S400'ler nerede?

ABD belki en baştan yamuk yapacaktı biliniyordu şöyle ki hava savunma sistemi istiyorsun satmıyorlar ama yunanistandaki ufak ufak adalara füzeler konuşlandırıyorlar, bu yamyamlar bize don model uçak mı verecek.

Şöyle bakınca nerede savaş vs. bir hareketlilik var ülkemiz çevresinde. Yunanistan ve Kıbrıs vs. ortada.
Suriye, Irak, Filistin, Lübnan vs. yeni savaştan çıktı ya da savaş var ne olur belli olmaz etnik yapılar karışık.
İran durumu güncel malum her an İran'ın kafası atar incirliği bombalamaya kalkar ya da savaş durumuna göre son koz olarak nükleer gücünü kullanmaya karar verir.

Şöyle bir ortamdasın hava savunma sistemi en ivedi giderilmesi gereken eksiklik.

Adamlar yüz milyar dolarlık gazı da kitlediler bize sonumuz hayrola diyeceğim de zor.

Arkadaşlar biliyorsunuz İran'dan füze geliyor, NATO hava savunması koruyor bizi. Üstelik birkaç gün önce Malatya'ya Patriot konuşlandırdılar. Reklamını yaptıkları çelik kubbe sistemini geçtim, bizim uğruna milyarlarca dolar verip F35 uçaklarını alamadığımız üstüne ortaklıktan çıkarıldığımız S400 hava savunma sistemleri nerede ve neden hiç kullanılmadı?

Madem kullanmayacaktık neden bu sistemler için F35'lerden vazgeçip bugün F16 dilenmek zorunda kaldık?

Konu siyasi bir konu değil, Türk vatandaşı olarak vergilerimle yapılan şeylerin cevabını arıyorum.

S400'den bahsetmeyeceğim çünkü o konu komedi.

Çelik kubbe konusuna gelirsek ise daha hazır bir sistem değil hazır olunca balistik füze savunma kabiliyetimiz olacak.

Aslında uzun konuşmaya gerek yok, Amerikan baskısı ile hangarda bekliyorlar.
Hem parasını ödediğimiz F-35'lerden olduk hem de hava savunma sistemimiz yok. NATO olmasa Hatay'da düşürülen füzeyi uçaklarla mı düşürmeye çalışacaktık merak ediyorum. İran ile dalga geçiliyor ama Amerika gelişmiş füzelerle bizi bombalamaya kalksa nasıl engelleyeceğiz bilen var mı?
Ha belki kriz anında S-400'lerin fişi takılabilir. Ama savaştığımız ABD değilse o fişi bize taktırmazlar.

Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan İran için "Ev ödevlerini yapmadıysan öyle Amerika'ya atıp tutamazsın" dedi. Demek ki Türkiye henüz ev ödevlerini tamamlayamamış ve kendini Orta Doğu'da dış bir yapılanmaya dur diyecek kudrette hissetmiyor.
Belki de koltuğu kaptırmamak için de diş göstermiyor olabiliriz o da ayrı konu.

Hava sahanımıza egemen olmak zorundayız, aksi takdirde Türkiye'de de bir okul vurulur, yüzlerce çocuğumuzu kaybederiz ve bir siyahi öldü diye ortalığı yıkan Amerikan halkı Orta Doğu'daki on binlerce çocuğun hakkını aramak için bir tweet bile atmaz.
Vicdanlı insanların sayısı mı az yoksa sesleri mi bilmiyorum ama her iki durum da korku verici.

Aslında uzun konuşmaya gerek yok, Amerikan baskısı ile hangarda bekliyorlar.
Hem parasını ödediğimiz F-35'lerden olduk hem de hava savunma sistemimiz yok. NATO olmasa Hatay'da düşürülen füzeyi uçaklarla mı düşürmeye çalışacaktık merak ediyorum. İran ile dalga geçiliyor ama Amerika gelişmiş füzelerle bizi bombalamaya kalksa nasıl engelleyeceğiz bilen var mı?
Ha belki kriz anında S-400'lerin fişi takılabilir. Ama savaştığımız ABD değilse o fişi bize taktırmazlar.

Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan İran için "Ev ödevlerini yapmadıysan öyle Amerika'ya atıp tutamazsın" dedi. Demek ki Türkiye henüz ev ödevlerini tamamlayamamış ve kendini Orta Doğu'da dış bir yapılanmaya dur diyecek kudrette hissetmiyor.
Belki de koltuğu kaptırmamak için de diş göstermiyor olabiliriz o da ayrı konu.

Hava sahanımıza egemen olmak zorundayız, aksi takdirde Türkiye'de de bir okul vurulur, yüzlerce çocuğumuzu kaybederiz ve bir siyahi öldü diye ortalığı yıkan Amerikan halkı Orta Doğu'daki on binlerce çocuğun hakkını aramak için bir tweet bile atmaz.
Vicdanlı insanların sayısı mı az yoksa sesleri mi bilmiyorum ama her iki durum da korku verici.
Aklı olan bizler fark ediyoruz hocam zaten bunları, olay 52'lik kısmın asla fark edememesi anlamaması.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@Mehmet Karahanlı 48 dediğiniz kesimin içinde İstiklal marşını bile okumayan bir partiye oy verenler var, 48 dediğiniz kesimin içinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun ne olduğunu yıllarca anlayamamış olan milyonlar var.
Türkiye'yi 52/48 biçiminde bölmeye kalkarsanız, Türkiye'ye yazık olur.

Hocam onlarca F35 uçağı ve ortaklıktan atılmak için değer miydi? Üstelik tersine mühendislik için bile olsa çok mantıksız bir karar. Hem ABD ile aramız bozuk hem Rusya ile bozulurdu dediğiniz gibi olsaydı.
Bence kesinlikle değerdi. Filoda ABD mühendisliği taşıyan F16'lar(Blok 30/50+ arası) ve F4 gibi zamanın en sağlam uçakları bulunuyor. Uçakları tanıyoruz artık ama hava savunmaya dair elimizde hiçbir bilgi yok. Füze rampası, merkez komutası, radar gibi kritik hiçbir bilgiye sahip değiliz. Bu yüzden de Rusya gibi dünya devi bir ülkeyi savunan s400'leri alarak teknolojik yatırım yapıldı, bence.

Aynı zamanda o süreçte S400'lerden önce Patriot hava savunmaları almak istedik, satmadılar. Bu ülkenin ABD ve AB tasması takmayacağını göstermek gerekiyordu. İki tarafa da oynamak adına bir yandan NATO müttefiki oluyorken aynı zamanda doğuda da varlık gösteriyorduk.

ABD ve AB ortadoğuda, Akdenizde, Boğazlarda bizi tampon bölge olarak görürken hem projeler için bize muhtaçlar hem de bize silah satmıyorlardı. Bizi kaybedemezlerdi bu yüzden de almamıza karşı koyamadılar. Sadece ambargo yedik. Sonrasında ise türk mühendisliği yükseldi.

Kısacası tasmalı bir ülke olmayı reddettik ve sonucunda da ekonomik buhran başladı. Dünyada hiçbir iktisadi olay hiçbir şeyi bitirmez. Ekonomik süreçler geçer, savaşlar biter ama tasmalı olursan aradan çıkamazsın.

Bence kesinlikle değerdi. Filoda ABD mühendisliği taşıyan F16'lar(blok 30/50+ arası) ve F4 gibi zamanın en sağlam uçakları bulunuyor. Uçakları tanıyoruz artık ama hava savunmaya dair elimizde hiçbir bilgi yok. Füze rampası, merkez komutası, radar gibi kritik hiçbir bilgiye sahip değiliz. Bu yüzden de Rusya gibi dünya devi bir ülkeyi savunan S400'leri alarak teknolojik yatırım yapıldı, bence.

Aynı zamanda o süreçte S400'lerden önce Patriot hava savunmaları almak istedik, satmadılar. Bu ülkenin ABD ve ab tasması takmayacağını göstermek gerekiyordu. İki tarafa da oynamak adına bir yandan NATO müttefiki oluyorken aynı zamanda doğuda da varlık gösteriyorduk.

ABD ve ab Orta Doğu'da, Akdeniz'de, boğazlarda bizi tampon bölge olarak görürken hem projeler için bize muhtaçlar hem de bize silah satmıyorlardı. Bizi kaybedemezlerdi bu yüzden de almamıza karşı koyamadılar. Sadece ambargo yedik. Sonrasında ise Türk mühendisliği yükseldi.

Kısacası tasmalı bir ülke olmayı reddettik ve sonucunda da ekonomik buhran başladı. Dünyada hiçbir iktisadi olay hiçbir şeyi bitirmez. Ekonomik süreçler geçer, savaşlar biter ama tasmalı olursan aradan çıkamazsın.

Satmadıklarına dair bir kanıtınız var mı?

Bence kesinlikle değerdi. Filoda ABD mühendisliği taşıyan F16'lar(blok 30/50+ arası) ve F4 gibi zamanın en sağlam uçakları bulunuyor. Uçakları tanıyoruz artık ama hava savunmaya dair elimizde hiçbir bilgi yok. Füze rampası, merkez komutası, radar gibi kritik hiçbir bilgiye sahip değiliz. Bu yüzden de Rusya gibi dünya devi bir ülkeyi savunan S400'leri alarak teknolojik yatırım yapıldı, bence.

Aynı zamanda o süreçte S400'lerden önce Patriot hava savunmaları almak istedik, satmadılar. Bu ülkenin ABD ve ab tasması takmayacağını göstermek gerekiyordu. İki tarafa da oynamak adına bir yandan NATO müttefiki oluyorken aynı zamanda doğuda da varlık gösteriyorduk.

ABD ve ab orta doğu'da, Akdeniz'de, boğazlarda bizi tampon bölge olarak görürken hem projeler için bize muhtaçlar hem de bize silah satmıyorlardı. Bizi kaybedemezlerdi bu yüzden de almamıza karşı koyamadılar. Sadece ambargo yedik. Sonrasında ise Türk mühendisliği yükseldi.

F16 ile F35i aynı kefeye koyamazsınız F35'in elimizde olması bölgede çok ciddi oyun değiştirici bir güç olacaktı.

Satmadıklarına dair bir kanıtınız var mı?

Zamanın Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD Patriotları satarlarsa alırız ancak satmazsa ikinci S400'ü alırız." cümlesini kurdu. Şuan 2 tane mevcut. Yani bu da demek oluyor ki Patriotlar bizim ülkemize giriş yapmadı bize ait olacak şekilde. Ben söylemiyorum, başkanın konuşması ve yapılan girişimler böyle söylüyor.

F16 ile F35i aynı kefeye koyamazsınız F35'in elimizde olması bölgede çok ciddi oyun değiştirici bir güç olacaktı.
Aynı kefeye koymuyorum ancak sizin unuttuğunuz şey şu: 1 her zaman 0'dan büyüktür.
Ne kadar 40 senelik hurdalar da olsa orada F22'nin, F35'in teknolojik geçmişi yatıyor. Şuan o uçaklar da olmasaydı KAAN'ı sıfırdan bu kadar hızlı geliştirebilir miydin?

Aynı şekilde o S400'ler de olmasaydı şuan Hisar hava savunma ağını geliştiremezdin.

Bize gelen füzeleri NATO savunma sistemleri vuruyorken S400'ler çalışmıyor demek doğru bir cümle değil. NATO sistemleri Malatya ve Akdenizde varlık gösteriyor. Birbirine entegre çalışan sistemler ile beraber Akdenizde bulunan bir gemi hava savunma sistemi cismi algılayıp malatyadaki füze rampasından füze ateşleyebilir diye biliyorum. Bu yüzden de Akdeniz ve Doğu bölgesini senin yerine senden önce koruyan sistemler var.

Bu arada her şeyden önemlisi Patriot hava savunma sistemlerinin balistik füzelere karşı koruması çok daha etkin. S400'lerin birinci önceliği bu değil. Patriotlar hipersoniklere karşı etkiliyken S400'lerin birinci önceliği savaş uçakları, radarda görünmeyen uçaklar ve seyir füzeleri(yere yakın ve paralel giden, radarlardan kaçan) vurmaktır. En son ise balistik füzeler geliyor.

Yani aslında kullanım amaçları tamamıyla birbirinden farklı iki tür sistemi karşılaştırmak doğru değil. Eğer bir gün Ankaraya kadar girip bombalayan bir uçak düşürülmezse o zaman S400'ler nerede sorusunu sormak biraz daha mantıklı benim açımdan.

Zamanın Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD Patriotları satarlarsa alırız ancak satmazsa ikinci S400'ü alırız." cümlesini kurdu. Şuan 2 tane mevcut. Yani bu da demek oluyor ki Patriotlar bizim ülkemize giriş yapmadı bize ait olacak şekilde. Ben söylemiyorum, başkanın konuşması ve yapılan girişimler böyle söylüyor.

Aynı kefeye koymuyorum ancak sizin unuttuğunuz şey şu: 1 her zaman 0'dan büyüktür.
Ne kadar 40 senelik hurdalar da olsa orada F22'nin, F35'in teknolojik geçmişi yatıyor. Şuan o uçaklar da olmasaydı KAAN'ı sıfırdan bu kadar hızlı geliştirebilir miydin?

Aynı şekilde o S400'ler de olmasaydı şuan Hisar hava savunma ağını geliştiremezdin.

Bize gelen füzeleri NATO savunma sistemleri vuruyorken S400'ler çalışmıyor demek doğru bir cümle değil. NATO sistemleri Malatya ve Akdenizde varlık gösteriyor. Birbirine entegre çalışan sistemler ile beraber Akdenizde bulunan bir gemi hava savunma sistemi cismi algılayıp malatyadaki füze rampasından füze ateşleyebilir diye biliyorum. Bu yüzden de Akdeniz ve Doğu bölgesini senin yerine senden önce koruyan sistemler var.

Bu arada her şeyden önemlisi Patriot hava savunma sistemlerinin balistik füzelere karşı koruması çok daha etkin. S400'lerin birinci önceliği bu değil. Patriotlar hipersoniklere karşı etkiliyken S400'lerin birinci önceliği savaş uçakları, radarda görünmeyen uçaklar ve seyir füzeleri(yere yakın ve paralel giden, radarlardan kaçan) vurmaktır. En son ise balistik füzeler geliyor.

Yani aslında kullanım amaçları tamamıyla birbirinden farklı iki tür sistemi karşılaştırmak doğru değil. Eğer bir gün Ankaraya kadar girip bombalayan bir uçak düşürülmezse o zaman S400'ler nerede sorusunu sormak biraz daha mantıklı benim açımdan.
S400'ler depoda paslanmaya bırakıldı. F35'ler gitti üstüne projeden atıldık ver mehteri :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı