Sapphire Üretim ve Malzeme Kalitesi Nasıldır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

supertramp

Hectopat
Katılım
5 Ocak 2014
Mesajlar
26
Herkese merhaba,

Uzun süredir bir ekran kartı satın almayı planlıyorum. Daha önce Gigabyte GTX 980 G1 ile pek nahoş bir macera yaşamış ve güç bela iade etmiştim. Bu başka bir günün konusu olsun.

Emektar 7870'im artık yokuşta nefessiz kalmaya başladığı için artık daha fazla dayanamadım ve hafif korkarak da olsa yeni bir maceraya atılmaya karar verdim. Uygun fiyatının da etkisiyle Sapphire'in R9 390X Nitro modelini gözüme kestirdim şimdilik.

Ancak tam olarak nedenini anlamadığım bir şekilde bazı forumlarda, özellikle burada, Sapphire'in gayet kalitesiz, uzak durulması gereken bir marka olduğuyla ilgili konulara rastlamıştım geçmişte. Bu yüzden araştırmalarımı çok çok dikkatli yapmaya karar verdim. Günün sonunda bunun da bir adım ötesine geçtim ve kendimi baskılı devre kartlarından bir yatakta bilimum fan yaprağı, kondansatör, mosfet ve bobinle pek nahoş şeyler yaparken buldum.

Bu çarpık ilişkiler yumağının ardından edindiğim sonuç; Sapphire'in en az diğer üreticiler kadar kaliteli bileşenler kullandığı, hatta yer yer daha iyi bileşenler ve daha verimli tasarımlar kullandığı oldu. En azından R9 serisi ekran kartları için.

- Mesela kullandıkları 16K katı kondansatörler, rakiplerinin neredeyse hiçbirinde mevcut değil- ki bu abilerin zamanında millet 3'ün 5'in hesabını yaparken anakartlarında çok pahalı seramik kondansatörler kullandıklarını da gözlerimle görmüştüm. Yanılmıyorsam buna en çok yaklaşabilenler 12K falan, ki birçok üretici bu değerleri saklamayı ya da kaçamak-yuvarlak verilerle geçiştirmeyi tercih ediyor.

- Arka plakalarında, MSI ve Asus gibi birçok üreticinin aksine, termal pad'ler kullanıyorlar ve bu pad'ler özellikle pcb'nin arkasından voltaj regülatörü pinlerine temas ederek tüm bileşenlerin soğutulmasına katkıda bulunuyor. Tom's Hardware bu konuda çok güzel bir test yapmış mesela. Başka sitelerden link vermem hoş karşılanmayabilir; artık siz arayıp bulursunuz isterseniz.

- Kullandıkları fanlar, double-ball bearing denen çift sıra bilyalı yatağa sahip. Bu fanlar, bildiğiniz gibi, sleeve bearing ve türevi fanlardan çok daha uzun ömürlü ve pahalı. Sapphire ve EVGA dışında double ball bearing fan kullanan bir üreticiye rastlamadım. Tabii araştırmalarımda bir şeyleri gözden kaçırmış olabilirim.

- Soğutma konusunda, R9 390 ve 390x özelinde konuşmak gerekirse, baktığım bütün karşılaştırmalı testlerde Asus ve Gigabyte'ın modellerinden çok çok daha iyi sonuçlar vermiş Sapphire. MSI'ın modeline de ufak farklar atmış. Ses konusundaki yorumlar da diğer bütün modellerden az da olsa daha iyi olduğu konusunda birleşiyor. Yük yokken fanların durması özelliği de mevcut tahmin edileceği gibi.

Durum bu, özetle.

Hal böyle olunca kafada soru işaretleri oluşması kaçınılmaz. Sorum şu: Sapphire'in kalitesiz, kötü, uzak durulması gereken bir marka olduğu iddiası tam olarak nereden kaynaklanıyor?

