SATA HDD BIOS'ta IDE Görünüyor

• Konuyu başlatan IQRI
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 8
  • Görüntüleme 14.451
I

IQRI

Ziyaretçi
Notebook SATA HDD'ye işletim sistemi XP kurulu, diğer IDE HDD Slave olarak bazen çalıştırılıyor. Sadece SATA HDD takılı olduğu halde BIOS'ta IDE channel olarak tanıyor. Bu bir sorun mu? Zararı sadece okuma yazma değerlerine olan etkisi mi? Çözüm için hangi yolları denemeliyim?

Burada benzer sorun hakkında resimli anlatım yapılmış : BIOS'da IDE görünen SATA harddisk
BIOS güncellemesi konusunda bilgim çok az, Gigabyte GA-G31M-ES2L Rev.1 anakartın güncel BIOS'u ve güncelleme şeklini eğer gerekliyse gösterirseniz sevinirim.

Anakart : Gigabyte GA-G31M-ES2L Rev.1 http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-g31m-es2l_1x/
Sata HDD:FUJITSU MHW2120BH 2.5'' (SATA)Notebook HDD Newegg.com - Fujitsu MHW2120BH 120GB 5400 RPM 8MB Cache 2.5" SATA 1.5Gb/s Notebook Hard Drive -Bare Drive
IDE HDD :Segate 160GB IDE (Pata)

Windows XP'nin SATA desteği yok. Bu yüzden XP kurarken AHCI modunu IDE yapmak gerekiyor. Şu anda AHCI yaparsanız PC mavi ekran verip açılmaz. BIOS güncellemesi ile çözülecek bir sorun değil. SATA Modunu AHCI yapıp yeniden format atmanız lazım. En iyisi AHCI moduna aldıktan sonra Windows 8 kurmak...

Yukarıda anlattığım haliyle sorunsuz çalışmaya (ya da ben öyle sanıyorum) devam ediyor. Format atmayı düşünmediğimden, bu şekilde kullanmak bir soruna sebep olur mu? Sadece okuma yazma değerlerinin düşmesine ve bunun büyük bir hız kaybına sebep olma gibi etkisi mi var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows XP'nin SATA desteği yok. Bu yüzden XP kurarken AHCI modunu IDE yapmak gerekiyor. Şu anda AHCI yaparsanız PC mavi ekran verip açılmaz. BIOS güncellemesi ile çözülecek bir sorun değil. SATA Modunu AHCI yapıp yeniden format atmanız lazım. En iyisi AHCI moduna aldıktan sonra Windows 8 kurmak...

EkranAl1310nt1310s13101.png

EkranAl1310nt1310s13102.png

Şuanki mod Auto, Windows 7 kurulu ve yukardaki benzer sorun hakkındaki linkteki resimdeki gibi IDE Channel olarak başlangıç ekranında tarıyor. Windows 7 kurmadan önce 'Enhanced' modu seçip format atarsam otomatik sata aktif mi oluyor? Disket sürücüsünden ya da ekstra AHCI, SATA, RAID driver yüklemek gerekecek mi? Şuan 'Auto' modda tanıyıp acaba HDD'yi SATA modda mı çalıştırıyor? (Sata1 notebook HDD, CrystalDiskMark okuma 40 MB, yazma 40 MB test sonuçları. )

Son düzenleyen: Moderatör:
Auto ise büyük ihtimalle SATA/AHCI modundadır. Emin olmak için Enhanced yapıp bilgisayarı açmayı dene. Açılırsa SATA/AHCI modundadır. Açılmazsa Enhanced yapıp format atman gerek. Format atarken sürücü sormayacaktır diye tahmin ediyorum.

Auto ise büyük ihtimalle SATA/AHCI modundadır. Emin olmak için Enhanced yapıp bilgisayarı açmayı dene. Açılırsa SATA/AHCI modundadır. Açılmazsa Enhanced yapıp format atman gerek. Format atarken sürücü sormayacaktır diye tahmin ediyorum.

Enhanced mod'da PC açıldı, otomatik driver yükledi ama tekrar yeniden başlatınca hata verdi. HDD'den garip cızırtılar (okumaya zorlayıp vites atar gibi iptal olma) gelmeye başladı. Ayarları eski hale getirdim, sistem onarımdan düzeldi. Takıldığım nokta neden ilk seferde normal açıldı driver yükledi ve tanıdı ama sonrasında tanımadı ?

Bu hatadan ve sizin önerileriniz doğrultusunda anladığım kadarıyla SATA mod etkin değil ve Enhanced mod için Windows 7 yeniden kurmam gerekecek. Ancak bu şekilde otomatik tanıyıp düzgün çalışır hale geleceğini anlıyorum. Bu konuda farklı önerileriniz var mı?

Bildiğim kadarıyla ICH7 güney köprülü anakartlarda AHCI desteği yok. ICH7R'de var.

Yonga setinin sonundaki "R" ibaresi AHCI desteğini değil, RAID desteğini temsil eder. BIOS ayarlarından SATA/AHCI desteği olduğunu görüyoruz.

Uyarı! Bu konu 13 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı