Ryzen7 3700X ilk overclock deneyimi

Fatih un

Hectopat
Merhaba bugün sizlerle yapmış olduğun ilk overclock deneyimimi ve aklıma takılan birkaç şeyi sormak için yazıyorum. (Anakart: X570 Prime Pro Corsair H115'i Pro XT R7 3700X MB511 mesh 1back 2 top 12mm exhaust fan 2X front 14mm radyatör fan 1X 12 mm front panel intake fan.)
İlk olarak önerilen değerler ile taslak olması açısından testlerimi başlattım.
1.35V 4.2GHz.

Bu değerlerin güzel gelmesinin ardından yavaş yavaş GHz arttırmaya başladım. 1.35 v 4.3 GHz'in stabil oladığını anlayana kadar devam ettim.

Değerini veriyordu. Fakat R20 çalıştırdığım zaman test hata verip kapanıyordu. Bende ufak ufak voltaj yükseltmeye başladım. 1.35625V değerinde 4.3GHz yine düzgün çalışmadı. Ben ufak GHz değerleri için sıcaklık arttıracağıma frekans düşürürüm dedim.4.275 değerine aldım 1.35635V ile frekansı ve test yapmaya başladım.

30 dk OCCT sonucunda 0 hata çıkarken sıcaklıklar resimdeki gibiydi.

Daha sonra stabiliteyi kontrol etmek için 10 kezi aşkın R20 testi uyguladım. Sıcaklıklar hiçbir zaman 70 dereceyi geçmedi. Fan ayarlarım Full devirdeydi hep.
Son olarak Prime 95 torture testine soktum.

Testin 25.dk sından sonra böyle bir ekranla karşılaştım 16 işlem biriminden 15'i yüzde 100 çalışırken işlem birimi 3 yüzde 10 45 arası geziyordu. Sıcaklık yine 70 dereceyi geçmedi.
OCCT ve R20'de stabil çalışan işlemcinin yukarıdaki Prime95 tablosu bir sorun olduğuna mı işaret acaba? Çekirdeklerden biri kendini mi kapattı test esnasında anlayamadım.
(4.275 MHz'de daha düşük voltajları denedim fakat R20 testi hemen hata veriyordu.)
Şu an bu overclock başarılı bir overclock mu?
Quiet fan modunda 37-45 derece arası sıcaklık mevcut pbo ve CPB BIOS üzerinden kapalı.
Başka yapmam gereken bir ayar var mıdır?
İşin ehli yardımcı olabilecek abi kardeşlerimin tavsiyelerini bekliyorum.

Son BIOS değerlerim bunlar. Windows güç seçeneklerim Ryzen balanced de.
Yok mu yardımcı olabilecek birileri? @Recep Baltaş.

Dosya Ekleri

• cpu z.PNG
    388,4 KB · Görüntüleme: 70
  • prime 95.PNG
    284,3 KB · Görüntüleme: 57
  • r20.png
    415,9 KB · Görüntüleme: 44
  • occt1.PNG
    104,1 KB · Görüntüleme: 43
  • 4.3 gpu z.PNG
    257,5 KB · Görüntüleme: 49
  • bios.jpg
    166,8 KB · Görüntüleme: 48
  • occt1.PNG
    104,1 KB · Görüntüleme: 58
Son düzenleme:
Voltajı 1.375V yapıp alttaki yazdığım testleri sırasıyla uygulayın.
  • OCCT ile 30dk test, sıcaklık Max 83'ü geçmesin.
  • Prime95 ile 30dk torture test, sıcaklık Max 88'i geçmesin.
  • AIDA64 ile 20dk test, sıcaklık Max 83'ü geçmesin.
  • Cinebench R20 ile test.
Bu testleri sırasıyla geçtiysen sorun yoktur ayrıca Prime95'de hangi çekirdek az çalışıyorsa onun penceresini büyült aynı klasörü boyutu ayarlar gibi ayarlayabiliyorsun eğer stopped yazıyorsa overclock başarısız demektir tek tek kontrol edin ayrıca 1.4V'a kadar en stabil frekansı arayınız 4.3 gibi sıcaklık değerleri gayet iyi.

Şu an oyuna girdiğimde kasadan bir cızırtı sesi geliyor daha önce olmamıştı neden olabilir acaba bir de
Her uygulama açtığımda voltaj manuelde olmasına rağmen 38 dereceden bir 50 yapıp geri düşüyor sebebi nedir acaba?

Cızırtı sesi PSU'dan çıkıyordur büyük ihtimal bende de bayadır oluyor ama zararını görmedim sadece yük altında cızırdıyor. 50 derece yükselme sebebi overclock yaptığın için ve voltaj o işlemci için az tük bir şey değil yani biranda uçması normal. Asıl önemli olan sıcaklığın Max 85'i geçmemesi.

BIOS'tan kapatmam gereken başka bir ayar var mı CBP ve pbo dışında anakart ASUS.

Overclock denemeden önce PSU'dan böyle ses gelmiyordu benim sebep olmuş olma ihtimalim var mı gayet yüksek bir ses çıkarıyor.

Overclock denemeden önce PSU'dan böyle ses gelmiyordu benim sebep olmuş olma ihtimalim var mı gayet yüksek bir ses çıkarıyor.

Pek sanmam aynısı bana da oldu uzun zamandırda bir sıkıntı çıkarmadı. Belki fanlar titreşim yapıyordur PC'de pek bir şey yapmadık ki? Sorun olmaz derim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
biraz uzattım ama 1.50 civarındaki ses normal mi direkt psu dan gelen

Sorun olmaz fan sesi gibi bir şey

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…