Bu soruyu özellikle Recep Bey ve Sapphire ile kötü deneyimler yaşamış arkadaşlar ya da Sapphire'in kalitesiz olduğunu düşünen arkadaşlar nedenleriyle yanıtlarsa süper olur.
 
Diğer markalar daha kaliteli kondansatörler kullanıyor. Bu amaçla daha düşük yeterli olacağını ve uzun ömürlü olacağından dolayı bu seçimi yapmış olabilirler. Ayrıca ASUS ve MSI da termal pad kullanıyor. ASUS ve MSI, AR-GE'ye fanlar için bir ton para döktü bu yüzden ASUS ve MSI fan konusunda daha performanslı ve daha kaliteli. Fanlar 0dB teknolojisinin sağlıklı olması gerekir, bunu de en iyi MSI ve ASUS yapıyor. Ayrıca Sapphire ısı borularını nikel kaplama yapmıyor, bu da ısı borularının ömrünü kısaltıyor. Sapphire markasına gelecek olursak, Nitro serisini kullananların memnun kaldıklarını gördüm. Bence Nitro serisi hariç diğer serileri vasat durumda. Eğer ASUS Strix veya MSI TwinFrozr 5 modellerinden herhangi birini alırsanız paranızın karşılığını alacağınız kanaatindeyim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşte tam da istediğim konu. Bu konuda artık herkes bulduğunu ve bildiğini farklı sitelerden de olsa paylaşmalı ki elimizde test verileri olsun. Ve bu konuya açıklık getirelim.

Öncelikle Sapphire neredeyse bütün yabancı forumlarda AMD alanında en iyi ekran kartı olarak gösteriliyor. Nvidia' da EVGA, AMD' de Sapphire önerisi konusunda hemen herkes hemfikir.

Benchmark testleri ortaya koyuyor ki şuan AMD alanında Sapphire her zaman en iyi performans veren kartlardan biri.

Özellikle söz konusu olan kart AMD iken ASUS önermek gibi saçma bir alışkanlık var forumda ve bunu anlamak çok güç. ASUS, AMD' de gerçekten tökezliyor.

En iyi soğutmayı ve en iyi performansı sunan Sapphire aynı zamanda fiyat olarak da uygun.

Arkadaşımızın da dediği gibi Sapphire, Gigabyte ve Asus' dan çok daha iyi bir konumda. Şu an ona en yakın rakip MSİ olarak görünüyor. Ancak Sapphire önermiyoruz diyip ASUS ya da Gigabyte önermek ne anlama geliyor. MSİ önerilse tercih farkı diyebilir ve anlam verebiliriz. Ama önerdikleri kartlar Sapphire' den gerçekten geride kalıyor.

Bildiğiniz gibi Rulmanların kalitesi ses ve ömüre doğrudan etki etmekte. Şuan Sapphire "double-ball bearing" kullanıyor ve kullanıcılar da bundan memnun. (Hem soğutma hem ses açısından.)

Fan kapatma özelliği Sapphire' de de var bu özellik atlanıyor ama başka bir markada olunca mükemmel bir teknolojiymiş gibi lanse ediliyor. ( Ki bu ayarı elle yapmak bile mümkün.)

Daha da kötüsü forumda Sapphire önerdiğim için ban yemiştim. O moderatör arkadaş daha pahalı ve belki aynı performansı bile veremeyecek olan Gigabyte modelini önerdi. Beni küçük bir çocuk gibi azarladı, banladı sonra da bunu alın o kalitesiz dedi ve ekledi: "Recep Baltaş bile böyle söylüyor." Orada iyi niyetle bir tavsiye yaptım ve en azından bu tepkiyi haketmedim diye düşünüyorum.

Peki neden kalitesiz olarak itham ediliyor. Herkesin bilmediği ya da atladığı bir mesele mi var? Varsa öğrenmek isteriz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sapphire'in kötü algılanmasının ve kalitesiz olarak itham edilmesinin tek sebebi ülkemiz vatandaşları sağolsun tamamen hiç bir inceleme ve testte bulunmadan kulaktan dolma yalan yanlış bilgileri birbirleri aracılığıyla yayması sonucunda ortaya çıkan "Dandik Sapphire" olayıdır. Maalesef aynı durumu Nvidia tarafında Zotac için de görüyorum ve bu duruma oldukça üzülüyorum.

