Çözüldü SATA M.2 ve NVMe M.2 farkı nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Emre Doğukan

Hectopat
Yer
Kayseri
Öncelikle selam. Arkadaşım yeni bilgisayar aldıydı temizlik falan filanı ben yaptığım için bir şey fark ettim bilgisayarda M.2 SSD takılı fakat M.2 SSD 2 tırnaklıydı ama anakartta tek tırnak giriş var bu M.2 SSD olaylarından pek anlamıyorum da biraz baktım, sanırım SATA M.2 SSD miş, ama anakart NVMe girişli. Bu SSD'nin çalışmasında bir problem oluşturur mu ve farkları nedir bu iki soketin?
Anakart modeli: Z170a Gaming Pro Carbon.
M.2 SSD modeli: Samsung mznLN512HMJP-00000

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2023-07-28 235534.png
    Ekran görüntüsü 2023-07-28 235534.png
    179,4 KB · Görüntüleme: 75
Çözüm
Öncelikle selam. Arkadaşım yeni bilgisayar aldıydı temizlik falan filanı ben yaptığım için bir şey fark ettim bilgisayarda M.2 SSD takılı fakat M.2 SSD 2 tırnaklıydı ama anakartta tek tırnak giriş var bu M.2 SSD olaylarından pek anlamıyorum da biraz baktım, sanırım SATA M.2 SSD miş, ama anakart NVMe girişli. Bu SSD'nin çalışmasında bir problem oluşturur mu ve farkları nedir bu iki soketin?

SATA olan SSD'nin hızı NVMe olan SSD'nin hızına göre daha yavaştır ve pinleri farklıdır fakat o anakarta bu iki ssd de uyumludur. Önerim NVMe SSD tercih etmesidir tabii.
Şöyle:
  • M.2 SSD
    • NVMe: PCIe arabirimini kullanır. Bu arabirim saniyede 4 GB (PCIe 3.0 x4) veya saniyede 8 GB (PCIe 4.0 x4) hız sunar. SSD'nin kendisi de modele bağlı olarak saniyede 3+ GB okuma hızına ulaşabilir.
    • SATA: SATA arabirimini kullanır. Saniyede 600 MB ile kısıtlıdır.
Buna ek olarak NVMe protokolü SATA'ya göre aynı anda çok daha fazla komut işleyebilir:

AHCINVMe
En fazla sıra derinliğiTek komut sırası;
sıra başına 32 komut
65535 sıra;
sıra başına 65536 komut
Önbelleklenemez kayıt girdileri
(her biri 2000 çevrim)
Sıraya alınmamış komut başına altı;
Sıralı komut başına dokuz
Komut başına iki
MSI-X ve işkesme idaresiTek bir işkesme;
idare yok
2048 MSI-X işkesmesi
Paralel çalışma ve çoklu iş parçacıklarıKomut işlemek için senkronizasyon kilidi gerektirirKilitleme yok
4 KB komutlar için verimlilikKomut parametreleri iki adet seri bağlı ana makine DRAM çekimi gerektirirKomut parametrelerini tek 64-byte çekim ile alır

Şöyle:
  • M.2 SSD
    • NVMe: PCIe arabirimini kullanır. Bu arabirim saniyede 4 GB (PCIe 3.0 x4) veya saniyede 8 GB (PCIe 4.0 x4) hız sunar. SSD'nin kendisi de modele bağlı olarak saniyede 3+ GB okuma hızına ulaşabilir.
    • SATA: SATA arabirimini kullanır. Saniyede 600 MB ile kısıtlıdır.
Buna ek olarak NVMe protokolü SATA'ya göre aynı anda çok daha fazla komut işleyebilir:

AHCINVMe
En fazla sıra derinliğiTek komut sırası;
sıra başına 32 komut
65535 sıra;
sıra başına 65536 komut
Önbelleklenemez kayıt girdileri
(her biri 2000 çevrim)
Sıraya alınmamış komut başına altı;
Sıralı komut başına dokuz
Komut başına iki
MSI-X ve işkesme idaresiTek bir işkesme;
idare yok
2048 MSI-X işkesmesi
Paralel çalışma ve çoklu iş parçacıklarıKomut işlemek için senkronizasyon kilidi gerektirirKilitleme yok
4 KB komutlar için verimlilikKomut parametreleri iki adet seri bağlı ana makine DRAM çekimi gerektirirKomut parametrelerini tek 64-byte çekim ile alır
peki hocam bu anakarta bu m.2 takılmışya hız vb. harici başka bir problem yaşatırmı, kullanım açısından felan ?

SATA olan SSD'nin hızı NVMe olan SSD'nin hızına göre daha yavaştır ve pinleri farklıdır fakat o anakarta bu iki ssd de uyumludur. Önerim NVMe SSD tercih etmesidir tabii.

Çözüm
SATA olan SSD'nin hızı NVMe olan SSD'nin hızına göre daha yavaştır ve pinleri farklıdır fakat o anakarta bu iki SSD'yi de takabilir. Önerim NVMe SSD tercih etmesidir tabii.
2.el hazır kasa aldı içinde bu gelmiş :D. Bende m.2 ssd lerden yana pek bilgim yok o kadar gelişemedim ben daha :D Yanıtın için saol.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı