2024 yılında Linux önerisi

Micsiz

Hectopat
Katılım
11 Ağustos 2020
Mesajlar
694
Çözümler
1
Yer
Aselsan MTAL
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Elektronik Mühendisliği Öğrencisi
Arkadaşlar merhaba. Yakın zamanda düşük bütçeyle bir laptop almayı planlıyorum ve doğal olarak bu laptopun işlemcisi çok zayıf olacak. Laptop almamdaki amaç, okulda boş/önemsiz derslerde laptop ile kendimi geliştirecek videolar izlemek (dil videoları, yazılım videoları, podcast videoları gibi), C/C++, HTML/CSS, JavaSript ve Python gibi dillerde hem kendimi eğitmek hem de projeler geliştirmeye daha fazla vakit ayırmak. Yani neredeyse tamamen medya aracı olarak kullanacağım. Siber güvenlik gibi şeylerle ilgilenmiyorum, çok fazla mahremiyet derdim de yok. İstediğim tek şey Windows'taki konforumu sürdürmek. Yalnız bir sorunum var, Proteus adlı bir elektronik programı kullanıyorum ve Proteus'un resmi olarak Linux desteği yok. İlerleyen zamanlarda aynı Proteus gibi Linux desteği olmayan programlara ihtiyaç duyabilirim (belki)(Ve belki kaçamak olsun diye lol yüklemeye çalışırım :D). İhtiyaç halinde merdiven altı yöntemlerle de olsa Windows uygulamalarını Linux'ta çalıştıracak bir dağıtım istiyorum. Aklımda Ubuntu ve Linux Mint var. Belki belki ChromeOS denerim ama bilmiyorum. Sizlerin tavsiyeleri ve deneyimleri nelerdir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba. Yakın zamanda düşük bütçeyle bir laptop almayı planlıyorum ve doğal olarak bu laptopun işlemcisi çok zayıf olacak. Laptop almamdaki amaç, okulda boş/önemsiz derslerde laptop ile kendimi geliştirecek videolar izlemek (dil videoları, yazılım videoları, podcast videoları gibi), C/C++, HTML/CSS, JavaSript ve Python gibi dillerde hem kendimi eğitmek hem de projeler geliştirmeye daha fazla vakit ayırmak. Yani neredeyse tamamen medya aracı olarak kullanacağım. Siber güvenlik gibi şeylerle ilgilenmiyorum, çok fazla mahremiyet derdim de yok. İstediğim tek şey Windows'taki konforumu sürdürmek. Yalnız bir sorunum var, Proteus adlı bir elektronik programı kullanıyorum ve Proteus'un resmi olarak Linux desteği yok. İlerleyen zamanlarda aynı Proteus gibi Linux desteği olmayan programlara ihtiyaç duyabilirim (belki)(Ve belki kaçamak olsun diye LoL yüklemeye çalışırım :D). İhtiyaç halinde merdiven altı yöntemlerle de olsa Windows uygulamalarını Linux'ta çalıştıracak bir dağıtım istiyorum. Aklımda Ubuntu ve Linux Mint var. Belki belki ChromeOS denerim ama bilmiyorum. Sizlerin tavsiyeleri ve deneyimleri nelerdir?

Linux Mint kurup geçebilirsin. Alternatif olarak Fedora kurabilirsin.

Windows desteği olmayan ve Wine ile çalışmayan uygulamalar için ikincil bir işletim sistemi olarak Windows kurabilirsin ya da qemu/kvm ile GPU passthrough yaparak sanal makinede Linux üzerinde Windows çalıştırarak uygulamaları ve oyunları kullanabilirsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba. Yakın zamanda düşük bütçeyle bir laptop almayı planlıyorum ve doğal olarak bu laptopun işlemcisi çok zayıf olacak. Laptop almamdaki amaç, okulda boş/önemsiz derslerde laptop ile kendimi geliştirecek videolar izlemek (dil videoları, yazılım videoları, podcast videoları gibi), c/c++, HTML/CSS, javasript ve Python gibi dillerde hem kendimi eğitmek hem de projeler geliştirmeye daha fazla vakit ayırmak. Yani neredeyse tamamen medya aracı olarak kullanacağım. Siber güvenlik gibi şeylerle ilgilenmiyorum, çok fazla mahremiyet derdim de yok. İstediğim tek şey Windows'taki konforumu sürdürmek. Yalnız bir sorunum var, proteus adlı bir elektronik programı kullanıyorum ve Proteus'un resmi olarak Linux desteği yok. İlerleyen zamanlarda aynı proteus gibi Linux desteği olmayan programlara ihtiyaç duyabilirim (belki)(ve belki kaçamak olsun diye LoL yüklemeye çalışırım :D). İhtiyaç halinde merdiven altı yöntemlerle de olsa Windows uygulamalarını Linux'ta çalıştıracak bir dağıtım istiyorum. Aklımda Ubuntu ve Linux Mint var. Belki belki ChromeOS denerim ama bilmiyorum. Sizlerin tavsiyeleri ve deneyimleri nelerdir?

ChromeOS gereksiz olur diye düşünüyorum. Mint Windows'a yakın bir deneyim sunacaktır yabancılık çekmezsiniz. Sürücü uyumluluğu da gayet iyi. Windows için yazılmış uygulama ve programları Wine uyumluluk aracı ile çalıştırabilirsin. Biraz araştırma biraz deneme yanılma ile rahatça yaparsın. Fakat bazı uygulamalar yine de sorun çıkarabiliyor.

Eğer o uygulamaları kullanamayacak olursan şöyle bir alternatif önerebilirim."Güvenliği Konusunda Kefil Değilim" önden uyarayım fakat şunu da belirteyim açık kaynak olduğundan bir sorun yaşayacağınızı da sanmıyorum. AtlasOS diye bir açık kaynak Custom Windows var. ISO dosyasından kurmak değil de AME Wizard aracılığı ile krurabilirsin. Şu an kullanıyorum ve gerçekten çok hafif.
 
Linux Mint Cinnamon. Maksimum performans almak için Fedora Xfce kurup biraz özelleştirebilirsin. Xfce çok hızlı.
 
Fedora kullanın. X11 kullanmaktansa artık Wayland kullanılmasını düşünüyorum o yüzden Wayland destekleyen, varsayılan olarak Fedora'da gelen GNOME masaüstü ortamını kullanabilirsiniz.
 
Peki neden Ubuntu değil de bu dağıtımları önerdiniz arkadaşlar?

Yeni başlayan biri için güzel tercihler bunlar. Ayrıca saf Ubuntu da fazla servis çalışıyor ve eski bilgisayarlarda Windows'tan farksız oluyor. 10 yıllık bir bilgisayar sahibiyim ve Ubuntu denediğimde Windows 10 ile aynı kaynak kullanımını alıyorum. İlginç.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı