Sanal çift BIOS ne işe yarar?

roxyy2

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, anakartım Gigabyte P35-DS3l anakartımda bulunan sanal çift BIOS'un amacını anlamadım. Yani 1 tane BIOS çipi bulunuyor ama Gigabyte'nin web sitesinden baktığımda sanal çift BIOS yazıyor. Mesela bu nasıl çalışır? BIOS güncellerken elektrik giderse sanal BIOS nasıl çalışıyor anlamadım, yardımcı olur musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, anakartım Gigabyte P35-DS3l anakartımda bulunan sanal çift BIOS'un amacını anlamadım. Yani 1 tane BIOS çipi bulunuyor ama Gigabyte'nin web sitesinden baktığımda sanal çift BIOS yazıyor. Mesela bu nasıl çalışır? BIOS güncellerken elektrik giderse sanal BIOS nasıl çalışıyor anlamadım, yardımcı olur musunuz?

Normalde BIOS güncellenirken elektrik vesaire giderse PC'ye geri almak için bilgisayarcıya götürmekten başka bir yol yoktur diyebiliriz bir alet sayesinde düzeltiyorlar. Ancak sanal çift BIOS olunca şöyle bir durum oluyor anakartınız BIOS verilerini sanal biosa da yazıyor bu sayede hem verileriniz korunuyor hem de bu tarz bir durumda PC'yi sanal BIOS'daki verileri kullanarak kurtarmaya çalışıyor. Fiziksel BIOS çipinizse PC'yi boot etmeye yani başlatmaya yarıyor diyebiliriz.

Son düzenleme:
Geçen hafta hiç açılmayan X79 bir sistem geldi elime. Sistemi kullananların hiç bilgisi olmadığı için bir şey denememişler olsa gerek. Açmaya çalıştım, BIOS ekranı dahi gelmiyor siyah ekranda kalıyor ve öylece çalışmaya devam ediyordu. Anakartta bir sıkıntı olduğunu anladım. BIOS sıfırladım. 2. açma denememde anakart logosunu gördüm. BIOS bozuk gibi bir uyarı çıktı devam dedim (veya kendi o ekranı geçti tam hatırlamıyorum). Sonra BIOS yedekten kurtarılmaya çalışılıyor ekranı geldi. Dual BIOS olduğunu anladım ve Dual BIOS'un avantajını ilk defa yaşamış oldum. Yoksa denildiği gibi özel bir alet ile BIOS atmak gerekir.
Bu X570'in X790'ın falan ne avantajı var B550 de yetiyor B560 da yetiyor hatta H610 A520 de yeter diye f/p nin f/p si sistemler dizen gamerlar için pek önemli olmayan bir özellik gibi olsa da böyle şirketler için vs. kullanılan anakartın da kaliteli olması birçok avantaj sağlıyor.
Technopat'ın da BIOS'u bozulan anakart ile ilgili bir videosu vardı:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@Lee Yubin hocam, çipsetler konusunda çok doğru söylüyorsunuz, iyi anakartların malzeme kalitesi vs. de ömrünü epey arttırıyor.

BIOS hakkında söylediklerinizle ilgili bir şey sormak istiyorum. Ben bu dual bios ibaresini anakartlarda G31den beridir görüyorum. Ama çok yüksek bir anakart değil. Özellikle Gigabyte çok reklamını yapıyordu.
Dediğiniz ekranı da her BIOS sıfırlamasında alıyordu. Ondan sonra AMD intel fark etmeksizin gördüm bu ibareyi baya bir kartta.
Merak ettiğim yeni anakartlarda bunu hala standart yapmamışlar mı? BIOS flashback gibi özellikler opsiyonel. Ama uzun süredir böyle bir dual bios ibaresi görmedim. Restore BIOS gibi seçenekler bunun yan ürünü müdür? Kartların üstlerini incelediğimde genelde 2 adet görüyorum ama emin değilim. Özellik olarak tanıtıldığına şanstan mıdır artık rastlamadım. Bilgilerine baktığımda 256 veya 128 mbit olarak yazdığını görüyorum sadece.

@Lee Yubin hocam, çipsetler konusunda çok doğru söylüyorsunuz, iyi anakartların malzeme kalitesi vs. de ömrünü epey arttırıyor.

BIOS hakkında söylediklerinizle ilgili bir şey sormak istiyorum. Ben bu dual bios ibaresini anakartlarda G31den beridir görüyorum. Ama çok yüksek bir anakart değil. Özellikle Gigabyte çok reklamını yapıyordu.
Dediğiniz ekranı da her BIOS sıfırlamasında alıyordu. Ondan sonra AMD intel fark etmeksizin gördüm bu ibareyi baya bir kartta.
Merak ettiğim yeni anakartlarda bunu hala standart yapmamışlar mı? BIOS flashback gibi özellikler opsiyonel. Ama uzun süredir böyle bir dual bios ibaresi görmedim. Restore BIOS gibi seçenekler bunun yan ürünü müdür? Kartların üstlerini incelediğimde genelde 2 adet görüyorum ama emin değilim. Özellik olarak tanıtıldığına şanstan mıdır artık rastlamadım. Bilgilerine baktığımda 256 veya 128 mbit olarak yazdığını görüyorum sadece.
Mesela benim şu an kişisel bilgisayarımda kullandığım Gigabyte B450M S2H'de yok Dual BIOS. Flashback de yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı