SD ve MicroSD Kartlarda ''U1 - U2 - U3'' Anlamı ?

Emre Çopuroğlu

Hectopat
Katılım
26 Ocak 2014
Mesajlar
25
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bildiğimiz gibi genelde Sd Kartların üzerinde boyutu, markası ve class ibareleri yer almaktadır.Bunların dışında karşılaştığım bazı kartlarda ''U'' ibaresine rastladım. Araştırmama rağmen bulamadığım bu ''U'' ibaresinin anlamı nedir ?
@Recep Baltaş
AA5Rk7.jpg

58M5QM.jpg
4LbBM0.jpg
07mMBD.jpg
 
SD ve Micro SD bellek kartlarında U1 ve U3 gibi ibareler UHS Speed Class'ın kısaltmasıdır. U3 yani UHS Speed Class 3 minimum 30 MB saniye yazma hızını garanti ederken, U1 yani UHS Speed Class 1, minimum 10 MB saniye yazma hızını garanti eder. Yani U3 daha hızlıdır. UHS bellekler UHD gibi Full HD'den daha yüksek çözünürlükte çekimlerin kaydedilmesi için gereklidir.

UHS ise Ultra High Speed yani ultra yüksek hızlı demektir, 2015 başı itibariyle bellek kartlarındaki en yüksek hız standardıdır.
 
Class 2, Class 4 ve Class 6 bellekler sırasıyla düşük çözünürlüklü, HD ve Full HD video kaydı için uygundur, 2, 4 ve 6 MB saniye yazma hızını garanti ederler. Class 10, Full HD için en ideal olan 10 MB saniye yazma hızına sahiptir. C ibaresi ve sayı standart hızlar, U ibaresi içerisindeki sayılar ise Ultra hızlı belleklerdeki hızlardır.

Hem U, hem C bulunmasının sebebi kullanıcılara U sınıfı belleklerin daha düşük kayıt hızları için de kullanılabileceğini göstermektir. Kameranız ya da cihazınız destekliyorsa UHS bellekleri kullanabilirsiniz, uzun ömürlü ve hızlı bir yatırım olur ancak fiyatlar U'da çok tırmanır.

Bu sebeple Technopat olarak artık normal Full HD kayıt standart, asgari hız da C 10 ibareli Class 10 belleklerdir diyoruz. C10'un yani Class 10'in altına düşmeyin. Gelecek yıl tavsiye ettiğimiz asgari bellek hızını U1 yapabiliriz. Lütfen o zaman tekrar sorunuz.

2016 için güncelleme: Yeni nesil bir amiral gemisi telefon alıyorsanız UHS-1'in altına inmemelisiniz. En üst seviye cihazlar ve yüksek çözünürlüklü video kaydı için tavsiyemiz UHS-3.
 
SD - Secure Digital: Genel standart ismi
SDHC, SDXC ve SDUC arasında kapasite farkı var.

HC: High Capacity: Yüksek kapasiteli. 2 GB - 32 GB arası.
XC: eXtended Capacity: Daha yüksek kapasiteli. 32 GB - 2 Terabyte arası.
UC: Ultra Capacity: Hohoho! Kapasiteli :) Şaka bir yana artık HC pek de yüksek bir kapasite değil. Gerçek yüksek kapsite artık UC olacak 2 Terabyte'dan daha yüksek kapasiteler. 2 Terabyte - 128 Terabyte arası için. Ayrıca hızlar 985 MB/s seviyesine ulaşabiliyor. Ancak her UC kart yüksek hızlı olmayabilir.

UHS 1 ve UHS 2 arasında veri transfer yolu farkı var. UHS 2 kartlarda bir sıra pin altında ikinci bir sıra pin olur.

uhs-1-uhs-2-pin.png


Ayrıca UHS II pin dizilimiyle aynı ama daha hızlı UHS 3 de ortaya çıktı:

uhs-1-uhs-2-uhs-3.jpg


Buna ek olarak hız birimi V30, V60 ve V90 olarak değişti. U3 artık V30 yani 30 MB yazma oldu.
V60 60 MB yazma.
V90 ise 90 MB yazma. Artık kart alırken 90 MB yazmayı tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.


Ancak son haberimizi de okumanızı tavsiye ederim: Sandisk, Type B CFExpress hafıza kartlarını duyurdu - Technopat

Uzun zamandır beni heyecanlandıran, çok beklediğim bir gelişme oldu :) XQD kartlar ve bu yeni Type B CFExpress kartlar daha pahalı olsa da önümüzdeki yılların profesyonel cihazlarında büyük önem taşıyorlar.

Daha ufak ve yavaş aygıtlarda SDcard standartları da gelişerek devam edecek elbette. Ancak hızlar performans için çok önemli. Pasif depolama için kullanılmayan bütün depolama ürünleri maksimum hız veren teknolojilerden seçilmeli ki telefon ya da bilgisayarlarımız hantallaşmasın.

PC ne güzel değil mi? Mekanik diskler var, SATA SSD'ler var ve PCIe SSD'ler var. Ufak cihazlarda bir sürü standart ismi ile uğraşıyoruz. Arada karıştırmamak için açıp bakmam gerekiyor.

Yine de güzel bir 2019 güncellemesi oldu :)
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı