Şahış şirketi olmadan e-satış yapmak

• Konuyu başlatan Efee35
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 12
  • Görüntüleme 304

Efee35

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar ekte eklediğim ürünleri ve daha fazla ürünü 3D baskı ile üreterek satmayı düşünüyorum şu an 17 yaşından küçüğüm Shopier Shopify gibi sitelerde satış yapmak için aile bireylerinin üzerine mağaza açacağım fakat asıl sorum şahış şirketi kurmasam ve vergi ödemesem bunun bana bir cezası ve geri dönüşü olur mu? Araştırmalarımda kimisi Shopier kendisi vergi ödüyor bizim yerimize deniyor kimisi ise şahıs şirketi açmalısınız diyor Instagram TikTok gibi platformlarda reklam yaparak satış yapmayı düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• MAVİ BMW ANAHTARLIK.png
    MAVİ BMW ANAHTARLIK.png
    237 KB · Görüntüleme: 15
  • SİYAH BMW ANAHTARLIK.png
    SİYAH BMW ANAHTARLIK.png
    232 KB · Görüntüleme: 17
  • DİKDÖRTGEN PLAKA .png
    DİKDÖRTGEN PLAKA .png
    130,4 KB · Görüntüleme: 15
  • KARE PLAKALIK.png
    KARE PLAKALIK.png
    158,1 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleyen: Moderatör:
Shopier kendi kestiği komisyon için vergi ödüyor, senin için vergi ödemiyor. Sen kendi kazancını vergilendirmek zorundasın. 1 Satışta patlamazsın, 2 satışta patlamazsın, 3.'de biri bi şikayet eder 300 satış yapmış gibi ceza yağmuruna tutarlar. 2020'de 300 TL için 8800 TL ceza ödedim.

Merhaba,
2025 yılı için evlerde üretilen el sanatları vb. diğer ürünlerin internet aracılığı ile satış muafiyeti 1,580,000 TL dir. Yıllık bu rakamı aşmadığınız sürece vergi ödemezsiniz. Ancak aşılığı zaman, takip eden yıl gerçek usulde vergiye tabi olmanız gerekmekte.

Merhaba,
2025 yılı için evlerde üretilen el sanatları vb. diğer ürünlerin internet aracılığı ile satış muafiyeti 1,580,000 TL dir. Yıllık bu rakamı aşmadığınız sürece vergi ödemezsiniz. Ancak aşılığı zaman, takip eden yıl gerçek usulde vergiye tabi olmanız gerekmekte.
3d yazıcı ürünlerini kapsamıyor, el sanatı vs. değil bu.

Shopier kendi kestiği komisyon için vergi ödüyor, senin için vergi ödemiyor. Sen kendi kazancını vergilendirmek zorundasın. 1 satışta patlamazsın, 2 satışta patlamazsın, 3.'de biri bir şikayet eder 300 satış yapmış gibi ceza yağmuruna tutarlar. 2020'de 300 TL için 8800 TL ceza ödedim.

Hocam peki @esa hocamın dediği gibi bir şey gercek mi? Eğer öyle bir şey varsa yine de şahış şirketi açmam lazım mı?

Shopier kendi kestiği komisyon için vergi ödüyor, senin için vergi ödemiyor. Sen kendi kazancını vergilendirmek zorundasın. 1 satışta patlamazsın, 2 satışta patlamazsın, 3.'de biri bir şikayet eder 300 satış yapmış gibi ceza yağmuruna tutarlar. 2020'de 300 TL için 8800 TL ceza ödedim.

Hocam peki şahış şirketi açsam yine de bu işten kar elde edebilir miyim? Zaten şu an aktif bir şekilde çalışıyorum. Sadece pazartesi salı okula gidiyorum yani staj görüyorum ve seneye sürekli çalışmaya başlayacağım. Böyle bir işe başlamam mantıklı olur mu?

Hocam peki @esa hocamın dediği gibi bir şey gercek mi? Eğer öyle bir şey varsa yine de şahış şirketi açmam lazım mı?

Hocam peki şahış şirketi açsam yine de bu işten kar elde edebilir miyim? Zaten şu an aktif bir şekilde çalışıyorum. Sadece pazartesi salı okula gidiyorum yani staj görüyorum ve seneye sürekli çalışmaya başlayacağım. Böyle bir işe başlamam mantıklı olur mu?
Dostum önceki konunda da anlattım şuan sermaye toplamaya devam et 18 yaşına geldiğinde kendi üzerine şahıs şirketi aç ve 30 yaşına kadar belli muafiyetler kazan. Şuan zaten istesende istemezsende şirket dışında ticaret yapamazsın kendimden örnek vereyim ben online koçluk yapacağım site ve her türlü altyapı hazır kodlamasından tasarımına, işlemesine kadar herşeyi yaptım fakat sorun ne biliyor musun ?

Egzersiz ve Spor Bilimleri diplomamı almadan, online koçluk veremem çünkü bu bir sağlık sektörü ve vergi denetiminde ülkemizde maalesef durum bu şekilde.

Şuan hevesini ve hayalini anlıyorum fakat alt yapı oluşturmaya bak uzun dönemlik düşün kısa dönemlik düşünme.

ilk satışlarından kar elde etmeyeceksin ve büyük olasılıkla müşteri pörtföyünü oluşturana kadarda bu böyle gidecek. Ondan sonrası içinse çatır çatır para basmaya başlarsın.

• Araba galerilerine promosyon ürün yaparsın.
  • Araba fuarlarında satış yaparsın.
  • Arabacı tayfaya eminönü veya yaşadığın şehiri bilmiyorum ama zabıtadan kaçarak satış yaparsın
  • Araba sayfalarına yaparsın. ( 10.000 ila 100.000 takipçisi olanlara )

Her türlü satışın olur iktisatta hiçbir katma değer satışsız kalmaz. Fakat önce bir şeylerin alt yapısı oluştur.

3d yazıcı ürünlerini kapsamıyor, el sanatı vs. değil bu.
Evet sanayi tipi ve seri üretim yapan makinelerde yapılmaması gerektiği açıkça belirtiliyor. Ancak,
Konu ile ilgili vergi dairesine sorulan bir soru buldum. Aşağıya linkini bırakırım. Lütfen okuyunuz.

Nezdinizde vergi dairesi müdürlüğünce yapılan yoklamada, kullanmış olduğunuz üç boyutlu
yazıcının evde kullanılmaya mahsus bir yazıcı olduğu, sanayi tipi seri üretim yapabilen büyük bir
yazıcı olmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca, üç boyutlu eşya figürlerini içeren dosyaları
internet üzerinden bilgisayarınıza indirerek üç boyutlu yazıcıdan bastıktan sonra çeşitli
aşamalardan geçirerek elde ettiğiniz hediyelik eşya figürlerini;
- Pazar takibi yapmaksızın ve ticari, zirai, mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi
mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival, panayır gibi yerler haricinde satmanız ve/veya
internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satmanız halinde, bentte yer alan şartların
sağlanması kaydıyla 306 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde,
Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında,
-Yalnızca internet veya benzeri platformlar üzerinden satmanız halinde ise, bentte yer alan şartların
sağlanması kaydıyla 314 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde,
Gelir Vergisi Kanununun birinci fıkrasının (10) numaralı bendi kapsamında,
esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Yani özetle, kişinin aynı 3d işini evinde yapıp internet ortamında satması esnaf muafiyeti sağlar diyor.

Emsal gösterilebilecek bir karar. Eğer bir sorun yaşar ise, bu kararı örnek gösterebilir.

Evet sanayi tipi ve seri üretim yapan makinelerde yapılmaması gerektiği açıkça belirtiliyor. Ancak,
Konu ile ilgili vergi dairesine sorulan bir soru buldum. Aşağıya linkini bırakırım. Lütfen okuyunuz.

Nezdinizde vergi dairesi müdürlüğünce yapılan yoklamada, kullanmış olduğunuz üç boyutlu
yazıcının evde kullanılmaya mahsus bir yazıcı olduğu, sanayi tipi seri üretim yapabilen büyük bir
yazıcı olmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca, üç boyutlu eşya figürlerini içeren dosyaları
internet üzerinden bilgisayarınıza indirerek üç boyutlu yazıcıdan bastıktan sonra çeşitli
aşamalardan geçirerek elde ettiğiniz hediyelik eşya figürlerini;
- Pazar takibi yapmaksızın ve ticari, zirai, mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi
mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival, panayır gibi yerler haricinde satmanız ve/veya
internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satmanız halinde, bentte yer alan şartların
sağlanması kaydıyla 306 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde,
Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında,
-Yalnızca internet veya benzeri platformlar üzerinden satmanız halinde ise, bentte yer alan şartların
sağlanması kaydıyla 314 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde,
Gelir Vergisi Kanununun birinci fıkrasının (10) numaralı bendi kapsamında,
esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

Yani özetle, kişinin aynı 3d işini evinde yapıp internet ortamında satması esnaf muafiyeti sağlar diyor.

Emsal gösterilebilecek bir karar. Eğer bir sorun yaşar ise, bu kararı örnek gösterebilir.

Tamam o zaman bir muhasebeci tutacak ve basit usülde vergi verecek ben bunu anlıyorum. O zaman Esnaflat ve Zanaatkarlar odasına kaydını yaptırması gerekecek.

İlgili kanun maddelerince

314 seri nolu GVGT GVK 1fıkrasının 10 bendine göre :
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması gerekir.

Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap üzerinden tahsil edilmesi şarttır.

Bankalar, bu hesaba aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmakla yükümlüdür.

Ancak bir veya üzeri işçi çalıştırılması hâlinde, bu tevkifat oranı %2 olarak uygulanabilir.

İndirimli tevkifat oranından yararlanmak için ilgili ayda en az 10 gün süreyle bir işçi çalıştırılması gerekir.

Bu muafiyet kapsamında elde edilen hasılat tutarının yıllık 220.000 TL’yi aşmaması şartı vardır. Eğer bu sınır aşılırsa, sonraki takvim yılı başından itibaren gerçek usule geçilir ve bu muafiyetten yararlanılamaz.

Belirlenen hasılat sınırının dışındaki diğer şartların ihlali halinde ya da şartlara uyulmaması durumunda, muafiyetten yararlanılamaz.

Ayrıca (10) numaralı bent kapsamında elde edilen hasılat üzerinden, GVK’nın 94. maddesi kapsamında ayrıca bir tevkifat yapılmaz.

306 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde,
Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamı ;

Asgari ücreti aşmamalı ve Evlerde kullanılan dikiş, nakış, ütü, mutfak robotu gibi makine ve aletler hariç tutulmak üzere, sanayi tipi makinelerle üretim yapılmamalıdır.

Yani eğer karşısına vasıfsız bir memur gelirse nanay olur.

Dostum önceki konunda da anlattım şu an sermaye toplamaya devam et 18 yaşına geldiğinde kendi üzerine şahıs şirketi aç ve 30 yaşına kadar belli muafiyetler kazan. Şu an zaten istesen de istemezsende şirket dışında ticaret yapamazsın kendimden örnek vereyim ben Online koçluk yapacağım site ve her türlü altyapı hazır kodlamasından tasarımına, işlemesine kadar her şeyi yaptım fakat sorun ne biliyor musun?

Egzersiz ve spor bilimleri diplomamı almadan, Online koçluk veremem çünkü bu bir sağlık sektörü ve vergi denetiminde ülkemizde maalesef durum bu şekilde.

Şu an hevesini ve hayalini anlıyorum fakat altyapı oluşturmaya bak uzun dönemlik düşün kısa dönemlik düşünme.

İlk satışlarından kar elde etmeyeceksin ve büyük olasılıkla müşteri pörtföyünü oluşturana kadar da bu böyle gidecek. Ondan sonrası içinse çatır çatır para basmaya başlarsın.

• Araba galerilerine promosyon ürün yaparsın.
  • Araba fuarlarında satış yaparsın.
  • Arabacı tayfaya eminönü veya yaşadığın şehiri bilmiyorum ama zabıtadan kaçarak satış yaparsın.
  • Araba sayfalarına yaparsın. ( 10.000 ila 100.000 takipçisi olanlara )

Her türlü satışın olur iktisatta hiçbir katma değer satışsız kalmaz. Fakat önce bir şeylerin alt yapısı oluştur.

Hocam benim zaten ilerdeki istediğim meslek böyle bir şey değil. Zaten bunu maalesef meslek olarak göremem zaten şu anda CNC bölümünde çalışıyorum. Geleceği güzel bir meslek yani hayalimdeki meslek araç alış satış vs. yapmak. Hem de o arada kendi mesleğimi yapmak şu anki amacım 3boyutlu yazıcılara bir hevesim vardı. Makine alıp hem satış yapar hem de kendimi geliştiririm diye düşünmüştüm fakat maalesef ki bu kadar kolay değilmiş. İlginiz için çok teşekkür ederim size.

Ayriyeten

Kaynak:

GVK 9/1-10 (314 Seri Tebliğ) ilgili tebliğde her maddeye seri üretim yapmaksızın eklenmiş.
3D yazıcı seri üretime açık olduğu için sanayi tipi kabul edilir

Şahıs şirketi kurarsa Genç Girişimciden faydalanır ve bazı avantajları olur :

Kaynak : https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=193&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=4
Genç Girişimci Kazanç İstisnası (GVK md. 20)
18–29 yaş arası girişimciler için geçerli.
3 yıl boyunca her yıl kazancın 150.000 TL’ye kadar olan kısmı gelir vergisinden muaf.

Bağ-Kur Prim Desteği
12 ay boyunca Bağ-Kur primin Hazine tarafından karşılanıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı