Samsung 970 EVO Plus düşük yazma hızı

Cemtastan23

Hectopat
Makaleler
1
Az önce CrystalDiskMark ve Samsung Magician ile test yaptım. Okuma hızı ikisinde de gayet normalken yazma hızında gereksiz bir düşüş olduğunu gördüm. Normalde bu cihazın hızları 3500 MB/s okuma ve 3300 MB/s yazma olmalı diye biliyorum. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:

Pek bilmemekle beraber bir ihtimal doluluktan olabilir diye düşünüyorum.

Sorunlarınızın kaynakları ve önerilen çözüm yöntemleri:
1- BIOS'ta PCI-e Link Mode Auto seçili durumdadır 3.0 yapılması gerekir.
2- NVMe cache flag oluşturması yapılmaya zorlanılmış olabilir. NVMe sürücü moduna bakmak gerekebilir.
3- Kullandığınız anakartın chipset sürücüsü güncel olmayabilir. Sürücü güncellemesi yapmak gerekebilir.
4- Doluluk kaynaklı olabilir. Blok adreslemesinde farklı adresleri bularak yazma işlemi yapan denetleyici boş blokları bulurken zaman kaybediyor olabilir. Önerilen %15-25 boş alan bırakılmasıdır.
5- Intel RST aktiftir blokları cache işlemi yaparak doldurmaya çalışırken düzgün adresleme yapamıyor olabilir. Genelde sıfırdan kurulum bu sorunu çözmekte. (Format)
6- NVMe SSD Firmware sürümü güncel olmayabilir.

Bir de son olarak ekleyeyim. Bazı uygulamalar yazma oranını gereksiz düşürüyor. İnternetteki yabancı kaynaklarda bahsedilmiş. Birinde EA Origin uygulamasını kapatınca benchmark yapınca sorunun düzeldiğini görmüş. Saçma bir çözüm ama denenebilir.

Aynı durum 860 EVO SSD'imde var. Her şey normal fakat yazma hızı düşük. Bu değer zamanla değişiklik gösteriyor yalnız onu da belirtmek isterim.
Doluluk oranıyla alakası yok.
Alalı daha 1 yıl oldu hocam, bu denli değişiklik göstermesi biraz saçma gibi.

Tüm çözümleri deneyeceğim hocam ancak önce bir doluluktan başlamayı düşünüyorum. Yeni bir depolama birimi aldıktan sonra duruma göre hareket etmeyi planlıyorum.

Alalı daha 1 yıl oldu hocam, bu denli değişiklik göstermesi biraz saçma gibi.

Yazılımsal etkiler ve doluluk oranının etkilenmesinden kaynaklı bu durumlar 2 ay içinde bile yaşanabiliyor. Temiz bir format öneririm.

Tüm çözümleri deneyeceğim hocam ancak önce bir doluluktan başlamayı düşünüyorum. Yeni bir depolama birimi aldıktan sonra duruma göre hareket etmeyi planlıyorum.

Öncelik olarak bunu yapmanızda fayda var. Sonrasında önyükleme uygulamalarını kapatıp bir benchmark daha denersiniz.

Alalı daha 1 yıl oldu hocam, bu denli değişiklik göstermesi biraz saçma gib

Benim de 1 sene oldu. Bu düşüş sistemi kullanırken yansımıyor. Sadece test üzerinde bir değer gibime geliyor. Belki de sistem çalışırken arka plandaki uygulamalar yüzünden bu değer de çıkıyor olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…