AMD = Sapphire ve Powercolor
Nvidia = Evga ve Zotac

Sapphire'in eski kartlarında (tahminimce bir kaç modelinde) kötü izlenim bırakmasının sonucu olarak sanki bütün modelleri fiyasko imiş gibi lanse edildi. Ben eskiden bile Sapphire'in o kadar kötü olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Bu saatten sonra da zaten Nitro model kartlarıyla kendini ispatlamış olduğuna göre daha fazla yoruma gerek olmadığını düşünüyorum. Umarım yakın zamanda insanların algıları değişir, ezberleri bozulur.
 
Diğer markalar daha kaliteli kondansatörler kullanıyor. Bu amaçla daha düşük yeterli olacağını ve uzun ömürlü olacağından dolayı bu seçimi yapmış olabilirler. Ayrıca ASUS ve MSI da termal pad kullanıyor. ASUS ve MSI, AR-GE'ye fanlar için bir ton para döktü bu yüzden ASUS ve MSI fan konusunda daha performanslı ve daha kaliteli. Fanlar 0dB teknolojisinin sağlıklı olması gerekir, bunu de en iyi MSI ve ASUS yapıyor. Ayrıca Sapphire ısı borularını nikel kaplama yapmıyor, bu da ısı borularının ömrünü kısaltıyor. Sapphire markasına gelecek olursak, Nitro serisini kullananların memnun kaldıklarını gördüm. Bence Nitro serisi hariç diğer serileri vasat durumda. Eğer ASUS Strix veya MSI TwinFrozr 5 modellerinden herhangi birini alırsanız paranızın karşılığını alacağınız kanaatindeyim.

Asus ve MSI, arka plaka ile pcb arasında termal pad kullanmıyor. Hatta Asus, bellekler için bile direkt soğutmaya sahip değil pek çok üst seviye kartında. Kartların tamamen söküldüğü tonla inceleme var internette. Hatta Technopat'ta da mevcut bazıları. Birazcık araştırmayla bütün ekran kartlarının çıplak hallerini ve hatta devre analizlerini bulabilirsin.

Kondansatör konusunda ise MSI genellikle tam spesifikasyon vermekten kaçınıyor görebildiğim kadarıyla. Acayip dayanıklı, süper uzun ömürlü gibi yuvarlak bakkal tabirleri hep. Asus ise 12K kondansatör kullanmaya yeni başlamış anladığım kadarıyla, pazarlama dökümanlarında bile bulmak zor. Arada tantalum çekirdekli kondansatör kullanan markalar olsa da Sapphire'in kullandığı 16K kondansatörler piyasadaki ekran kartlarının en az %90'ından daha iyi bu kesin.

Asus ve MSI'ın fan konusunda daha performanslı olduğundan nasıl emin olabiliriz? Zira piyasada ne kadar test varsa Sapphire, ya kafa kafaya ya da daha iyi.

Ha ayrıca nikel kaplama daha çok kozmetik bir tercih. Soğutma performansına bir katkısı yok. Daha çok pazarlama departmanına katkısı var. Bugüne kadar nikel kaplaması olmadığı için çalışmaz hale gelmiş, görüntüsü berbat olmuş bir bakır ısı borusuyla karşılaşmadım ben. Yıllar içerisinde böyle bir etkiyle karşılaşılıyor olsa bile çok nadir bir durum olduğu kesin.
 
ASUS ve Sapphire:

Örneğin fiyatları yakın olan ve O.C versiyon olan iki R9 290 kartını karşılaştıralım.

Ürün 1 : Asus R9 290 DirectCU II O.C. 4GB GDDR5 512Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı

Ürün 2: Sapphire R9 290 TRI-X OC GDDR5 4GB 512Bit AMD Radeon DX 11.2 Ekran Kartı

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Görüldüğü üzere Sapphire performans, sıcaklık, ses konusunda Asus' dan daha iyi durumda. Peki neden Asus tercih etmeliyiz ?

15 dakika boyunca Furmark testi ile yük altında bırakılınca:

Asus %52 fan hızı ile en yüksek 94 derece Celsius ki bu neredeyse referans modeli ile aynı.

Sapphire %46 fan hızı ile en yüksek 79 derece Celsius.

Arada muazzam bir fark var. Peki nerede ASUS' un mükemmel soğutma teknolojisi ? Madem Sapphire bu kadar kalitesiz neden böyle bir sonuç ortaya çıkıyor ?

Gigabyte ve Sapphire:

R9 280X kartları karşılaştıralım.

Ürün 1: Amazon.com: Gigabyte R9 280X GDDR5-3GB DVI-I/HDMI/2xMini DP OC Graphics Card (GV-R928XOC-3GD REV2): Computers & Accessories

Ürün 2: Amazon.com: Sapphire Radeon TOXIC R9 280X 3GB GDDR5 DL-DVI-I/SL-DVI-D/HDMI/Dual Mini DP (UEFI) PCI-Express Graphics Card 11221-01-40G: Computers & Accessories

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sapphire performans, sıcaklık konusunda Gigabyte' dan ciddi anlamda daha iyi durumda.

Furmark testi ile yük altında bırakılınca:

Gigabyte %90 fan hızı ile en yüksek 76 derece Celsius

Sapphire %64 fan hızı ile en yüksek 73 derece Celsius.

Performans, sıcaklık ve fan hızı konusunda muazzam bir fark var. Peki neden Gigabyte tercih etmeliyiz ? Madem Sapphire bu kadar kalitesiz neden böyle bir sonuç ortaya çıkıyor ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşte tam da istediğim konu. Bu konuda artık herkes bulduğunu ve bildiğini farklı sitelerden de olsa paylaşmalı ki elimizde test verileri olsun. Ve bu konuya açıklık getirelim.

Öncelikle Sapphire neredeyse bütün yabancı forumlarda AMD alanında en iyi ekran kartı olarak gösteriliyor. Nvidia' da EVGA, AMD' de Sapphire önerisi konusunda hemen herkes hemfikir.

Benchmark testleri ortaya koyuyor ki şuan AMD alanında Sapphire her zaman en iyi performans veren kartlardan biri.

Özellikle söz konusu olan kart AMD iken ASUS önermek gibi saçma bir alışkanlık var forumda ve bunu anlamak çok güç. ASUS, AMD' de gerçekten tökezliyor.

En iyi soğutmayı ve en iyi performansı sunan Sapphire aynı zamanda fiyat olarak da uygun.

Arkadaşımızın da dediği gibi Sapphire, Gigabyte ve Asus' dan çok daha iyi bir konumda. Şu an ona en yakın rakip MSİ olarak görünüyor. Ancak Sapphire önermiyoruz diyip ASUS ya da Gigabyte önermek ne anlama geliyor. MSİ önerilse tercih farkı diyebilir ve anlam verebiliriz. Ama önerdikleri kartlar Sapphire' den gerçekten geride kalıyor.

Bildiğiniz gibi Rulmanların kalitesi ses ve ömüre doğrudan etki etmekte. Şuan Sapphire "double-ball bearing" kullanıyor ve kullanıcılar da bundan memnun. (Hem soğutma hem ses açısından.)

Fan kapatma özelliği Sapphire' de de var bu özellik atlanıyor ama başka bir markada olunca mükemmel bir teknolojiymiş gibi lanse ediliyor. ( Ki bu ayarı elle yapmak bile mümkün.)

Daha da kötüsü forumda Sapphire önerdiğim için ban yemiştim. O moderatör arkadaş daha pahalı ve belki aynı performansı bile veremeyecek olan Gigabyte modelini önerdi. Beni küçük bir çocuk gibi azarladı, banladı sonra da bunu alın o kalitesiz dedi ve ekledi: "Recep Baltaş bile böyle söylüyor." Orada iyi niyetle bir tavsiye yaptım ve en azından bu tepkiyi haketmedim diye düşünüyorum.

Peki neden kalitesiz olarak itham ediliyor. Herkesin bilmediği ya da atladığı bir mesele mi var? Varsa öğrenmek isteriz.


Sapphire önerdiği için tek ban yiyen ben değilmişim öğrenmiş oldum :) Daha doğrusu minicik Türkçe hatalarını görmezden gelen modlar en ufak tartışmada basıyorlar banı :) Ama konu Sapphire olunca :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef Asus ve Sapphire kıyaslaması yaparken eski modellere bakılmış. Ekran kartı markalarını kıyaslarken firmaların güncel model soğutmalarını da kıyaslamak lazım. Mesela yukarıda arkadaş Asus'un DCIU 2'nin eski soğumasını göz önünde bulundurmuş. Asus artık yeni kartlarında o soğutmayı üretmiyor arkadaşlar. Artık DCIU 2 Strix, DCIU 3 Strix çıktı. :) Peki bunlara karşı rakipleri ne yaptı? Gigabyte'nin G1, Evga'nın FTW model ekran kartları varken bence Sapphire'e bakılmaz. Bu modeller bileşen kalitesi yanında GPU'nun kaymak tabakasını kullanıyorlar. Ben şahsen hız aşırtma rekortmenlerinin Sapphire kullandığını görmedim. :) "Ya Sapphire'nin bu modeli 1-2 FPS daha fazla veriyor ve daha iyi soğutuyor. O zaman Sapphire daha iyi." Böyle bir düşünce çok yanlış arkadaşlar. Aynı GPU kullanıldıktan sonra bir kart diğerinden daha fazla performans veriyorsa fabrikada ayarlarıyla oynanmasından kaynaklıdır. Alın kartınızı ve çok küçük O.C'ler ile bu farkı kapatın. Bu FPS farkı Sapphire tercih etmek için bir sebep olmamalı. Bir satıcı olarak Sapphire Dual-X'i kesinlikle bütçesi çok az olanlara öneririm. Ne nikel kaplama var, ne kullanılan koruyucu bileşenler kaliteli. Kartı elinize aldığınız zaman çok narin olduğunu görüyorsunuz. Fan hızı %70 gibi değerlere geldiği zaman yanında durulmuyor Dual-X'in. Şimdi Asus'un Strix ve MSI'ın T.F modelleri varken ben neden Dual-X alayım?

Windforce, R9 200 serisinin üst modellerinde çok başarılı olamadı bence de. Fakat sadece bu seriye bakıp Gigabyte hakkınta tümevarımda bulunmak çok yanlış. Bu firmalar onlarca model ve mimari kartlara ev sahipliği yapıyor arkadaşlar. :)

Sosyal'de PC isteyen birçok insana düşük bütçelerinden dolayı Sapphire öneririm. Ben olaya tarafsız yaklaşmaya çalışıyorum. "Asus DCIU 2 R9 290X çok ısınıyordu. O halde ben Asus R9 390X Strix DCIU3 almayayım" gibi bir düşünce olmamalı.

Zotac'e gelelim. Ben Zotac'i Maxwell serisinde başarılı buluyorum. İnceleme testlerini izledim. Rakiplerinin çok az, yani görmezden gelinebilecek kadar gerisinde geliyor. Fakat Fermi, Kepler 1. nesil ve Kepler 2. nesilde bir felaketti. Çıkarttığı gürültüden tutun, bir süre sonra görüntü dağıtma sorunu yaşayan insanlar ile doluydu forumlar. Ama Zotac'in bunları atlattığını düşünüyorum. Bence bu firmalara bir şans verilmeli. "Eskide kötüydü, hala kötüdür." Gibi tümevarımlardan bence biraz sıyrılmalıyız.
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı