Sabit disk ses problemi

kasilis01

Hectopat
Hocam merhabalar. Benim XS bir harici sabit diskim var. Onun içinde de Samsung HD154UI sabit diski var. Bu sabit disk 2 yıl dolmaya yakın garantiye gitmişti ölü sektör probleminden dolayı. O zaman da çalışırken ses yapıyordu. Geldiğinde sabit diskin içerideki sabitleme vidalarından birini takmadıklarını farkettim, onu takınca ses bir süre kesilmişti. Şimdi ise farklı bir ses var. Bu sesin sabit diskin direk içinden geldiğinden şüpheleniyorum. Bu sabit disk ne yapıyor? Kafamı şişirdi haftalardır. Boş kalınca başlıyor takır tukur ses çıkarmaya. Birleştirme mi yapıyor ne yapıyor? Ne olduğunu nasıl anlayabilirim? Bu arada, o sesler esnasında donanımı güvenli kaldıramıyorum. Sabit diski şakkadanak kapatmamak için bilgisayarı kapatmam gerekiyor, bu sefer de işlerim bölünüyor. Teşekkürler.

Bilgilerini yedekleyip önce bir test yapmalısın. Sürücüdeki hataları denetle komutudur. Windows altında yapacağın bu test içerisinde bozuk bölümleri de tarayıp düzeltmeye çalış ibaresini işaretlemelisin.
Test sonuçlarından sonra format veya low-level format atman gerekebilir.

Hocam formatsız olmaz mı? 1.5 Terabaytlık bir arşiv söz konusu. Bu büyüklükte bir veriyi depolayabileceğim bir yer yok. Yukarıda da belirttiğim ölü sektör problemini yaşadığım zaman, içindeki verileri kurtarmaya çalışırken flaş belleklerim dahil her yere yedeklememe rağmen bir sürü veri kaybetmiştim.

Başka şansın yok. Eğer HDD bozulursa, ki bozulması yakın gibi görünüyor, tüm verilerine elveda bile diyebilirsin.

Tavsiyem bir an önce yedeklerinizi alıp yeni bir HDD takmanız. Aynı sorun bende yaşıyorum çünkü. Elimde 250 Gb'lık bir hard disk bulunmaktaydı ve bir müddet sonra bilgisayarım açılmamıştı. Açıldığında ise hard diskimin 70 Gb'lık bir alanını kullanamamakdayım şuan. Ve gerçekten gelen sesler ben arızalıyım yeter artık demekte geç olmadan değiştirin. Sebebini sorduğumda ise boot sektörleri arızalanmış olabilir dediler. Kolay gelsin.

Ses gelen diskle low level format.... Sayın Yamyam, sayın milletvekilleri, lütfen

Abi format falan atma, diski çıkar kutudan, sünger ya da kauçuk ile destekle. Sesi titreşimden yapıyordur. Yine de HD Tune ile SMART verilerini at bi buraya bakalım.

Boot sector değil de bad sector demişlerdir. Boot Sector sadece Windows kurulu disklerde olur. Taşınabilir disklerde olmaz. Bad sector ise sabit diskteki kafa tmeasından vs oluşan bozuk alanlara denir ki bunlar zamanla yayılır...

Ciğerim Recep abiciğim. Sayın Meclis Başkanım
Arkadaşımızın anlattıklarına bakılırsa ses HDD'in içerisinden geliyor gibi bi anlatımda bulunmuş. Yani eline alıp incelemiş durumu. Ayrıca daha önce eksik olan vidayı tamamlamış. Ayrıca sistem boşta iken oluşan seslerden bahsetmektedir.
Lütfen renkli yazılara dikkat.
Oturun sayın meclis üyeleri

Format falan atma, diski çıkar kutudan, sünger ya da kauçuk ile destekle. Sesi titreşimden yapıyordur. Yine de HD Tune ile Smart verilerini at bir buraya bakalım.

HD Tune Pro 5.00'ın trial versiyonunu kurdum, içinde Smart diye bir test yok. Error scan kısmında quick scan yaptırdım hepsi yeşil çıktı. Damaged Blocks'a %0.0 diyor. Info sekmesinde C7 Ultra DMA CRC Error Count sırasıyla Current-100 WORST-100 Threshold 0 Data 2 Status Warning, bir tek bunun üstünde sarı bir işaret var. Üstüne tıkladığımda aşağıda Number of interface communication errors: 2, There were communication errors. This may be caused by a damaged cable diyor. Kabloyu değiştirsem düzelir mi? Ayrıca Folder Usage yaptırdım, bazı klasörlerim aşırı dolu olduğundan kırmızı gösteriyor. Klasörleri böyle bol keseden doldurunca o da mı zarar veriyor?
Ayrıca AAM sekmesinde Enable yapıp Low Noise'a getirdim, yine test esnasında ses yaptı. Erişim süresi 18.2 ms
High performance yaptım Average Access time 20.4 ms oldu.
Sonra Error Scan ile bir daha tarattım sonuç şöyle:

Sabit disk kutusunun tasarımı itibarıyla dik kullanılıyor, acaba o mu zarar veriyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Senin HDD ölmüş. Ruhuna fatiha

Health bölümden de bir görüntü paylaşır mısın ?

Senin HDD ölmüş. Ruhuna fatiha

Health bölümden de bir görüntü paylaşır mısın?

Nasıl olur arkadaş, daha 1 yıl olmadı ben bu sabit diski kullanalı!
Bu o sabit diskin health görüntüsü

Bu da imzamdaki Notebook'umun sabit diski, bunda hiçbir sıkıntı yaşamadım şu ana kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…