Ryzen Sistem 16 GB RAM, 8 GB Kullanılabilir Sorunu

YusufDmrc

Hectopat
ASUS B350M-A anakart üzerine Ryzen 5 1600 işlemci ve 2x8 GB G.Skill Ripjaws 3200 MHz RAM kullanıyorum. Bu sabah işlemcimi temizlemek için stok fanını sökerken çıkarttığımda, fanın metal kısmının altında işlemcinin de fanla birlikte elime geldiğini gördüm.

Termal macundan dolayı yapışmış fana. Saç kurutma makinesiyle eritip ayırmayı başardım. Temizliği yaptım ve tekrar monte ettim. Ardından bilgisayarı açtığımda yeni bir CPU tanındı deyip BIOS ekranına giriş yapmamı istedi bilgisayar. BIOS ekranında her şey normal fakat sadece Total Memory 8 GB olarak gözüküyor.

A2 ve B2 slotlarında 2 adet 8 GB RAM takılı olduğu gözüküyor fakat Total Memory 8 GB gözüküyor. Windows içersinde 16 GB RAM gözüküyor fakat 8.1 GB'lık kısmı donanıma ayrılmış olarak gözüküyor ve kullanılamıyor. Yabancı forumlar vesaire araştırmalarım sonucunda işlemci fanını sökerken işlemcinin büyük ihtimalle pinlerinin eğilmiş olabileceğini fark ettim.

Aynen öyle olmuş 2-3 pin hafif eğilmiş. Eğilen pinleri 0.7 uçlu kalemle nazik bir şekilde düzelttim ve tekrar montajı yaptım fakat sorun hala aynı. RAM'leri A1-B1 slotlarına almayı denedim olmadı. Soğutucunun vidalarını gevşetmeyi denedim olmadı.

RAM'leri teker teker taktığımda ikisi de ayrı ayrı çalışıyor ve 8 GB olarak kullanabiliyorum fakat 2. RAM'i taktığımda görmesine rağmen kullanamıyorum. Yarın bir yerlerden büyüteç alıp tekrar pinleri düzeltmeyi deneyeceğim. Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun açık ve net. Çözümü bilmiyorum çözümü bilen arkadaş yardımcı olacaktır. Çözümü bilen ama sorunu bilmeyen arkadaş için yazıyorum.

Sağ tarafta donanıma ayrılmış bölümü var. Sizde 8.1 GB iken bende 108 MB.

@Recep Baltaş İşlemci pinlerini düzeltmek riskli mi yani aslında milyonda 1 derecelik yamukluk var büyük ihtimalle ama temas etmiyor? Ya da Dual RAM'lerimi satıp Single 1x16 GB RAM almak mantıklı mı? Tabii eğer çözülemeyecek bir şeyse.

Benim baktığım kadarıyla bilgisayar RAM'leri algılamış ama 8 Gigabyte da donanıma ayrılmış.

İşlemcinin altında Memory access, management pinlerinden 1-2 tanesi yamulduğu için, görmesine rağmen kullanmama izin vermiyor. Az önce büyüteç yardımıyla tekrar gözden geçirdim. Yani ya hepsi paralel şekilde yamuk, ya da hepsini düzelttim ama hala çalışmıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda adam RYZEN1700X'i yamultup düzeltiyor. Düzeltirken 1 tane pini kırıyor montajını yapıyor. İşlemci çalışıyor fakat 12.15'te görev yöneticisinde görüleceği üzere benim problemimin aynısını yaşıyor, kendisi farkında değil o ayrı. Yani pinler kırık değil ve neredeyse düpdüzgün ama kırık pinli işlemciyle aynı hatayı alıyorum ...

Yanlış Bilgilendirme
Kullanılabilir RAM'in beklenenden az olmasına neden olabilecek birkaç ek durum vardır. Bu sorunlar ve olası çözümleri aşağıda listelenmiştir: Sistem yapılandırma ayarlarını denetleme.

Bu sorun, Bellek üst sınırı seçeneği yanlış belirlendiği için oluşabilir. Bu sorunu gidermek için aşağıdaki adımları izleyin:
  1. Başlat'aTıklayın, Programları ve dosyaları ara kutusuna msconfig yazın ve ardından Programlar listesinde msconfig öğesine tıklayın.
  2. Sistem Yapılandırması penceresinde, Önyükleme sekmesinden Gelişmiş seçenekler'e tıklayın.
  3. Bellek üst sınırı onay kutusuna tıklayıp işaretini kaldırın ve Tamam'a tıklayın.
  4. Bilgisayarı yeniden başlatın.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İşlemci olayını anlıyorum ama şu yöntemleri de bir dene. Bir tane attım. Eğer daha da olmazsa:
İşlemciyi toplu iğne vs. ile düzeltmeni öneririm. (Sorumluluk size aittir!)
LGA 1155 Pin yamukluğu - İşlemci, Anakart, Bellek Forumu

Sonradan ekleme yapmışsın bu arada o zaman işlemciyi düzeltmeni öneririm.

Windows ayarlarına baktım onlarda sorun yok. Deniyorum düzeltmeyi pinleri yani 2 gündür 10-11 saat çıkart tak düzeltle geçti zamanım ama olmuyor. Teşekkürler bu arada ilgin için
Kimsenin bilgisi yok mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…