Windows ayrılmamış alanları sabit diskten okumaz, sadece kendisine gösterilen sınırları belli C/D.. diye disk sürücüleri üzerinde işlem yapar. Ama HD Tune gibi tüm yüzeyi tarayan programlar diskin her yanını kontrol eder ve orada da hız testi gibi işlemler yapar.Sabit disk, işletim sistemi için ayrılmamış alanları okuyor mu yoksa es mi geçiyor?
Windows ayrılmamış alanları sabit diskten okumaz, sadece kendisine gösterilen sınırları belli C/D.. diye disk sürücüleri üzerinde işlem yapar. Ama HD Tune gibi tüm yüzeyi tarayan programlar diskin her yanını kontrol eder ve orada da hız testi gibi işlemler yapar.Sabit disk, işletim sistemi için ayrılmamış alanları okuyor mu yoksa es mi geçiyor?
Yaparsak ne olur? Sadece yanlış veri mi elde ederiz?Bad Sector gibi bir nedenle ayrılmamış tutuyorsanız, o diskte hata taraması ya da hız testi yaptırmayın
Bad Sector denen olay şöyledir:Yaparsak ne olur? Sadece yanlış veri mi elde ederiz?
Sakıncası yoksa bir sorum daha olacak; ayrılmamış alan oluşturdum, bad sectorlu bölümlerin ayrılmamış alanda kalıp kalmadığını nereden bilebilirim? Otomatik ayrılmıyor her halde.Bad Sector denen olay şöyledir:
Okuyucu kafa disk yüzeyine sarsıntı, şiddetli darbe gibi nedenlerle çarpar ve parça koparır.
Hasar küçükse o HDD'yi tarayan programlar ya da tam format işlemi orayı kullanılmasın diye işaretler, yani bir nevi gizler.
Ancak eğer çarpma anında mikron seviyesinde parçalar kopmuş ve diske saçılmışsa bunlar kafanın o bölgeden her geçişinde yeni yeni Bad Sector'ler oluştururlar.
O yüzden diskin sağlam kısımlarını ayırıp, bölüm oluşturup, Bad Sector çevresindeki genişçe bir alanı ayrılmamış halde tutmak iyi oluyor, bu sayede HDD'in en azından yarısını ya da daha azını kullanabiliyorsunuz.
Ben HD Tune'le tarama yaparım, sorunsuz tarayıp kırmızıyla gösterdiği yerleri altta yazar, onları not alırım. Bazen bir noktayı geçemez, ya da ardarda yüzlerce kırmızı hata bulur, ona göre biraz ileriden başlatıp taramayı tamamlarım.Sakıncası yoksa bir sorum daha olacak; ayrılmamış alan oluşturdum, bad sectorlu bölümlerin ayrılmamış alanda kalıp kalmadığını nereden bilebilirim? Otomatik ayrılmıyor her halde.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.