Samsung NP550P5C-S04TR laptopa RAM ve SSD önerisi

Masaüstü kullanımı için özellikle tüm sorunları çözer SSD, çok akıcı bir deneyime döner. Tabii işlemci ısındığı içinde performans sorunu yapıyorsa, onu da çözmeniz lazım.
Oyunlarda da açılma ve yükleme süreleri bayağı değişiyor. Eski oyunlarda günümüz gibi performans sorunu olmuyor tabii HDD yüzünden.

RAM konusunda ise: Çift kanal olmasına özen gösterin. 1x16 yerine, 2x8GB. Performans olarak ciddi fark yaratıyor.

İşlemciyi değiştiremem bayağı maliyetli olur sanırım hocam. Orta seviye oyunları oynatsa yeter. Ram konusunu araştırıyorum işlemci 32 GB'a kadar desteklediği yazılıyor yani 16 + 16 GB takmayı düşündüm ama alıp da elimde patlar diye korkuyorum. Anladığım kadarıyla şu an 4 GB takılıyken bir tane 8 GB alırsam çift kanal yapamıyorum degil mi? Çift kanal olması için 2 X 8 GB alıp öyle mi yapmalıyım. Bu arada yardımlarınız için çok teşekkür ederim internette o kadar eski ve karışık bilgiler var ki. Yıllarca bu sayfanın kullanıcıların yaptığı yorumları okuyarak bilgi edindim umarım sizin de bu yorumlarınız yıllar sonrasında okunup insanlara yardım sağlar.

İşlemciyi değiştiremem bayağı maliyetli olur sanırım hocam. Orta seviye oyunları oynatsa yeter.
Değiştirecek olsanız bile en güçlü varyant var sizde. i7'nin üstüne pek çıkamazsınız zaten.

Ram konusunu araştırıyorum işlemci 32 GB'a kadar desteklediği yazılıyor yani 16 + 16 GB takmayı düşündüm ama alıp da elimde patlar diye korkuyorum. Anladığım kadarıyla şu an 4 GB takılıyken bir tane 8 GB alırsam çift kanal yapamıyorum degil mi? Çift kanal olması için 2 X 8 GB alıp öyle mi yapmalıyım.
Çift kanal olması için ikiz RAM olması lazım. Aynı GB, MHz, CL ve Voltaj değerlerine sahip.
Eğer farklı GB olurlarsa Flex olur. 4+16GB ise, 4+4 Dual, geri kalan 12GB ise Single olur.
4+4 veya 8+8 GB yapabilirsiniz. Tabi bu sisteme 16GB fazla gibi şahsen. 4+8 olarakta Flex'te yapabilirsiniz. Flex olduğu zaman 8GB kullanıma kadar aynı performans olur, sonrası için performans 8+8'den zayıf olur.

Bu arada yardımlarınız için çok teşekkür ederim internette o kadar eski ve karışık bilgiler var ki. Yıllarca bu sayfanın kullanıcıların yaptığı yorumları okuyarak bilgi edindim umarım sizin de bu yorumlarınız yıllar sonrasında okunup insanlara yardım sağlar.
Sağolun hocam, zamanla tarih oluyor her yorum. Tabi yıllar geçtikçe bilginin verimi düşüyor tabi. DDR5 ile çift kanal mevzusu gitti mesela.

Değiştirecek olsanız bile en güçlü varyant var sizde. i7'nin üstüne pek çıkamazsınız zaten.

Çift kanal olması için ikiz RAM olması lazım. Aynı GB, MHz, CL ve Voltaj değerlerine sahip.
Eğer farklı GB olurlarsa Flex olur. 4+16GB ise, 4+4 Dual, geri kalan 12GB ise Single olur.
4+4 veya 8+8 GB yapabilirsiniz. Tabi bu sisteme 16GB fazla gibi şahsen. 4+8 olarakta Flex'te yapabilirsiniz. Flex olduğu zaman 8GB kullanıma kadar aynı performans olur, sonrası için performans 8+8'den zayıf olur.

Sağolun hocam, zamanla tarih oluyor her yorum. Tabi yıllar geçtikçe bilginin verimi düşüyor tabi. DDR5 ile çift kanal mevzusu gitti mesela.
Peki sizce var olan 4 ün yanina 8 mi alayim yoksa iki tane 8 alip dual mi yapayim sizce hangisi mantıklı olur?

Ddr5 te mesela 16 +8 takip çift kanal yapiliyor mu yani hocam ? Önü açıldı yani?

Peki sizce var olan 4 ün yanina 8 mi alayim yoksa iki tane 8 alip dual mi yapayim sizce hangisi mantıklı olur?
Paranız varsa 16GB daha ideal olur ama bu laptop için fazla tabi. Oynayacağı maksimum oyunlar ne ki sonuçta? Destekler diye umuyorum, sonuçta 3. nesil bir laptop.

Ddr5 te mesela 16 +8 takip çift kanal yapiliyor mu yani hocam ? Önü açıldı yani?
Yok, gene Flex oluyor ama her RAM kendi içinde 2x64 bit çarpanlı olduğu için "Tek/Çift/Flex" arasında ki performans farkı az. DDR5 öncesi ise her RAM 1x64 bit olduğu için, tek kanal olunca 2x32Bit çarpanlı oluyordu. Flex olunca da dediğim gibi: 8 + 16GB = "8 + 8GB Dual + 8GB Single" şeklinde bölünüyor.

Paranız varsa 16GB daha ideal olur ama bu laptop için fazla tabi. Oynayacağı maksimum oyunlar ne ki sonuçta? Destekler diye umuyorum, sonuçta 3. nesil bir laptop.

Yok, gene Flex oluyor ama her RAM kendi içinde 2x64 bit çarpanlı olduğu için "Tek/Çift/Flex" arasında ki performans farkı az. DDR5 öncesi ise her RAM 1x64 bit olduğu için, tek kanal olunca 2x32Bit çarpanlı oluyordu. Flex olunca da dediğim gibi: 8 + 16GB = "8 + 8GB Dual + 8GB Single" şeklinde bölünüyor.
Anladım çok teşekkür ederim tekrardan. Mesela Google chrome'da 2 tane YouTube sekmesi bir tane Wikipedia açınca hafiften kasıyor. Google Chrome bir tane YouTube sekmesi açıkken 1 GB'a yakın RAM tüketiyor yani en azından 16 GB olursa gündelik işler daha rahat yapılmaz mı ofis uygulamaları vesaire.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı