Sanayide işe başlanır mı?

umutrw

Femtopat
Daha fazla  
Öncelikle selamünaleyküm. Olayı en başından anlatıyorum uzun uzun, çünkü hayat sıktı artık, kendimi bir yere dökmem lazımdı.

Ben 2009 Şubat doğumlu bir gencim, 16 yaşındayım ve ortaokulda notlarım gayet iyiydi, hatta OBP ortalamam 81'di. Ben İstanbul'da yaşıyordum, 1 seneliğine Tekirdağ'a gittim ve 2023 yılında 8. sınıfı Tekirdağ'da tamamlayıp LGS'ye orada girdim. Sonra yaz oldu, biz Bayburt'a gittik memlekete yani. Sonra LGS sonuçları açıklandı ve babamla bayağı ters düşmüştük o zamanlar. Neyse abi, sonra biz tercihlerimizi yapacaktık ama Bayburt'taydık, liseler hakkında gram bilgimiz yoktu. Sonra dayıma danıştım, bir lise seçimi yaptım Tekirdağ'da. Sonra biz Tekirdağ'a geri döndük ama baktık, babam diyor ki “İşler yok buralarda, geri İstanbul'a taşınalım.” Sonra ben diğer yaşıtlarımdan tam 1 buçuk ay geç başladım liseye taşınma ve İstanbul'a lise nakli aldırma vb. Tam da sınav zamanıydı ben geldiğim zaman İstanbul'da liseye. Ben tabii sınavlarda batırdım, sonra saldım, 9. sınıfı dersleri dinlemedim falan. Sonra sınıfta kaldım, ilk kez kalmıştım, bayağı bir sinirlenmiştim, sonuçta ilk defa başıma geliyor böyle bir şey. Neyse, karneler verildi, yaz geldi, gittik tekrar memlekete. Abi yine babamla biraz ters düştük falan. Ben de kendi kendimi yiyorum hâlâ, Bayburt'ta nasıl sınıfta kalırım falan, kafayı yedim. Sonra işte bu sene tekrar 9'a başlamıştım yine. Allah kahretsin ki arkadaş ortamına falan uydum, derslerde uyudum falan ama içimde o kadar bir soğumuşluk vardı ki okula karşı, sınav zamanı gelince sınıftakiler kopya yazıyorlardı, ben kopya yazmaya da üşeniyordum, hiç umursamıyordum 2. senem olmasına rağmen. Aslında ilk dönem biraz daha umursuyordum ama bu 2. dönem iyice soğudum, batırdım diyebilirim ve maalesef tekrar sınıfta kaldım. Olur da bir akrabamız var, onun yardımıyla geçersem sınıfı artık kendimi düzelteceğim ama şu an dayım beni tanıdık, bizim köylü bir sanayide çalışan abinin yanına verecek, bu hafta ya da haftaya başlarım gibi. Zaten yaz geldiğinde çalışacaktım ama ya sonsuza kadar sanayide olacağım ya da sadece yazlığına gireceğim. Bilen abilerim bir akıl verin, yine sınıfı geçemediğim için kendi kendime sinirleniyorum. Sevdiğim bir kız da var, exim, o da kalmıştı sınıfta ama bu sene geçti, hem onu göremem sık sık diye üzülüyorum, kendi kendimi yiyorum hem de tekrar kalıp eğitim hayatımın bitmesi beni sinirlendiriyor. Bu sanayi işini de bilgili abilerim, arkadaşlarım yardım ederse, hayat konusunda bir tavsiye verirse sevinirim. Yaşama sevincim zaten yok denecek kadar az, acaba sanayiye girsem hayatım boka mı sarar, döngüye mi girer yine hayatım, soğur muyum hayattan, ondan korkuyorum. Biriniz yardım edin abilerim, ablalarım, arkadaşlarım. Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ediyorum. Bu arada tam bu yazıyı yazarken o torpil yapacak akrabamdan haber geldi, demiş ki hocalar kabul etmiyor geçirmeyi. Hayatım bitti gibi kısaca.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum, öncelikle şunu bil ki yaşadıkların hiç kolay değil. 16 yaşındasın, hayat karışık, okulda sıkıntılar yaşadın, ailesel meseleler oldu, sevdiğin kızla da ayrı düştünüz. Bunlar yaşanır, herkesin hayatında böyle dönemler olur. Ama önemli olan pes etmemek, kendini toparlamak ve yoluna devam etmek.

Sanayide çalışmaya başlamak erken yaşta sorumluluk almak demek, para kazanmak demek. Bu kesinlikle kötü bir şey değil. Hatta birçok insan genç yaşta böyle işlerde çalışarak hayat tecrübesi kazanır. Ama tek sorun şu: Eğer okulu bırakıp sadece sanayide çalışırsan, uzun vadede istediğin hayatı kurman zorlaşabilir. Çünkü diplomasız iş bulmak zor, kariyer fırsatların kısıtlanır.

Bu yüzden benim tavsiyem şu: Yazın sanayide çalış, para kazan, tecrübe edin. Ama okuldan tamamen kopma. Sınıfını geçmeye çalış, mümkünse akrabaların ya da tanıdıkların desteğini al. Eğitimini tamamlamak senin geleceğin için çok önemli. Hem okul, hem iş olursa en güzeli olur. Hem cebin dolar hem de elinde bir diploma olur.

Babanla yaşadığın çatışmalar gençlikte olur, bu normal. Sevdiğin kızla yaşadığın sıkıntılar da canını sıkabilir ama unutma hayat sadece ondan ibaret değil. Zamanla daha güzel şeyler göreceksin, daha çok insan tanıyacaksın, hayat sana yeni kapılar açacak.

Kendini çok yıpratma, kendine inan. Bu yaşta hata yapmak, sıkıntı çekmek normal. Önemli olan kendini bırakmamak ve geleceğe umutla bakmak. Sanayide çalışmak kötü değil ama okula da devam etmezsen, sonradan pişmanlıklar büyük olur.

Yani, toparlan, yılma. Hem çalış hem öğren, böylece hayata iki adım önde başlarsın. Zamanla her şey yoluna girer, unutma.

Yolun açık olsun.
(Düzeltme: MESEM'e de geçebilirsin)

Öncelikle selamünaleyküm. Olayı en başından anlatıyorum uzun uzun, çünkü hayat sıktı artık, kendimi bir yere dökmem lazımdı.

Ben 2009 şubat doğumlu bir gencim, 16 yaşındayım ve ortaokulda notlarım gayet iyiydi, hatta OBP ortalamam 81'di. Ben İstanbul'da yaşıyordum, 1 seneliğine Tekirdağ'a gittim ve 2023 yılında 8. sınıfı Tekirdağ'da tamamlayıp LGS'ye orada girdim. Sonra yaz oldu, biz Bayburt'a gittik memlekete yani. Sonra LGS sonuçları açıklandı ve babamla bayağı ters düşmüştük o zamanlar. Neyse abi, sonra biz tercihlerimizi yapacaktık ama Bayburt'taydık, liseler hakkında gram bilgimiz yoktu. Sonra dayıma danıştım, bir lise seçimi yaptım Tekirdağ'da. Sonra biz Tekirdağ'a geri döndük ama baktık, babam diyor ki “işler yok buralarda, geri İstanbul'a taşınalım.” sonra ben diğer yaşıtlarımdan tam 1 buçuk ay geç başladım liseye taşınma ve İstanbul'a lise nakli aldırma vb. tam da sınav zamanıydı ben geldiğim zaman İstanbul'da liseye. Ben tabii sınavlarda batırdım, sonra saldım, 9. sınıfı dersleri dinlemedim falan. Sonra sınıfta kaldım, ilk kez kalmıştım, bayağı bir sinirlenmiştim, sonuçta ilk defa başıma geliyor böyle bir şey. Neyse, karneler verildi, yaz geldi, gittik tekrar memlekete. Abi yine babamla biraz ters düştük falan. Ben de kendi kendimi yiyorum hâlâ, Bayburt'ta nasıl sınıfta kalırım falan, kafayı yedim. Sonra işte bu sene tekrar 9'a başlamıştım yine. Allah kahretsin ki arkadaş ortamına falan uydum, derslerde uyudum falan ama içimde o kadar bir soğumuşluk vardı ki okula karşı, sınav zamanı gelince sınıftakiler kopya yazıyorlardı, ben kopya yazmaya da üşeniyordum, hiç umursamıyordum 2. senem olmasına rağmen. Aslında ilk dönem biraz daha umursuyordum ama bu 2. dönem iyice soğudum, batırdım diyebilirim ve maalesef tekrar sınıfta kaldım. Olur da bir akrabamız var, onun yardımıyla geçersem sınıfı artık kendimi düzelteceğim ama şu an dayım beni tanıdık, bizim köylü bir sanayide çalışan abinin yanına verecek, bu hafta ya da haftaya başlarım gibi. Zaten yaz geldiğinde çalışacaktım ama ya sonsuza kadar sanayide olacağım ya da sadece yazlığına gireceğim. Bilen abilerim bir akıl verin, yine sınıfı geçemediğim için kendi kendime sinirleniyorum. Sevdiğim bir kız da var, exim, o da kalmıştı sınıfta ama bu sene geçti, hem onu göremem sık sık diye üzülüyorum, kendi kendimi yiyorum hem de tekrar kalıp eğitim hayatımın bitmesi beni sinirlendiriyor. Bu sanayi işini de bilgili abilerim, arkadaşlarım yardım ederse, hayat konusunda bir tavsiye verirse sevinirim. Yaşama sevincim zaten yok denecek kadar az, acaba sanayiye girsem hayatım boka mı sarar, döngüye mi girer yine hayatım, soğur muyum hayattan, ondan korkuyorum. Biriniz yardım edin abilerim, ablalarım, arkadaşlarım. Buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ediyorum. Bu arada tam bu yazıyı yazarken o torpil yapacak akrabamdan haber geldi, demiş ki hocalar kabul etmiyor geçirmeyi. Hayatım bitti gibi kısaca.

Bence MESEM'e geçmelisin, hazır yazın sanayide çalışacaksan işi kapmaya bak. Bu saatten sonra okusan bile umudunu kırmak istemiyorum adamakıllı bir üniversite okuyabileceğini sanmıyorum ki zaten diplomalı işsiz çok. Yani nasıl bir hayat hayal ettiğini bilmiyorum ama bu saatten sonra sanayiye gidip meslek edinmeye bakmanı öneririm. Sanayide de çok iyi para var bu arada hatta baban sana ileride belli bir sermayede verirse bir dükkan açıp çok iyi paralar kazanırsın. Bende 1-2 hafta sonra yaz boyu sanayide çalışmaya başlayacağım daha önce yazın fabrikada falan çalışmıştım ama oraların ortamı vesaire fena değildi sanayi nasıl olur onu bilemiyorum. Yaşadıklarında gerçekten zor iki kere sınıfta kalmak, kaldıktan sonra ailenle hesaplaşmak... Allah kolaylık versin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı