Saf Arch vs. Arch tabanlı diğer dağıtımlar

Makaleler
8
Yer
Castel Sant'Angelo
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 R1056NT
i5-14500HX | RTX 4060 Mobile 120W | 32 GB DDR5 5200Mhz
Bugün Arch kuracağım ama halen başlıktaki soruya karar veremedim. Sizce Saf Arch mı yoksa Arch tabalı diğer dağıtımlar mı daha mantıklı? Benim aklımda EndeavourOS ve CachyOS var Arch tabanlılarda. @tempestian @mashiro @Nazuna Nanakusa

Bugün Arch kuracağım ama halen başlıktaki soruya karar veremedim. Sizce Saf Arch mı yoksa Arch tabalı diğer dağıtımlar mı daha mantıklı? Benim aklımda EndeavourOS ve CachyOS var Arch tabanlılarda. @tempestian @mashiro @Nazuna Nanakusa

Cachy OS önerebilirim gerçekten güzel bir dağıtımdır. Fakat en iyi Arch dağıtımı saf Arch'tır.

Saf Arch'da her şeyi siz kuruyorsunuz. Kurduktan sonra sanki kendi işletim sisteminizi yapmış gibi hissediyorsunuz. EndeavourOS'da kullandım, her şey hazır içinde. Kaynak kullanımı da düşüktü. Gerekli paketlerin yüklenmiş olduğu bir dağıtım. Bana kalsa direkt hiç Arch ve Arch tabanlı dağıtımlar kullanılmaz da size kalmış.

3 yıldır Linux kullanıyorum, kendi düşüncelerime göre Debian haricinde dağıtım kuracaksanız her zaman saf halinde kurun diye öneririm herkese, saf Arch ile tabanlılar arasında pek bir fark yok. Eğer kurulumu çok zor ama diyorsanız Arch Linux ile yapın.

Saf Arch başlangıç aşamasında tavsiye etmem. CachyOS kullandım aşırı memnundum. Saf Arch yükledikten sonra ki bu bile başlı başına çok meşakkatli bir işlem bir de sonra sisteme gerekli şeyleri yüklemek için çok zaman harcıyorsunuz. Bir de hata yaparsan falan onunla uğraşmak zorunda kalıyorsun. Her türlü Arch ama CachyOS'ya da Garuda Linux gibi güzel bir dağıtım. EndeavourOS Yüklemiştim bana çok amatör işi gibi gelmişti. Eğer oyun falan oynuyorsan mutlaka CachyOS yüklemeni tavsiye ederim.

Arch'ın amacı sana hiçbir şey olmayan bir taban verip derlenmiş paketlerle kendi işletim sistemini yapmaktır. Saf Arch ile bunu yapmadıkça anlamı yok. Yeni kullanıcıya cachy veya endeavour önerirdim ama size saf Arch öneririm hocam. Cachy kullanacak olsanız bile en azından saf Arch'ı manuel kurmayı bir kez deneyimlemek GNU/Linux hakkında bilgilenmenizi sağlayacaktır. Günlük kullanımda eskisinden daha rahat, sorun çıkarmıyor. Her paket olmasa da belli başlı popüler paketler artık test ediliyor.

@SerdarT35 hocam kurulum için adımlara kullanıcı rehberlerinden değil resmi wikiden bakınız. Kullanıcı rehberlerine kendi seçimlerimizi ekliyoruz. Size daha çok uyan bir kurulum için Arch Linux kurulum el kitabını okuyabilirsiniz. Tamamen Türkçe'leştirilmiştir.

Son düzenleme:
Geç kalmış olabilirim ama hala OpenSUSE Tumbleweed denemen hakkında ısrarcıyım.
Bozulmayan, güncel ve güvenli bir yapıya sahip. Daha öncede bahsetmişimdir çok güzel araçları var ve hali hazırda olan kurulumu otomatik yedekler aldığı için akılda soru işareti bırakmıyor.

Son düzenleme:
Bugün Arch kuracağım ama halen başlıktaki soruya karar veremedim. Sizce saf Arch mı yoksa Arch tabalı diğer dağıtımlar mı daha mantıklı? Benim aklımda EndeavourOS ve CachyOS var Arch tabanlılarda. @tempestian @mashiro @Nazuna Nanakusa

Saf dağıtımlarda yapılabilenler yine tabanlı dağıtımlarda da oluyor. Sadece tabanlı dağıtımlar saf dağıtımlar kadar uğraştırmıyor o kadar.

Saf dağıtımlarda yapılabilenler yine tabanlı dağıtımlarda da oluyor. Sadece tabanlı dağıtımlar saf dağıtımlar kadar uğraştırmıyor o kadar.
Minimallik farkı var. Minimal olmayan bir sistemde o kadar özelleştirmeyi yapmak daha zordur yani kendine özel bir dağıtım yaratmak istiyorsan bunu masaüstü olan bir dağıtımla değil saf Arch ile minimal şekilde yapmak daha kolay.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı