Seagate Barracuda 7200.11 ST31000340AS incelemesi

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Müzik ve ses dosyalarıyla diskimizin dolup taşması, bizi 2. bir disk satın almak zorunda bırakıyor. Diğer yanda bildiğiniz gibi "kapasite ne kadar büyürse disk o kadar çabuk dolar" kuralının altında yatan sebep "nasılsa diskte yer var" diyerek eski dosyaları silmemek ya da optik bir ortama aktarmamaktır. Dolayısıyla ADSL bağlantısı üzerinden saniyede 100K indirebildiğiniz şu günlerde teorik olarak, kapasitesi ne kadar büyük olursa olsun, diskiniz belli bir süre sonra bir şekilde dolacaktır.

Nasıl bir sabit disk?

Yeni satın alacağınız diski ana disk olarak kullanarak eski diski yedekleme ya da depo diski olarak kullanmak doğru bir yaklaşım olabilir. Bu yaklaşım sizi performans konusunda daha iyi bir noktaya taşırken aynı zamanda yeni sistem kurma problemini de ortaya çıkarıyor doğal olarak. Öte yandan mevcut sistem diskiniz zaten yeniyse ya da performansından memnunsanız, sadece depo amaçlı bir disk satın alabilirsiniz. Özellikle hem depo hem de sistem diski olarak kullanmak amacıyla bir disk satın almayı düşünüyorsanız test merkezimize yollanan Seagate Barracuda 7200.11 ST31000340AS ilginizi çekecek. 1 Terabyte'lık kapasitesini yüksek performansıyla destekleyerek kullanıcılara sunan bu disk, dikey yazım teknolojisini kullanıyor ve 250 GB'lık 4 plaka ihtiva ediyor. Eğer yeni bir PC satın almak ya da toplamak üzereyseniz de bu diskin sizi hatırı sayılır bir süre idare edeceğinden şüpheniz olmasın. Daha önce test merkezimize yollanan tek plakalı 250 GB'lık ST3250410AS’nin de performansından oldukça memnun kalmıştık. 4 plakalı olan 1 TB'lık kapasiteli bu modelle Seagate, sabit disk arenasındaki liderliğini daha da sağlamlaştırıyor.

Dikey yazma ve performans

2005 yılında Toshiba tarafından 1.8 inçlik disklerde kullanılmaya başlanan dikey yazma teknolojisine Seagate, bu teknolojiyi ertesi yıl 2.5 inçlik modellerinde kullanarak destek verdi. Diğer üreticiler tarafından da desteklenmeye başlanan bu teknoloji geçen yaklaşık 1.5 yıl içinde iyice popüler oldu ve bu sayede SATA disklerde altın çağa girildiğini söyleyebiliriz. SATA arabiriminin sunduğu teorik bantgenişliğini yoğun bir şekilde kullanan dikey yazma teknolojisinde, verilerin disk yüzeyine dikey olarak nasıl yazıldığını örneklemek için disk üzerindeki veri bloklarını insanlara benzetebiliriz. Sonuç olarak 20 kişilik bir insan grubunu dar bir alana sığdırmak istediğinizde yatmalarını değil ayakta durmalarını tercih edersiniz. Bu yazma teknolojisinde daha az alana daha fazla veri yazılabildiği için yani veri yoğunluğu arttığı için birim zamanda disk kafasından geçen veri transfer hızı da artmış oluyor doğal olarak. Testlerimizde Seagate ST31000340AS ‘nin yazma testlerinde etkileyici bir şekilde 85 MB/sn’nin üzerine çıktığını gördük. Ayrıca sıralı okuma testlerinde ortaya konan 100 MB/sn’lik performans tek kelimeyle nefes kesiciydi.
32 MB önbellekle donatılmış olan bu 7200 RPM disk, PATA/SATA disklerde dönüş hızının performans açısından tek kriter olmadığının da iyi bir göstergesi. Diskin yüksek performanslı çalışmasına ek olarak az ısındığını ve sessiz çalıştığını da belirtmekte fayda var.

Sonuç: Sabit disk dünyasının uzun süredir duraklama döneminde olduğunu düşünüyorsanız ST31000340AS, durumun hiç de sandığınız gibi olmadığını gösteren başarılı bir örnek.

+Yüksek performans
+Sessiz çalışma
+Yüksek kapasite

Teknik özellikler:

  • Form: 3.5 inç
  • Arabirim: SATA/SATAII
  • Dönüş hızı: 7200 RPM
  • Önbellek: 32 MB
  • Kafa/disk sayısı: 8/4
  • Garanti: 5 yıl
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı