Ben bilgisayar konusunda takıntılı biriyim. Yani daha önce bilgisayarımın yaptığı işlemin, şu anda hızlı yada yavaş olduğunu, en son yüklediğim programı açarken bile fark ederim.
Sonuç olarak her zamanki gibi çalışan bilgisayarım indirdiğim bir dosya sonucu yavaşladı. Donanımları yazılımların kontrol edeceğini bilecek kadar bilgisayar bilgim var. Forumlarda gözlemlediğim kadarıyla milletin sorunu problemi bildikleriyle çözmek değil. Bildiklerini problemle bağlamak. Ben size ne yapabilirim diyorum. Siz sanki çocuğa verilecek biçimde bir cümle kuruyorsunuz. Hala çözemedim.
O zaman anlayacağınız şekilde yaklaşayım,
Sabit sürücülerin sistemle olan iletişimini, yongaseti içine gömülü bulunan SATA kontrolcüsü sağlar. Sistemi açtığınız zaman, bu kontrolcü BIOS'dan ayarlanan AHCI, SATA yada RAID moduna uygun şekilde iletişim protokolünü ayarlayıp, sürücüyü işletim sistemi ve diğer yazılımların emrine verir.
Sorun; sürücünün yavaşlaması.
Çözüm;
- Sürücüde Bad Sector vardır - yok.
- Sürücüde mekanik bir sorun vardır - yok.
- Sürücüye akım gitmiyor - SATA güç kablosu takılı - gidiyor.
- Sistem sürücüyü görmüyor - SATA veri kablosu takılı - görüyor.
Sonuç;
Sürücü sağlam ama sorun devam ediyor.
Alternatif çözümler;
- BIOS'dan SATA modu aktif - açık.
- İşletim sistemi tekrar kurulur - kuruldu.
- Low Label Format - ?
Yeryüzündeki hiç bir sabit sürücü, işletim sistemi yada yazılımların komutları haricinde herhangi eylemde bulunmaz/bulunamaz. Çünkü sabit sürücüler (mekanik sürücüler), ortalama 64MB'lık tampon bellekleri ve dahili kontrolcüleri dışında, kendi başlarına işlem yapabilecek herhangi bir donanıma sahip değillerdir.
Sorun sürücüde olmadığı zaman geriye; sadece anakart (SATA portları ve doğal olarak yongaseti) kalır. Anakart sağlamsa, bu sefer sorun yazılımla ilgilidir.