Sabit Diskin Sürekli Kapanıp Açılması

EmirAkdemir

Megapat
Yer
İstanbul
Selamlar. Monster Abra A7 V6.1 sahibiyim. Bugün bir sıkıntı farkettim. Ekran zaman aşımına girip kapandığında sabit disk devamlı kapanıp açılıyor. İmleci oynatıp ekranı açınca sabit disk de açılıyor ve sabit bir şekilde devam ediyor. Çalışmasında vesaire hiçbir sıkıntı yok. Sadece ekran kapandığında yapıyor bunu. Güç seçeneklerinden sabit diskin zaman aşımını devre dışı bıraktım, buna rağmen sorun devam ediyor. Yalnızca pildeyken yapıyor bunu, fişe taktığımda düzeliyor. Sabit diskin bozulmasından korkuyorum bu şekil kapanıp açılmaktan. Sebebi ne olabilir? Donanımsal bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum daha çok yazılım hatasıymış gibi. Daha kolay anlaşılması bakımından video ekledim. Videoda sonlara doğru görüntü kararıyor çünkü sesin daha iyi duyulması bakımından telefonu laptopun üstüne koydum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Güç ayarlarına girip diski kapat seçeneğindeki süreyi hiçbir zaman yapınız. Sistem kullanılmadığı zamanlarda güç harcamasın diye diski kapatıyor.
379411

379413

379414

Değere 0 yazın "Tamam" deyin. Disk artık kapanmaz. Ekran kapandığında yapılacak olanları da buna göre ayarlarsanız kapanma ile ilgili sıkıntı yaşamazsınız.
Güç seçeneklerinden sabit diskin zaman aşımını devre dışı bıraktım, buna rağmen sorun devam ediyor.
Fişi takılı değilken güç seçeneğini "Dengeli" ayardan "Yüksek Performans" ayarına getirip öyle işlemi tekrar edin. Ya da tüm ayarların alt seçeneğine gidip tek tek hepsinde disk kapatma ayarını kapatın.

Son düzenleme:
Güç ayarlarına girip diski kapat seçeneğindeki süreyi hiçbir zaman yapınız. Sistem kullanılmadığı zamanlarda güç harcamasın diye diski kapatıyor.
Eki Görüntüle 379411
Eki Görüntüle 379413
Eki Görüntüle 379414
Değere 0 yazın "Tamam" deyin. Disk artık kapanmaz. Ekran kapandığında yapılacak olanları da buna göre ayarlarsanız kapanma ile ilgili sıkıntı yaşamazsınız.
Uğraşınız için çok teşekkürler fakat bu ayarı zaten yaptığımı yazıda belirtmiştim, sanırım gözünüzden kaçmış :). Bunu kapatmama rağmen hala bunu yapması çok ilginç. "0" ayarını mı algılamadı acaba diye" 99999" yazarak bile denedim ama durum aynı.

Resimlerde Yüksek Performansı seçmeniz için kırmızı ile işaretledim sadece fiş takılı olmaması gerektiğini yazmayı es geçtim.
Son kısıma bir ekleme yaptım. Fişte iken kendini Yüksek performansa aldığı için yaptığınız ayar sadece yüksek performansta geçerli oluyor. Fiş takılı değilken ayar kısmında dengeli seçeneğinde de yapmanız lazım.

Fişi takılı değilken güç seçeneğini "Dengeli" ayardan "Yüksek Performans" ayarına getirip öyle işlemi tekrar edin. Ya da tüm ayarların alt seçeneğine gidip tek tek hepsinde disk kapatma ayarını kapatın.
Bende sadece "Dengeli" şıkkı var. Güç tasarrufu ya da yüksek performans yok. Bu da ayrı bir ilginçlik. Yani yaptığım ayarların tümü sadece bunda geçerli.

Fişe takılı veya pildeki durumunu tek bir kategorinin içine koymuşlar. İkisi de devre dışı fakat fişte sorun yokken pilde sorun devam ediyor.

Dediğiniz gibi yeni bir güç planı oluşturup deneyeyim bir de. Olanı biteni yazarım tekrar buraya.

1553267633373.png

Kaybolan Güç Planlarını Geri Getirmek
Eğer güç planları kaybolan varsa buradan geri getirebilir. :)

Buradan Yüksek Performans'ı kurup denedim. Sonuç vermedi. Her iki mod için de uyku modunu ve HDD zaman aşımını kapattım fakat yine değişen bir şey olmadı. Sorun bizim düşündüğümüzden biraz daha karmaşık anladığım kadarıyla. HDD'nin kapanıp açılma loglarını tutabilsek keşke. :)

Düzenleme: Bakar körlük çok kötü bir şey. Güç planı oluşturma yazısını göremediğim için verdiğim linkteki şeylerle uğraştım. Meğersem solda yazıyormuş ve oradan hazır planlar açılabiliyormuş. :) Linktekilerle uğraşmanıza gerek yok arkadaşlar.
Haftalar sonra gelen düzenleme: Sorunun kaynağı muhtemelen Intel Rapid Depolama zımbırtısından kaynaklanıyor. Sorunu yaşayan arkadaşlar, programa girip, başarım sekmesinden "Bağlantı Güç Yönetimi" özelliğini devre dışı bırakmayı denesinler. Ben test edemiyorum çünkü sisteme SSD ekledim ve sorunum dolaylı olarak çözüldü. SSD ekledikten sonra sürücüleri yüklerken farkettim böyle bir seçenek olduğunu. Muhtemelen çakışma yaratıyor bu özellik.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı