordu. Problem çıkarsa diğer parçaları da yavaş yavaş yenilerim artık.

Son düzenleme:
@the Prodigy Hocam işlemci (5700x3d) geldi ama bunu stok fanla çalıştırmak yerine bir de ekstra fan alayım diyorum.
Benim sisteme uyacak bir öneri yapabilir misin? Ucuza sıvı soğutma almaktansa kule tipi alsam daha iyi olacak diye düşünüyorum fazla ses yapmayanlardan.
Max. bütçe 2000 diyelim.
Kasam: XPG BattleCuriser

Bu fiyata da Thermalright'ın bayağı bir çeşidi var anladığım kadarıyla. Aşağıda attığım ürünü de çok övmüşler. Bunu mu alayım direkt?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı