SATA2 ve SATA3 arasındaki fark nedir?

Baldi

Hectopat
Katılım
7 Haziran 2019
Mesajlar
101
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
SATA2 ve SATA3 arasındaki fark nedir? USB 2.0 veya USB 3.0 gibi bir aktarım hızı farkı mı yoksa bilgisayara giriş kısımları mı farklı ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
SATA II ve SATA III arasındaki fark.

SATA II (revizyon 2.x) resmi olarak SATA 3Gb/s olarak bilinen arabirim, 3.0 Gb/s' ta çalışan ikinci nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 300MB/s' a kadar erişir.

SATA III (revizyon 3.x) resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen arabirim, 6.0 Gb/s' ta çalışan üçüncü nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s' a kadar erişir. Bu arabirim SATA 3 Gb/s arabirim ile uyumludur.

SATA II özellikleri SATA I portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. SATA III özellikleri SATA I ve SATA II portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. Fakat, sürücünün maksimum hızı, portun en düşük hız limitinden dolayı daha düşük olacaktır.
Örneğin: SanDisk Extreme SSD, which supports SATA 6Gb/s arabirimini destekler ve SATA 6Gb/s portuna bağlandığında, 550/520MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir. Fakat, sürücü SATA 3 Gb/s portuna bağlandığında, 285/275MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir.
 
USB 2.0 ve 3.0 gibi aktarım hızları farklı. SATA 2 en fazla 3 Gb/s aktarım hızı sağlarken SATA 3, 6 Gb/s'ye kadar aktarım hızı sağlıyor.

SATA'nın geriye dönük uyumluluğu var, dolayısıyla SATA 3 girişine SATA 2 disk veya SATA 2 girişine SATA 3 disk takabilirsiniz. Aynı şey SATA 1 için de geçerli, SATA 1 de 1,5 Gb/s'ye kadar aktarım hızı sağlıyor.
 
USB 2.0 ve 3.0 gibi aktarım hızları farklı. SATA 2 en fazla 3 Gb/s aktarım hızı sağlarken SATA 3, 6 Gb/s'ye kadar aktarım hızı sağlıyor.

SATA'nın geriye dönük uyumluluğu var, dolayısıyla SATA 3 girişine SATA 2 disk veya SATA 2 girişine SATA 3 disk takabilirsiniz. Aynı şey SATA 1 için de geçerli, SATA 1'de 1, 5 Gb/s'ye kadar aktarım hızı sağlıyor.

Peki bir SATA 2.0 bir de SATA 3.0 bağlı olursa sıkıntı çıkar mı?
 
Bir SSD yi Aynı bilgisayar üzerinde Sata2 Portuna bağlarsanız böyle oluyor.
sandisk.jpg



Aynı SSD yi, Aynı bilgisayarın Sata3 portuna bağladığınızda böyle oluyor.
sandisksata3.jpg
 
Konuyu güncellestirmek istemezdim fakat onemli bir konu da ihtiyacım var. Şu an elimde SATA3 32MB 7200RPM 500GB HDD var ve doldu yeni küçük bir HDD almak istiyorum 8MB 7200RPM SATA2 320GB (çok fazla hatta çok az bir bütçem olduğu için) içine fotograf, belge, dosya hatta oyun falan atacağım. Benim sorum SATA3 olan diskimin performansından kayıp verir miyim ve SATA2 olan diske oyun yüklediğimde yükleme ekranları dışında fps kaybı veya başka bir sıkıntı yaşar mıyım ?
 
Konuyu güncellestirmek istemezdim fakat onemli bir konu da ihtiyacım var. Şu an elimde SATA3 32MB 7200RPM 500GB HDD var ve doldu yeni küçük bir HDD almak istiyorum 8MB 7200RPM SATA2 320GB (çok fazla hatta çok az bir bütçem olduğu için) içine fotograf, belge, dosya hatta oyun falan atacağım. Benim sorum SATA3 olan diskimin performansından kayıp verir miyim ve SATA2 olan diske oyun yüklediğimde yükleme ekranları dışında FPS kaybı veya başka bir sıkıntı yaşar mıyım?

HDD'ler SATA arabiriminin hızlarından daha yavaş çalıştığı için hiçbir sorun olmaz. Ancak bir SSD satın almayı düşünüyorsan performansından tam olarak faydalanmak için mutlaka SATA 3 portuna takmalısın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı