Samsung Galaxy Buds+ (Plus) Deneyimlerim

Herkese selamlar. Uzun zamandır Tamamen Kablosuz Kulaklık(TWS) arayışındaydım ve bu arayışımın cevabı olarak Samsung Galaxy Buds+ ürününü satın aldım. Bir süredir kullandığım Galaxy Buds+ ile yaşadığım deneyimleri sizlerle aktarmak istiyorum. Ürünü Teknosa'dan 800 lira civarında fiyata aldım. Deneyimlerimi paylaşacağım ürün ise siyah renkte.

Önemli: Deneyimlerimi paylaşacağım ürün Galaxy Buds+ veya Galaxy Buds Plus olarak isimlendirilen modelidir. Üzerinde Plus olmayan bir önceki sene çıkan modeli ile karıştırılmamalıdır!

1- Kutu İçeriği:

20211003_012924.jpg

Kutudan Çıkan Ürünler

Kutu içinden şu aksesuarlar çıkıyor:

- Kulaklık(Sağ ve sol olmak üzere şarj kutusunun içinde geliyor.)
- Şarj/Saklama Kutusu
- USB-C'den USB-A'ya USB kablosu(Yazısız beyaz kutu içinde.)
- Büyük ve küçük boy silikon kulaklık uçları(Yazısız kutunun içinde, orta boy olanlar kulaklıkların üstünde hazır halde geliyor.)
- Dökümanlar(Üzerinde "Samsung" logosu bulunan beyaz kutunun içerisinde.)

2- Tasarım:

20211003_013238.jpg

Galaxy Buds+'ın Kutusu ve Kulaklıkları İle Beraber

20211003_013257.jpg

Galaxy Buds+'ın Kutusu İçi Boş ve Açık İken

20211003_013311.jpg

Galaxy Buds+'ın Kutusunun Dışı

Galaxy Buds+, şarj kutusu, sağ ve sol kulaklık olmak üzere üç ayrı parçadan oluşuyor. Şarj kutusu altı düz ve baloncuk şeklini andıran bir yapıya sahip. Masaya konulduğunda veya elde taşındığında gayet şık duruyor. Kutunun ön kısmında şarj durumunu gösteren LED Işık, arkasında USB-C şarj portu yer alıyor, üst kısmında "Samsung" logosu, altında ise sertifikalar ve uyarılar göze batmayacak şekilde gözüküyor. Kutunun kapağı mıknatıs ile beraber kutuya tutunuyor, hafif bir güç uygulanarak kutu kolayca açılabiliyor. Kutuyu açtığımız zaman ise kulaklıkları yerleştirdiğimiz alan bulunuyor. Sağ ve sol kulaklık kendilerine ayrılmış bölmelere yerleştirilerek saklanıyor ve şarj ediliyor. Kulaklıklar kutu ile mıknatıs aracılığı ile tutturuluyorlar. Bu sayede kutuya çok uğraşmadan kulaklıkları yerleştirebiliyorsunuz, ayrıca kutuyu ters çevirseniz dahi düşmüyorlar. Kutunun içinde de şarj durumunu gösteren ayrıca bir LED ışık bulunuyor. Kutunun bombeli yapısı yüzünden kutunun genel kalınlığı fazla, cebinize koyduğunuzda özellikle dar bir şey giyiyorsanız orada olduğunu hissediyorsunuz, çok dar ceplere kolay kolay sığmıyor. Kutunun içinde kulaklıkları şarj etmek için 285 mAh kapasitesinde pil bulunuyor.

20211003_013339.jpg

Galaxy Buds+'ın Kulaklık Kısmı

Kulaklıklar ise sağ ve sol olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Kulaklığın tasarımını gayet şık buldum, takılıyken diğer kulaklıklarda çıkıntı olmadığı için çok göze batmıyor. Kulaklığın dışta kalan kısmında müziği kontrol etmek için dokunmatik yüzey bulunuyor. Bu yüzeye belli şekillerde dokunarak müziği değiştirebiliyor veya atadığınız özellikleri yerine getirmesini sağlayabiliyorsunuz. Kulaklığın üzerinde yüzgeç adı verilen ve kulağa oturmasını sağlayan silikon bir parça, ve iç kısımda kalan silikon uçlar bulunuyor. Bu silikon parçalar kulağın boyutuna göre kutudan çıkan silikon uçlar ile değiştirilebiliyor. Kulaklığı kulağa yerleştirmek, standart bir kulaklığa göre çok daha farklı. Kulağa taktıktan sonra kulağın hizasında sağ ve sola yapılan hareketlerle oturtulabiliyor. Standart bir kulaklığa göre alışması zaman alıyor ve biraz zahmetli olduğunu söylemeliyim. Kulaklıkların sağ ve sol uçları birbirine çok benziyor. Bu yüzden de kulaklıkları sağ mı yoksa sol mu olduğuna bakmadan hiseederek takmak imkansız. Kulaklıklar düzgün bir şekilde oturtulduğunda çok iyi izolasyon sağlıyorlar ve kulağa çok iyi bir şekilde oturuyorlar. Ne kadar hızlı veya ani hareket ederseniz edin, kulağınıza sıkıca tutunuyor ve milimetre dahi oynamıyorlar. Kulaklıklar gayet rahat ve bir süre sonra kulakta olduğu unutulabiliyor. Her bir kulaklığın içinde 85'er mAh kapasitesinde pil bulunuyor. Kulaklık IPX2 seviyesinde suya karşı dayanıklılık sertifikasına sahip. Tere karşı ve su damlamasına karşı dayanıklı ancak tamamen su geçirmez değil. Birçok rakibinde 1.5 metreye kadar su geçirmezlik sağlayan IPX4 sertifikası bulunuyor.

3- Bağlanabilirlik ve Menzil:

Galaxy Buds+, Bluetooth 5.0 teknolojisi ile diğer cihazlara bağlanıyor ve önceki sürümlerde de bağlantıya izin veriyor. Kulaklığın ses kalitesi, Bluetooth sürümüne ve bağlanılan cihaza göre değişiyor. Bluetooth 5.0'ın altındaki sürümlerde kulaklık kullanıldığında bant genişliği azaldığı için ses kalitesi de azalıyor. En iyi ses kalitesini alabilmek için Bluetooth 5.0 destekli bir telefon kullanmak gerekli. Kulaklıkların bağlanma menzili çok iyi. Telefondan çok uzaklaşsanız da bağlantıda bir kesilme olmuyor ve kalitede düşüş hissedilmiyor. Telefonumu evin bir ucuna koyup bütün evi gezdiğimde hiçbir kesinti veya kalite düşüşüyle karşılaşmadım. Nispeten eski olan bilgisayarıma bağladığımda tuvalet hariç(evin diğer ucunda ve kalın duvarlarla çevrili.) kesinti yaşamadım. Samsung, 10 metreye kadar menzile sahip olduğunu belirtmiş.

Kulaklıklar uyumluluk konusunda gerçekten iyi. Android, iOS, Linux, macOS ve Windows cihazlarla bağlantı kurabiliyorlar. Kendi uygulamasına ihtiyaç duymadan bahsettiğim platformlar arasında eşleyebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Android ve iOS için yazılımı olduğu için çeşitli ayarlar yapmak mümkün ancak bilgisayarda böyle bir uygulama olmadığı için ayar yapamıyorsunuz. Telefonunuzda ayar yaparsanız bu ayarlar kulaklığın içine kaydediliyor ve eşlediğiniz başka cihazlarda o ayarlar ile beraber kullanabiliyorsunuz. Kendi telefonum olan Samsung Galaxy S20+ ve Samsung Galaxy S8 ile yaptığım denemelerde rahatça bağlanabildim. Ayrıca Linux Mint yüklü olan dizüstü bilgisayarımda da çok rahat kullanabildim. En iyi ses kalitesini Galaxy S20+ ile aldım, Galaxy S8 cihazımda bazı ses bozulmaları gözlemledim. Kulaklıklar Scalable Codec(Samsung'un kendi Codec'i), AAC ve SBC codeclerini destekliyorlar. Çoğu telefonda var olan Qualcomm'un aptX codec'ini ise desteklemiyor. Bu nedenle de Scalable Codec'i desteklemeyen yani Samsung olmayan telefonlarda özellikle yüksek bit değerine sahip(24 bit ve üstü) parçalarda kalite kaybına sebep olabiliyor.

Kulaklığın bağlantısını yapmak çok kolay. Kutunun kapağını açtıktan sonra kulaklıklar altı saniye içinde eşleştirme moduna giriyor ve eşleştireceğiniz cihazların menüsünde tek dokunmayla eşleştirilebiliyor. Eğer kulaklık eşleştirilmişse kutunun kapağı açıldığı andan itibaren eşleştirdiğiniz cihazla otomatik olarak bağlanıyor, eğer eşleştirdiğiniz cihazın Bluetooth özelliği açık değilse veya bir şekilde bağlanamazsa yeniden eşleştirme moduna giriyor ve diğer cihazlar üzerinde görülebilir hale geliyor.

Eğer eşleştirdiğiniz cihazdan başka bir cihaza bağlanmak istiyorsanız o cihazın menüsünden seçip eşleştirebilirsiniz. Eğer birden fazla cihaz varsa ilk eşleştirilen cihaza bağlanıyor, başka bir cihazda kullanmak istiyorsanız o cihazın Bluetooth menüsünden seçmeniz gerekiyor. Başka bir cihazda seçene kadar bağladığınız cihaza otomatik olarak bağlantı gerçekleştiriyor. Başka bir cihaza bağlanmasını engellemek istiyorsanız Galaxy Wearable üzerinden "Sorunsuz Kulaklık Bağlantısı" ayarını kapatabilirsiniz. Bu ayarı kapattığınızda ne olursa olsun sadece ilk seçtiğiniz cihaza bağlanacaktır, eşleştirdiğiniz başka cihazlar diğer cihazlardan bağlantı kesilene kadar bağlanamayacak.

Kulaklıklarda hissedilir bir gecikme mevcut. Video izlerken ağız hareketleri ile sesin senkronize olmadığı fark edilebiliyor. Samsung Wearable uygulamasında bulunan oyun modu açıldığında gecikme sorunu ortadan kalkarken bu özellik sadece Samsung cihazlarda aktif edilebiliyor.

4- Ses Kalitesi ve İzolasyon:

Kulaklıklar, kulağınızın içine düzgün bir şekilde oturuyor ve iyi izolasyon sağlıyorlar. Aktif Gürültü Engelleme(ANC) kadar etkili olmasa da müzik dinlerken dışarıdaki hiçbir şeyin sesini duymuyorsunuz. Kulaklıklar 60%~ seviyelerine kadar dışarı ses vermiyor. En yüksek seste ise dışarıya az da olsa ses kaçırıyor. Metro, otobüs veya metrobüs gibi bir taşıtta veya yürürken sokakta hiçbir şekilde fark edilemezken sessiz bir ortamda başka kişiler yakındaysa fark edilebiliyor. Ev ortamında veya kütüphane/okul gibi mekanlarda sesi biraz kısmanız gerekebilir.

Ses kalitesi, verilerle doğrudan ifade edilemeyecek bir konu olduğu için kulaklıkla yaşadığım kendi deneyimlerimi aktaracağım. Ses kalitesi konusunda Galaxy Buds+'ın iyi bir iş çıkardığını söyleyebilirim. Kulaklığın ses seviyesi gayet yüksek. En yüksek ses seviyesinde dahi sesler bozulmaya uğramıyor, temiz bir şekilde ulaştırılıyor. Baslar gayet hissedilir bir şekilde, tizler ise net bir şekilde kulağa ulaştırılabiliyor. Karşılaştırmak gerekirse Samsung'un S20 serisinde kutusunda çıkan AKG kulaklıklardan çok daha iyi bir seviyeye sahip. Bazı müzik parçalarında basları daha fazla, bazılarında ise vokali fazla öne çıkardığını fark ettim. Bu sorunu kulaklığın ekolayzer ayarlarından "Tiz Güçlendirme" ve "Bas Güçlendirme" ayarlarını kullanarak bu sorunu giderebilirsiniz. Parçaları dinlerken Youtube Music uygulaması üzerinden dinledim ve kendi MP3 dosyalarımı kullandım.

Kulaklıkların her birinin üzerinde iki mikrofon bulunuyor. Bu mikrofonların ses kalitesi ise ortalama ile kötü arasında. Birisiyle telefon görüşmesi yaparken karşıdaki kişi sizi rahatlıkla anlayabiliyor. Ortam sesi özelliğinde ise çevrenizdeki kişilerin seslerini duyabiliyorsunuz. Ancak dışarıdan gelen ses ince ve yapay hissettiriyor. Bunun yanı sıra sokaktaki araçların seslerini ve yönünü anlamakta güçlük çekebiliyorsunuz. İnsanlarla konuşurken ortam sesi işe yarıyor ancak sokakta yürürken veya spor yaparken kullanacaksanız sürekli çevrenizi, döneceğiniz her köşeyi gözlerinizle kontrol edip teyit etmeniz gerekmekte. Aksi taktirde bir yere takılabilir veya bir araç kazasına mağruz kalabilirsiniz. "Özellikler" kısmında daha detaylı bahsedeceğim.

Kulaklığın ses kalitesi bağladığınız cihazın Bluetooth sürümüne, desteklediği Codec'lere ve dinlediğiniz parçaya göre değişebiliyor. Bluetooth 5.0'ın altındaki Bluetooth sürümlerinde bant genişliği azaldığı için genel ses kalitesi azalabiliyor, kulaklığın kendisi sektör standardı olarak söz edebileceğimiz Qualcomm'un aptX Codec'ini desteklemediğinden Samsung dışı cihazlarda kalite kaybı gözlemlenebilir.

5- Özellikler ve Uygulama:

f424c408-08a8-4048-97b2-34265c4b216e.jpg

Galaxy Wearable Uygulaması Arayüzü

Samsung'un Wearable uygulaması üzerinden kulaklığın özellikleri ve işlevleri açılıp kapatılabiliyor. Bu uygulama Android ve iOS için mevcut. Ekolayzer, ortam sesi, kulaklığı bulma, kutunun şarj seviyesini gösterme gibi birçok ek fonksiyona sahip. Uygulamanın arayüzü gayet iyi, anlaşılır ve kolay kullanılabilir. Galaxy Wearable üzerinde Labs adında özel bir sekme bulunuyor. Bu sekmede ses seviyesini dokunmatik yüzeyden ayarlama ve oyun modu gibi kritik özellikler bulunuyor. Yalnız bu Labs özelliklerine sadece Samsung cihazları üzerinden erişilebiliyor.

Bilgisayarda ayarları değiştirmek için herhangi resmi bir yazılım bulunmuyor ancak ThePbone tarafından yazılmış olan resmi olmayan Resmi Olmayan Buds Yöneticisi ile bilgisayardan da bütün ayarlara erişebiliyorsunuz. Windows ve Linux için mevcut.

Kulaklıkların dışa bakan kısmında dokunma yüzeyi bulunuyor. Müziği ileri veya geri alma, müziği durdurma, Bixby'i açma, aramalara yanıt verme veya kapatma gibi birçok işlev bulunuyor. Bu işlevleri Samsung Wearable uygulaması ile düzenleyebiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Düzenlenebilecek işlevlerın kısıtlı olduğunu söyleyebilirim. Spotify veya Youtube Music gibi bir uygulamayı tetikleme özelliği olsaydı veya Bixby yerine Google Asistan gibi başka bir asistan eklenebilse güzel olabilirdi.

Kulaklık üzerinde ortam sesi özelliği bulunuyor. Bu özellik açıldığında kulaklığa ait mikrofonlardan gelen sesi kulaklığa iletiyor ve çevrenizdeki sesleri duymanızı sağlıyor. Birisiyle konuşurken yeterli ancak sokakta kullanıma pek uygun değil. Mikrofonlar vasat olduğu için dışarıdan gelen sesin kalitesi genel olarak iyi değil. Ortam sesi özelliği açılınca dışarıdaki ses olması gerekenden çok ince bir şekilde geliyor, konuştuğunuz kişilere direkt göz teması kurmuyorsanız konuştuğunuz kişiyi tanımakta zorlanabilirsiniz. Kulaklığı çıkarmadan birisiyle konuşmak için yeterli ancak sokakta yürürken etrafınızı algılamakta yetersiz. Üç kademeli ses ayarına sahip bu ayar eğer Labs üzerinden aktifleştirilirse dördüncü bir ses seviyesine daha sahip oluyor. Bu özellik Galaxy Wearable aracılıyla veya atandıysa kulaklığın dokunmatik yüzeyinden aktifleştirebiliyor.

Kulaklığın uygulamasında ekolayzer özelliği bulunuyor. Çok detaylı ayarlar sunmuyor ve sadece yedi farklı ayar sunuyor. Bu ayarlar sırasıyla "Normal", "Bas Güçlendirme", "Yumuşak", "Dinamik", "Net" ve "Tiz Güçlendirme" olarak sıralanıyor. Müzik zevklerinize göre bu ayarları istediğiniz gibi seçebilirsiniz.

Kulaklıklarınızı kaybolursa bulmanız amacıyla uygulama üzerine "Kulaklıklarımı bul" özelliği bulunuyor. Aktifleştirildiğinde kulaklıkların içinden kuş ötme sesine benzer belirgin bir ses çıkıyor, sesin şiddeti eğer ki kaybeder veya düşürürseniz bulmanız için gayet yeterli. Çok fazla ses çıkardığı için kulaklık kulağınıza takılıyken bu özellik aktifleştirilemiyor.

Kulaklığın bildirimleri sesli olarak okuma özelliği bulunuyor. Galaxy Wearable üzerinden seçtiğiniz uygulamalarda veya işlevlerde kulaklık bildirim gelince size sesli olarak okuyor. Kendim müzik keyfimin bölünmesini istemediğim için ve bu özelliğe ihtiyacım olmadığım için bu özelliği kapalı olarak kullandım.

Kulaklık isterseniz aramalarda dışarıdan sizin sesinizi kulaklığa yansıtmayı sağlıyor. Kulaklık kulağınızdayken birisiyle telefon görüşmesi yapacaksanız izolasyonu sebebiyle kendi sesinizi dahi duymakta sorun çekebiliyorsunuz. Bu özellik açıldığında mikrofondan gelen ses kulağınıza aktarılıyor ve bu sayede kendi sesinizi de daha rahatça duyabiliyorsunuz. Bu ayarı Galaxy Wearable üzerinden açıp kapatabiliyorsunuz.

Kulaklığın yalnızca Samsung telefonlar üzerinden etkinleştirilebilen Labs özellikleri bulunuyor. Bu özellikler "Oyun Modu", "Kulaklığın köşelerine dokununca sesi attırıp azaltma" ve "Ekstra yüksek ses ortamı" olarak sıralanabilir. Oyun modu, ayarı kulaklığın gecikmesini fark edilemeyecek seviyeye indiren ve çok işe yarayan bir özellik. Bu ayar kapalı olduğunda ciddi bir gecikme oluyor, video izlerken veya oyun oynarken ağız hareketlerindeki farklılığı ve oyunlarda silah sesinin geç gelmesini fark edebiliyorsunuz. Açıldığında ise gecikme sorunu ortadan kalkıyor ve rahatlıkla video izleyip oyun oynayabilir hale geliyorsunuz. Kulaklığın köşelerine dokununca sesi attırıp azaltma, kulaklığın köşesine iki kez dokununca sesi ayarlamanıza imkan veriyor. Bu ayar kapalı olduğunda ses ayarını ortadan dokunacak şekilde ayarlamanız gerekiyor ve dokunmatik alana eklenebilecek ortam sesi gibi özellikleri işgal ediyor.

Kulaklığın sistem yazılımı, Samsung Wearable üzerinden güncellenebiliyor. Kulaklığı en son sürüme güncelleyip kullandığım için kulaklığın önceki sürümler ile arasında olan farkı deneyimleyemedim.

6- Pil ve Şarj:

Kulaklığın tek başına şarjı doluyken 11 saate kadar müzik dinleme olanağı sunuyor. Kutuyla beraber kulaklıklar toplamda 22 saate kadar müzik dinleme imkanı veriyor. Kendi deneyimlerine göre bu değerlere çok yaklaşabiliyorsunuz. Arama yapıldığında ise kulaklıklar tek başına 7.5 saat konuşma imkanı sunuyor, kutuyla beraber 15 saate kadar çıkartılabiliyor.

Kulaklığın kutusu arkasındaki USB-C portuyla ve Qi destekli herhangi bir kablosuz şarj matıyla veya kablosuz tersine şarj özelliğini destekleyen bir telefon ile şarj edilebiliyor. 15 Watt'lık orijinal Samsung adaptörü ile yaptığım testte yaklaşık 1 saat içinde dolarken, Galaxy S20+ üzerindeki kablosuz tersine şarj özelliği ile(En fazla 4.5 Watt çıkış verebiliyor S20+) de 2.5-3 saat arasında bir sürede doluyor.

7- Son Söz ve Genel Değerlendirme:

Avantajları:

- İyi Ses Kalitesi
- Sade ve Elegant Görünen Tasarım
- Geniş Cihaz Uyumluluğu Yelpazesi
- Uzun Pil Ömrü
- Kesintisiz ve Yüksek Menzilli Bağlantı
- Kulağa Sıkı Sıkı Oturan ve Rahatsızlık Vermeyen Tasarım
- Gelişmiş ve Çeşitli Kullanım Özellikleri
- Dışarıya Karşı İyi İzolasyon Sağlıyor

Dezavantajları:

- Mikrofonlar
- Aktif Gürültü Engelleme(ANC) Yok
- Sektör Standarı Olan aptX Codec'i Desteklenmiyor, Samsung Olmayan Cihazlarda Ses Kalitesi Azalabilir
- Masaüstü Bilgisayarlar İçin Galaxy Wearable Muadili Uygulaması Yok(Resmi olmayan bir uygulama Windows ve Linux için ThePbone tarafından yazılmış. Buradan indirilebilir.)
- Suya Dayanıklılığı Var Ancak Tam Suya Dayanıklı Değil
- Spor Takibi Yapamıyor, Daha Önceki Gear Icon X Gibi Modellerde Vardı
- Oyun Modu Gibi Kritik Özelliklere Sahip Labs Özellikleri Samsung Olmayan Cihazlardan Aktif Edilemiyor
- En Yüksek Ses Seviyesinde Dışarıya Ses Kaçırıyor, Sessiz veya Kapalı Bir Ortamda Kulaklığın Sesini Azaltmak Gerekli

Galaxy Buds+, kullandığım zaman içerisinde çok memnun olduğun bir cihaz oldu. Gerek ses kalitesiyle, gerek tasarımıyla, gerek de özellikleriyle beni cezbeden bir ürün oldu. Kullandığım zaman boyunca "Samsung" kalitesini bana hissettirdi diyebilirim. Yaklaşık 800 liralık fiyat etiketiyle de kendi segmentinde yer alan birçok ürüne göre çok daha uygun fiyatlı. Bazı eksiksikleri olsa da iyi bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Deneyimlerimi okudunuz için teşekkür ederim, umarım aklınızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Deneyimlerin hakkında eleştirilerinizi ve merak ettiklerinizi konunun altında belirtmeyi unutmayın. İyi günler.
 

Geri
Yukarı