Arkadaşlar merhaba,
Elektrik kesintisi sonrası yaşadığım kondansatör patlaması ve Schneider Türkiye ile yetkili servis ar-tek bilişim ile yaşadığım deneyimden bahsedeceğim.
APC Easy BVX2200LI-GR 1200W 2200 VA line ınteractive UPS cihazını yaklaşık 2.5 yıldır aralıklarla kullanıyorum. İşim dolayısıyla evimde 6-7 ay bulunmuyorum, dolayısıyla UPS kapalı kalıyor.
29.11.2023 tarihinde sabah saat 11:00 civarlarında cihazımı kullanırken elektrik kesintisi yaşadım ve tüm cihazlarım (1 bilgisayar kasası 1 monitör ve 2+1 ses sistemi) UPS cihazının aküleri ile çalışmaya devam etti bende kısa süreli bir elektrik kesintisi olduğu düşüncesiyle belki elektrik gelir diye bilgisayarımı kullanmaya devam ettim fakat elektrikler gelmeyince şarj bitiyor sinyal uyarısı artınca cihazımı kapattım. Sonrasında elektrikler halen yok ve işlerimi halledeyim düşüncesiyle odamdan mutfağa gittim ve 1-2 dk sonra ufak bir patlama sesi duydum. (internette kondansatör patlaması diye izlerseniz o sesi duydum.)
Odama koşarak geldiğimde bir yanık kokusu hissettim ve cihazları kontrol ederken sizinle paylaştığım fotoğrafta ki gibi bende videosu mevcut Logitech Z533 ses sistemimin subwoofer'ından dumanlar çıktığını gördüm halen elektrikler yok ve UPS elektrik beslemesini ( stant by konumunda cihazlar minimal düzeyde olsa halen elektrik tüketmeye devam eder ) halen akülerden yapıyor. Ufakta olsa panikledim UPS'in Power tuşuna uzunca basarak kapattım, cihazlarımın elektrik bağlantılarını UPS'den kestim ve UPS'in fişini de duvarda ki prizden çıkardım. ( saat 11:35 elektrikler halen yok.
Arıza tespiti için ar-tek bilişimle görüştüm ve o gün cihazı kargoya verdim. Schneider Türkiye'ye ise ayrıca durumu anlatan bir mail gönderdim.
Aynen paylaşıyorum;
Benim cevabım;
Sonrasında beni ar-tek bilişim aradı ve yetkili kişi telefonda görüştüğümde elektronik cihazların durduk yere bozulabileceği ve ses sistemimde yaşadığım kondansatör patlamasının UPS kaynaklı olmayabileceğini varsayımsal bir konuşma üzerinden bana anlattı. Schneider 50000 euro garanti olayını sorduğumda ise bunun sadece Avrupa ülkelerinde geçerli olduğunu vurguladı. Konuşmada en çok tekrar eden cümle şuydu; -elektronik cihazlar sonuçta durduk yere her an bozulabilir ama biz hiçbir şartta sorumluluk kabul etmeyiz Schneider Türkiye ile görüşün bir de dendi. Sonrasında benim cihazımın testlerini gerçekleştirdiğinde arıza olarak sadece akülerde aşınma olduğunu belirtti ve 50USD + KDV ücret karşılığında akülerimi yenileyerek tarafıma cihazı tekrar gönderdi. Şimdi ses sistemimi 700 TL karşılığında tamir ettirdim. Diyot ve kondansatör değişti. Kullanıma devam ediyorum yarın bir gün büyük bir maddi zarara uğrarsam tüm delillerle birlikte direkt mahkemeye başvuracağım.
Bunu neden anlattım? UPS alacaksanız özellikle Schneider APC marka cihaz alacaksanız yalnızsınız. Ürünlerinin arıza yapıp cihazları bozmasının normal olduğunu.
"-Elektronik cihazlar işte ne yaparsın" diye bir teknik servis ile muhatap olacağınızı unutmayın. Dedikleri gibi ses sisteminin subwoofer'ının bozulacağı tuttu ve gariptir ki sadece UPS'in akülerinden elektrik alırken kondansatörü patladı diyelim. Durum bu olsa bile en azından şunu diyebilmeliler; biz cihazımızın kalitesine ve mühendisliğine güveniyoruz testlerimizi yaptık %100 cihazınız kaynaklı ya da bizim cihazımız kaynaklı bir sorun olduğunu kabul ediyoruz ve müşterimizin her zaman yanındayız ve onların sorunlarıyla sonuna kadar ilgileniriz.
Markaların Türkiye distribütörleri ve yetkili servisleri genel olarak kötü ama bu kadar da kötü olmamalı.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sorularınız ve eleştirileriniz olursa cevap vermekten mutluluk duyacağımı belirtiyor ve herkese iyi günler diliyorum.
Elektrik kesintisi sonrası yaşadığım kondansatör patlaması ve Schneider Türkiye ile yetkili servis ar-tek bilişim ile yaşadığım deneyimden bahsedeceğim.
APC Easy BVX2200LI-GR 1200W 2200 VA line ınteractive UPS cihazını yaklaşık 2.5 yıldır aralıklarla kullanıyorum. İşim dolayısıyla evimde 6-7 ay bulunmuyorum, dolayısıyla UPS kapalı kalıyor.
29.11.2023 tarihinde sabah saat 11:00 civarlarında cihazımı kullanırken elektrik kesintisi yaşadım ve tüm cihazlarım (1 bilgisayar kasası 1 monitör ve 2+1 ses sistemi) UPS cihazının aküleri ile çalışmaya devam etti bende kısa süreli bir elektrik kesintisi olduğu düşüncesiyle belki elektrik gelir diye bilgisayarımı kullanmaya devam ettim fakat elektrikler gelmeyince şarj bitiyor sinyal uyarısı artınca cihazımı kapattım. Sonrasında elektrikler halen yok ve işlerimi halledeyim düşüncesiyle odamdan mutfağa gittim ve 1-2 dk sonra ufak bir patlama sesi duydum. (internette kondansatör patlaması diye izlerseniz o sesi duydum.)
Odama koşarak geldiğimde bir yanık kokusu hissettim ve cihazları kontrol ederken sizinle paylaştığım fotoğrafta ki gibi bende videosu mevcut Logitech Z533 ses sistemimin subwoofer'ından dumanlar çıktığını gördüm halen elektrikler yok ve UPS elektrik beslemesini ( stant by konumunda cihazlar minimal düzeyde olsa halen elektrik tüketmeye devam eder ) halen akülerden yapıyor. Ufakta olsa panikledim UPS'in Power tuşuna uzunca basarak kapattım, cihazlarımın elektrik bağlantılarını UPS'den kestim ve UPS'in fişini de duvarda ki prizden çıkardım. ( saat 11:35 elektrikler halen yok.
Arıza tespiti için ar-tek bilişimle görüştüm ve o gün cihazı kargoya verdim. Schneider Türkiye'ye ise ayrıca durumu anlatan bir mail gönderdim.
Aynen paylaşıyorum;
APC easy BVX2200LI-GR 1200W 2200 VA line ınteractive UPS
Cihazını, aktif olarak 1 bilgisayar kasası 1 monitör ve 2+1 ses sistemi ile kullanmaktayım.
29.11.2023 tarihinde cihazın kullanımı esnasında elektrik kesintisi gerçekleşti ve ben cihazdan gelen sinyal sesleri yani gücün tükenme uyarısını veren sinyal sesi artana kadar elektrik gelirse diyerek sistemimi kullanmaya devam ettim ve sesler sıklaşınca cihazımı kapattım. Fakat UPS'imi açık konumda bıraktım ve cihaz kapanınca sinyal sesinin sıklığı da azaldı. Sonrasında odadan ayrıldım bir patlama sesi duydum ve koşarak odaya geldiğimde ise subwoofer cihazımdan dumanlar çıkmaktaydı ve hemen UPS'imin Power tuşuna uzunca basarak kapattım UPS ve hoparlörün fişlerini çektim.
Subwoofer'ın içini açtığımda sizinle paylaştığım fotoğrafta göreceğiniz üzere kondansatör patlaması durumu meydana geldiği gözükmektedir.
Kondansatör; aşırı voltaj gelir ise, A.C.akımda devreye seri bağlı ve üzerinden aşırı akım geçer ise, aşırı sıcaklıklara maruz kalır ise kondansatör kuruyabilir şişebilir veya patlayabilir.
Bu bilgi ışığında halihazırda kış mevsimindeyiz odam 20 C civarında, UPS'im 2.5 yıldır kullanıyor olmam nedeniyle sadece akülerimin ömürleri zayıflamış olabilir bu durumda en fazla UPS'in elektrik temin süresini kısaltabilir. Dolayısıyla UPS dengesiz veya aşırı bir akım iletmesi neticesinde Logitech Z533 2+1 ses sistemi cihazımın Subwoofer'ı kullanılamaz hale gelmiştir.
Bugün cihazımı ar-tek Bilgisayar'a incelenmesi veya arıza tespiti için gönderimini yapıyorum. Sizin de yapacağınız incelemeler doğrultusunda gerekli aksiyonları almanızı bekliyor olacağım.
Onlardan gelen dönüş maili;
Merhaba salim bey,
Patlama gerçekleştiği an elektrikler kesik miydi yokse geri geldiği an veya daha sonra mı gerçekleşti?
Konu ile ilgili servis partnerimizin raporunu bekliyoruz.
Saygılarımla,
M************
Technical Support engineer.
Secure Power division.
Schneider electric.
Benim cevabım;
Merhaba tekrardan,
Elektrikler olayın gerçekleştiği esnada kesikti zaten sorun orada direkt UPS'den beslenen güç ile cihaz yandı. UPS cihazından bipleme sesi geliyordu bende elektrikler gelene kadar mutfakta işlerimi halledeyim diye odadan ayrıldım mutfağa gittiğimde pat diye bir ses gelmesi üzerine odaya koştum ve Subwoofer'dan videodan göreceğiniz üzere dumanlar çıkıyordu ve halen elektrikler gelmemişti. İlk iş olarak UPS'i kapattım ardından priz bağlantılarını kestim ve UPS'in sarı mandalını emniyet amacıyla çıkardım. Ben videoyu çektiğimde saat 11:35 idi elektrikler ise 11:45 gibi geldi.
Akabinde ar-tek ile yaptığım görüşmede cihazımın garanti dışı olduğu ve ücretli tamirat yapılabileceği söylendi. UPS nedeniyle 4500 TL değerinde ki Logitech Z533 ses sistemim yanıyor üstüne üslük UPS'i tamir ettirmek içinde ücret ödeyecekmişim. Şaşırmamak elde değil, şikayetçi olduğum husus şu; ürünün garantisi iki yıllık pek ala ama kullanım ömür süresi de mi 2 yıl? Bana satın alırken 2 yıl sonra batarya performansının düşeceğinden ama cihazımı yakacağından hiç bahsedilmedi. Schneider marka olması ürünü güvenle kullanabilmek adına özellikle tercih yaptığım bir tercihti 2 yıl sonra garanti bitti bizim ürünümüz tehlike arz eder kullanılmamalı yazan bir uyarınıza da rastlamadım.
100 bin TL değerinde ki bilgisayarı, sırf elektrik kesintilerinden koruyabilmek adına kaliteli bildiğiniz bir UPS alıyorsunuz ve UPS yüzünden bilgisayarınızın yandığını/zarar gördüğünü düşünün. Empati kurun.
Yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
İyi çalışmalar.
Sonrasında beni ar-tek bilişim aradı ve yetkili kişi telefonda görüştüğümde elektronik cihazların durduk yere bozulabileceği ve ses sistemimde yaşadığım kondansatör patlamasının UPS kaynaklı olmayabileceğini varsayımsal bir konuşma üzerinden bana anlattı. Schneider 50000 euro garanti olayını sorduğumda ise bunun sadece Avrupa ülkelerinde geçerli olduğunu vurguladı. Konuşmada en çok tekrar eden cümle şuydu; -elektronik cihazlar sonuçta durduk yere her an bozulabilir ama biz hiçbir şartta sorumluluk kabul etmeyiz Schneider Türkiye ile görüşün bir de dendi. Sonrasında benim cihazımın testlerini gerçekleştirdiğinde arıza olarak sadece akülerde aşınma olduğunu belirtti ve 50USD + KDV ücret karşılığında akülerimi yenileyerek tarafıma cihazı tekrar gönderdi. Şimdi ses sistemimi 700 TL karşılığında tamir ettirdim. Diyot ve kondansatör değişti. Kullanıma devam ediyorum yarın bir gün büyük bir maddi zarara uğrarsam tüm delillerle birlikte direkt mahkemeye başvuracağım.
Bunu neden anlattım? UPS alacaksanız özellikle Schneider APC marka cihaz alacaksanız yalnızsınız. Ürünlerinin arıza yapıp cihazları bozmasının normal olduğunu.
"-Elektronik cihazlar işte ne yaparsın" diye bir teknik servis ile muhatap olacağınızı unutmayın. Dedikleri gibi ses sisteminin subwoofer'ının bozulacağı tuttu ve gariptir ki sadece UPS'in akülerinden elektrik alırken kondansatörü patladı diyelim. Durum bu olsa bile en azından şunu diyebilmeliler; biz cihazımızın kalitesine ve mühendisliğine güveniyoruz testlerimizi yaptık %100 cihazınız kaynaklı ya da bizim cihazımız kaynaklı bir sorun olduğunu kabul ediyoruz ve müşterimizin her zaman yanındayız ve onların sorunlarıyla sonuna kadar ilgileniriz.
Markaların Türkiye distribütörleri ve yetkili servisleri genel olarak kötü ama bu kadar da kötü olmamalı.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sorularınız ve eleştirileriniz olursa cevap vermekten mutluluk duyacağımı belirtiyor ve herkese iyi günler diliyorum.
Dosya Ekleri
Son düzenleyen: Moderatör: