Sapphire RX580 Nitro+ 8 GB Special Edition ekran kartı stok ayarlarda WattMan hatası veriyor

Muhtemelen benim yaşadığım durumları yaşıyorsunuz. Oyun oynarken bazen 5 dakikada bazen 1 saatte kapanıyor falan. Stabil olmayan benchmark testlerinde kapanmalar falan. Bazen yüksek veri işleme gerektiren videolarda renderlarda görüntüde renk bozulmaları çizgiler mavi ekran hataları falan. Bunları yaşıyorsanız benim durumumla sizinki aynı demektir. PSU deneme şansınız varsa başka PSU ile deneyin. Bu sorunları yaşadığım zaman sistemde boşta dururken hiçbir sorun olmamasına rağmen oyun, video, benchmarkta yaşanıyor. Ne ısınma sorunu ne de sistemi boşta kullanırken sorun olmuyordu.

Evet hocam çizgiler titreşimler özellikle render alırken kendi kendini resetlemeler. En yakın zamanda deneyeceğim.

Isınma ne durumda oluyor?

Isınma sorunum yok. Max 65 70 derece.
 
Gerçekten PSU bu kadar fark ediyor mu hocam?

Maalesef fark ediyor. Power spike mevzusundan dolayı patlak veriyor. RX 500 serisi ve RX 5000 serisi ekran kartlarında ani yük boşaltımı diye bir mevzudan patlıyor. Ben 6-7 ay uğraşmıştım sorunu bulmak için. Sonrasında öğrendim bu seride ekran kartı ani yük boşaltımı yapıyor. Buna yetişemeyen PSU'da gücü anlık olarak kesiyor. Bu kesinti yarım saniyenin üstünde olduğunda Power state boş duruma geçiyor ve bilgisayar kapanıyor. Birçok PSU bundan dolayı yetersiz kalıyor bu seride. Diğer forumlarda ve AMD'nin forumunda görmüştüm. 185W civarı tüketim yaparken olması gereken Power spike 250W'ken bu ekran kartı yüzünden 450-500'lere çıkmakta. Bu soruna engel olabilen PSU'ları araştırdığımda ise karşıma FSP Hydro 600W karşıma geldi ona geçmiştim. Bende bulunan PSU Rampage RMP-750-80PB 750W modeliydi. Yüksek güç tüketiminde iş görür diye düşündüğüm bu PSU'nun beş para etmediğini Elektrik elektronik mühendisi arkadaşımdan öğrendim. İçinde yükü tek yöne verip koruma sağlamayacak durumda bırakıp 12V çıkışlarında sorun çıkartan bir PSU olduğunu görmüş oldum. Bu WattMan sorunuda beklenenden fazla güç çekilmesinden kaynaklı olduğundan bu tip PSU'larda sorun çıkarttığını görmüş oldum.
 
Maalesef fark ediyor. Power spike mevzusundan dolayı patlak veriyor. RX 500 serisi ve RX 5000 serisi ekran kartlarında ani yük boşaltımı diye bir mevzudan patlıyor. Ben 6-7 ay uğraşmıştım sorunu bulmak için. Sonrasında öğrendim bu seride ekran kartı ani yük boşaltımı yapıyor. Buna yetişemeyen PSU'da gücü anlık olarak kesiyor. Bu kesinti yarım saniyenin üstünde olduğunda Power state boş duruma geçiyor ve bilgisayar kapanıyor. Birçok PSU bundan dolayı yetersiz kalıyor bu seride. Diğer forumlarda ve AMD'nin forumunda görmüştüm. 185W civarı tüketim yaparken olması gereken Power spike 250W'ken bu ekran kartı yüzünden 450-500'lere çıkmakta. Bu soruna engel olabilen PSU'ları araştırdığımda ise karşıma FSP Hydro 600W karşıma geldi ona geçmiştim. Bende bulunan PSU Rampage RMP-750-80pb 750W modeliydi. Yüksek güç tüketiminde iş görür diye düşündüğüm bu PSU'nun beş para etmediğini elektrik elektronik mühendisi arkadaşımdan öğrendim. İçinde yükü tek yöne verip koruma sağlamayacak durumda bırakıp 12v çıkışlarında sorun çıkartan bir PSU olduğunu görmüş oldum. Bu WattMan sorunuda beklenenden fazla güç çekilmesinden kaynaklı olduğundan bu tip PSU'larda sorun çıkarttığını görmüş oldum.

Bilgi ve tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkür ederim. en yakın zamanda PSU'yu değişmeyi düşünüyorum.
 
Bilgi ve tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkür ederim. En yakın zamanda PSU'yu değişmeyi düşünüyorum.

Direkt olarak PSU satın almadan önce çevrenizde eş dost birinden PSU alıp test etmenizde fayda var. Deneyip almakta fayda var. Böyle deneme yapma şansınız varsa ilk olarak denemenizi öneririm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı