Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu....
www.iha.com.tr
Zamanın Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD Patriotları satarlarsa alırız ancak satmazsa ikinci S400'ü alırız." cümlesini kurdu. Şuan 2 tane mevcut. Yani bu da demek oluyor ki Patriotlar bizim ülkemize giriş yapmadı bize ait olacak şekilde. Ben söylemiyorum, başkanın konuşması ve yapılan girişimler böyle söylüyor.
Aynı kefeye koymuyorum ancak sizin unuttuğunuz şey şu: 1 her zaman 0'dan büyüktür.
Ne kadar 40 senelik hurdalar da olsa orada F22'nin, F35'in teknolojik geçmişi yatıyor. Şuan o uçaklar da olmasaydı KAAN'ı sıfırdan bu kadar hızlı geliştirebilir miydin?
Aynı şekilde o S400'ler de olmasaydı şuan Hisar hava savunma ağını geliştiremezdin.
Bize gelen füzeleri NATO savunma sistemleri vuruyorken S400'ler çalışmıyor demek doğru bir cümle değil. NATO sistemleri Malatya ve Akdenizde varlık gösteriyor. Birbirine entegre çalışan sistemler ile beraber Akdenizde bulunan bir gemi hava savunma sistemi cismi algılayıp malatyadaki füze rampasından füze ateşleyebilir diye biliyorum. Bu yüzden de Akdeniz ve Doğu bölgesini senin yerine senden önce koruyan sistemler var.
Bu arada her şeyden önemlisi Patriot hava savunma sistemlerinin balistik füzelere karşı koruması çok daha etkin. S400'lerin birinci önceliği bu değil. Patriotlar hipersoniklere karşı etkiliyken S400'lerin birinci önceliği savaş uçakları, radarda görünmeyen uçaklar ve seyir füzeleri(yere yakın ve paralel giden, radarlardan kaçan) vurmaktır. En son ise balistik füzeler geliyor.
Yani aslında kullanım amaçları tamamıyla birbirinden farklı iki tür sistemi karşılaştırmak doğru değil. Eğer bir gün Ankaraya kadar girip bombalayan bir uçak düşürülmezse o zaman S400'ler nerede sorusunu sormak biraz daha mantıklı benim açımdan.