Savaş uçaklarındaki "chaff"ler gerçekten işe yarıyor mu?

ust_sel

Kilopat
Katılım
23 Ocak 2018
Mesajlar
1.000
Makaleler
1
Çözümler
11
Yer
Ankara
Savaş uçaklarıyla ilgisi olanlar biliyordur, ısı güdümlü mühimmata karşı savunma amacıyla "flare" denen "alev topları" kullanılırken, radar güdümlü olanlara karşı da "chaff" denilen metal parçalar (sanırım alüminyum) kullanılıyor. Amaç, radarın gönderdiği dalgaları saptırmak ve radarı yanıltmak. Fakat bana nedense hep "flare" kendi alanında daha verimli gibi gelmiştir. Yani onun ısı güdümlülere karşı verimliliği, "chaff"ın radar güdümlülere karşı verimliliğinden daha yüksek gibi düşünürüm hep.

Bu "chaff"lar gerçekten işe yarıyor mu? Daha doğrusu şöyle sorayım: Tabii hiç işe yaramasa kullanılmaz ama acaba "flare"in ısı güdümlelere karşı olduğu kadar etkin oluyor mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Flare/chaff gibi kızılötesi/ısı güdümlü ve radar güdümlü füzeler için koruma sistemleri, füzelerden kaçabilmek için ana savunma kaynakları değildir. Gelişmiş savaş uçaklarında flare/chaff, gelişmiş aviyonik sistemlerle birlikte elektronik harp kabiliyeti (jammer podları) ve manevra kabiliyetleri ile füzeden kaçılabilir. Bunların hepsi füzeden kaçarken birbirine destek sağlar ve sadece 1'ini kullanamak savunmak için yeterli olmayabilir her zaman.

Örneğin Bir SU-35 pilotu, peşinde olan AIM-120'den sadece chaff atıp düz uçarak büyük ihtimalle kurtulamaz. Chaff attıktan sonra kaçınma manevraları yapmalı, jammer podları da arka planda desteğini vermelidir.

Yapılan füze savunmaları füze tipine ve teknolojisine göre de çok fazla değiştiriyor. Yine aynı şekilde irtifa, rüzgar, mesafe, füze ile uçak arasındaki açıya kadar birçok düşünülmesi gereken bilinmeyen var. Pilotlar bunların hepsine karşı eğitim alıp, farklı senaryolar için farklı savunmalar yaparlar.

Havadayken asla tek bir doğru yok. Özellikle konu askeri havacılık ise.
 

Geri
Yukarı