Sanayi işinde kariyer planlama

Colluthus

Hectopat
Babam sanayide CNC ve tornada çalışıyor. Çalıştığı bölgede tanınan ve az çok saygı duyulan birisi. Daha öncesinde yeğenlerini ve birkaç akrabasını işe sokmuş, yanında yetişen 2 çırağı dükkân açmış biri.
Ben de böyle bir babanın evladı olarak liseye ilk başladığımda sanayinin pis olduğunu düşünerek, ortalamanın bir tık üstü bir Anadolu lisesine gittim (keşke gitmeseydim). Derslerim ortalamaydı ve avukat olmak istiyordum; ancak iş olmadığını, mezunun çok olduğunu duyduğumdan ve hocalarımla konuştuğumdan dolayı bir çılgınlık yapıp Tm'den MF'ye geçtim, mühendislik okumak için.
Sınav da beklediğim gibi geçti. Eğer tutarsa bu sene güzel olur; ancak 1 sene mezuna kalmayı da düşünebilirim. Şu anda aşırı kararsız bir dönemdeyim.
Sanayide çalışan abilerim az çok bilir ki imalatta işler günden güne zorlaşıyor, iş bulma imkânları gitgide azalıyor.
Sabah, babamın biraz hatır gönül koymasıyla savunma sanayisine çalışan bir firmada iş buldum. Sigorta vs. 18'e girdiğim gün başlatılacak. Kısa süreli de olsa sizce sanayiye devam mı etmeliyim, yoksa başka bir dala mı yönelmeliyim?
Bu işlerden anlayan abilerim, ablalarım yorum yaparsa çok sevinirim.

Öncelikle iyi akşamlar. Bir kardeşin olarak bence savunma sanayi gibi güçlü bir alanda çalışmak sana hem iş disiplini, hem çevre, hem de para kazandırır. Bu süreçte kendini ve sektörü tanır, üniversiteye gitmek isteyip istemediğine çok daha sağlıklı karar verirsin. Yani sanayide biraz kalıp sonra yönünü netleştirmen daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Hangi mühendisliği seçeceksin bilmiyorum ama bilgisayar, elektrik-elektronik, makine mühendisliğinde ortalama üstü mezun var ve iş bulamamaktan şikayet ediyorlar. Eğer mühendislik seçeceksen iyi araştır derim.

Öncelikle iyi akşamlar. Bir kardeşin olarak bence savunma sanayi gibi güçlü bir alanda çalışmak sana hem iş disiplini, hem çevre, hem de para kazandırır. Bu süreçte kendini ve sektörü tanır, üniversiteye gitmek isteyip istemediğine çok daha sağlıklı karar verirsin. Yani sanayide biraz kalıp sonra yönünü netleştirmen daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Çalışacağım yer kurumsal değil klasik sanayi esnafı 7-8 çalışanı olan bizimde uzaktan akrabamız oluyolar ama bi ayrıcalık sağlamıyor bana bu durum ve biraz hatır gönülle girdiğim için daha çok çabaya ihtiyacım olacak 3 ay sürem var yaz tatili sonuna kadar çalışabilicem.

Hangi mühendisliği seçeceksin bilmiyorum ama bilgisayar, elektrik-elektronik, makine mühendisliğinde ortalama üstü mezun var ve iş bulamamaktan şikayet ediyorlar. Eğer mühendislik seçeceksen iyi araştır derim.
İmalat mühendisliği bölümünü istiyorum Makineye göre biraz daha kapsamlı diye biliyorum, zaten bu yüzden okumakla meslek arasında tereddüt ediyorum.

Çalışacağım yer kurumsal değil klasik sanayi esnafı 7-8 çalışanı olan bizim de uzaktan akrabamız oluyolar ama bir ayrıcalık sağlamıyor bana bu durum ve biraz hatır gönülle girdiğim için daha çok çabaya ihtiyacım olacak 3 ay sürem var yaz tatili sonuna kadar çalışabileyeceğim.

İmalat mühendisliği bölümünü istiyorum makineye göre biraz daha kapsamlı diye biliyorum, zaten bu yüzden okumakla meslek arasında tereddüt ediyorum.

Hem para + beceri kazanabilirsin hem de “bu iş bana göre mi?” sorusuna sahada yanıt bulabilirsin bence. 3 ay senin için çok önemliyse tercih etmeyebilirsin ama eğer çok da önemli değilse bu çabayı birazcık daha net bir karar vermenin fedakarlığı olarak görmelisin. Tabii iş ortamının nasıl olduğuda önem arz ediyor eğer rahatsızlık duyacağını ve bu 3 aylık sürede bu sanayi esnafında bir şeyler öğrenemeyeceğini düşünüyorsan tercih etmemelisin 3 ay önemli bir süre ama ben gidip bir denemen tarafındayım. (ortama göre)

CNC ve tornacı mesleği ölmez, kazancı iyi, aranan eleman kategorisinde olacağın mesleklerdendir. Dükkan açmayı şimdilik kenara bırakırsan çalışan olarak bile iyi ücrete sahipler, özellikle tornacılar. Arkanda sana destek olacak bir baban da var ise kariyer planını garantiye almış olursun ama sevmediğin işi, istemediğin işi yaparsan gelişmezsin. Sanayide en küçük bir tornacı dükkanı açsan bile günümüzdeki ortalama Avrupa şartlarından daha iyi bir yaşama sahip olursun. Ben geçen sene bir anlık kafama estiği için sanayiye başladım ve pişman değilim. İşimi severek yapıyor ve daha çoğunu öğreniyorum. Hatta geçen sene konusunu bile açmıştım.

CNC ve tornacı mesleği ölmez, kazancı iyi, aranan eleman kategorisinde olacağın mesleklerdendir. Dükkan açmayı şimdilik kenara bırakırsan çalışan olarak bile iyi ücrete sahipler, özellikle tornacılar. Arkanda sana destek olacak bir baban da var ise kariyer planını garantiye almış olursun ama sevmediğin işi, istemediğin işi yaparsan gelişmezsin. Sanayide en küçük bir tornacı dükkanı açsan bile günümüzdeki ortalama Avrupa şartlarından daha iyi bir yaşama sahip olursun. Ben geçen sene bir anlık kafama estiği için sanayiye başladım ve pişman değilim. İşimi severek yapıyor ve daha çoğunu öğreniyorum. Hatta geçen sene konusunu bile açmıştım.
Abi, haklısın, ölmez ama babam sürekli "Eleman aramıyorum, çıkarıyorum." diyor. Çok iyi olman lazım tarzı baskı kuruyor, sürekli arkamda. Zaten onun yanında çalışmamı istemiyor; onlar biraz daha "kaba iş" dediği tünel işi yapıyorlar. Ondan, savunma sanayisine verdi. Kendisi hep çabalayarak bir şeyler başarmış olduğu için benim de sürekli başarmamı istiyor. Bunun baskısı da var biraz.

Abi, haklısın, ölmez ama babam sürekli "eleman aramıyorum, çıkarıyorum." diyor. Çok iyi olman lazım tarzı baskı kuruyor, sürekli arkamda. Zaten onun yanında çalışmamı istemiyor; onlar biraz daha "kaba iş" dediği tünel işi yapıyorlar. Ondan, savunma sanayisine verdi. Kendisi hep çabalayarak bir şeyler başarmış olduğu için benim de sürekli başarmamı istiyor. Bunun baskısı da var biraz.

Yaz tatilinde kendini deneyerek bir şeyler öğrenmeye çalış. Hoşuna giderse devam etmek sana kalmış. Tek tavsiyem başladıktan sonra vazgeçme, yolun sonunu görene kadar devam et.

Yaz tatilinde kendini deneyerek bir şeyler öğrenmeye çalış. Hoşuna giderse devam etmek sana kalmış. Tek tavsiyem başladıktan sonra vazgeçme, yolun sonunu görene kadar devam et.
Ağabey zaten geçen senede CNC Tamir Bakımda çalıştım ancak çalıştığım yer battı yoksa ordan devam edicektim, mesleği az çok tanıyorum seviyorum da.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı