Rehber Seagate Barracuda Q1 İncelemesi

Makaleler
34
m__f63d87ecd0535480620d20fc4b94077a1084714__f.jpg

Hepinize merhabalar arkadaşlar, bugün bu konuda Seagate'in maliyet (!) odaklı QLC SSD'si olan Q1 ile ilgili bazı bilinmesi gereken gerçeklerden söz edeceğim. Birçok kişi bu SSD'yi SU630'un yeniden etiketlenmiş hali zannediyordu. Lakin ben bir araştırmanın ardından aslında durumun öyle olmadığını öğrendim. Ve bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum. O zaman başlayalım hemen. :)

-Kontrolcü-
Bu SSD'nin SU630'un yeniden etiketlenmiş hali olduğu düşünüldüğü için Maxio MAS0902A kontrolcüsü var zannediliyordu. Lakin aslında durum öyle değil. Bu SSD'de Phison S11 kontrolcüsü var. Şimdi nereden biliyorsun diye soracak olursanız buyurun;
m__8d31b62670b357b21c69f224bf78a4e21084714__f.jpg

SSD'nin kontrolcüsünü bir Kore sitesinde ki incelemesinden öğrendim. Bu kontrolcü Seagate tarafından yeniden markalanmış bir Phison S11 oluyor. Phison S11 ise Maxio MAS0902A'dan kat kat daha iyi sayılabilecek ve Patriot Burst, Apacer Panther gibi SSD'lerden tanıdığımız bir kontrolcü. Yani böylece Barracuda Q1 ile ilgili yeniden etiketlenmiş SU630 efsaneleri son buluyor. :) Beni ilk olarak @87546 hocam haberdar etti. Onun Phison S11 var demesi üzerine araştırınca gerçekten de Phison S11 olduğunu öğrendim bu SSD'de. Phison S11 olduğunun da Phison S11 kullanan Maxtor Z1'den kanıtladım. Maxtor Z1'de "STXZA01BE513" diye bir kontrolcüye sahip ve bu Phison S11 olarak geçiyor. Yani kısaca giriş seviyesi için fena olmayan bir kontrolcü var bu SSD'de.

-NAND-
m__fe0b11dc9c376bfc908f8e08d3632e831084714__f.jpg

İnceleme yapılan sitede bu SSD'de kullanılan belleklerin Micron'a ait 64 katmanlı QLC bellekler olduğunu da öğrendim. İki önde iki arkada olmak üzere tam 4 tane NAND bulunuyor SSD'de. QLC olduğu için işletim sistemi kurmaya pek müsait değil. Çünkü QLC dayanıksız bir NAND türü. Kolay yıpranıyor ve performansı da düşük. Ki bu SSD'de DRAM olmadığını da düşünürsek sıkıntı biraz. Yine de Phison S11'in 32 MB gömülü SDRAM'i olduğunu düşünürsek biraz kurtarıyor DRAM eksikliğini.

-Hızlar-
Seagate bu SSD'de 550 MB/s okuma ve 500 MB/s yazma hızları vaat etmiş. CrystalDiskInfo baz alınmış. Normalde Phison S11 kontrolcülü SSD'lerde varsayılan Phison yazılımı en doğru sonuçları ATTO ile verirdi. CrystalDiskMark'ta ise düşük sonuçlar çıkardı. Ama Seagate kontrolcüye kendi yazılımını yazdığı için CrystalDiskMark baz alınmış sanırım. Bu Kore sitesinde ki incelemesinde de hız testi de yapmışlar SSD'ye. 960 GB versiyonu olduğunu söyleyeyim.
m__8a01bcab9b111f25fb4b9bf06cdbf4ce1084714__f.jpg
SSD tamamen boşken gerçekten sıralı okuma ve yazmada güzel bir performans göstermiş. AS SSD biraz daha ağır olduğu için sonuçlar farklı çıkmış. Bir de SSD'yi doldurup hız testi yapmışlar.
m__92f23dd3b45e897b19faa011d426cbc71084714__m.jpg
SSD'yi %70 doldurmuşlar ve gördüğünüz üzere sıralı yazma hızları halen daha çok iyi. Hatta daha da artmış yazma hızı. QLC belleğe göre olağanüstü bir performans sergilemiş. Yani SU630 diyenler vardı bu SSD'ye ama SU630'u yerden yere vurduğu görülebiliyor. Phison S11 ve Seagate'in kontrolcüye kendi yazılımını yazmasının etkisi sanırım. Yine de bu sizi aldatmasın bu SSD sadece depolama ve oyun kurmak için uygun. İşletim sistemi kurulunca bu hızları görmek zor.

-TBW-
240 GB: 50 TBW 😳 480 GB: 110 TBW
960 GB: 280 TBW

TBW olarak QLC'den beklendiği gibi dayanıksız olduğu görülebiliyor. 240 GB'ı 50 TBW ömre sahip. Normal de 50 TBW'yi doldurmak bile zor ama dayanıksız sonuç olarak. TBW ömrü dolmasına rağmen tabii çalışabilir yine de SSD. TBW dolunca garanti bitiyor sadece. SSD bitmiyor yani.
-Malzeme Kalitesi-
m__afb51c4fe5f79b6b657ad901e2893baa1084714__m.jpg

SSD'nin malzeme kalitesinden de bahsetmezsek olmaz. SSD'nin dış kasası tamamen plastik görselden de görebileceğiniz üzere. Plastik olması ne demek peki? SSD'nin daha fazla ısınacak olması demek. Alüminyum kasa SSD'lerde ısı eşit bir şekilde dağılabiliyor ve böylece sıcaklık düşük oluyor en ağır işlemlerde bile. Lakin plastik kasada ağır bir işlem yaparken ısı dağılamıyor ve SSD ısınabiliyor. İşte misal eski revizyon BX500'ler plastik olduğu için ve üstüne SM2258XT çok ısınan bir kontrolcü olduğundan sık sık şikayet ediliyordu ısındığı için. Gerçi yeni revizyonları da plastik ama ısınma sorunlarının çözüldüğü söyleniyor. Neyse işte Barracuda Q1 plastik bir kasa ile geliyor. Plastiğin kalitesi hakkında net bir yorum yapamayacağım. Amazon'da falan görseller de Barracuda 120 ile aynı kasayı kullandığı görülse de işin aslı öyle değil. :)

-Fiyat-
Fiyatlandırması ise şu şekilde SSD'nin;

>240 GB<

>480 GB<

>960 GB<

Zurnanın zırt dediği yere geldik. QLC bellekler ucuz ve hesaplı olmaları ile bilinirler lakin bu SSD'nin fiyatlandırması gerçekten aşırı saçma bir QLC belleğe göre. Ve asla alınmayacak bir SSD yapıyor bu fiyatlandırma Barracuda Q1'i. Misal 240 GB'ı 284 TL. 4 TL daha verip Barracuda 120 alınabiliyor. Barracuda 120 ise orta-üst segment bir SSD. 480 GB versiyonu 522 TL ve o fiyata 500 GB 870 EVO alınıyor. 960 GB'ı ise 827 TL ve o fiyatlara yine 1 TB Barracuda 120 ve 960 GB Patriot Burst var. Kısacası fiyatlandırma da kaybediyor.

-Sonuç-
Sonuç olarak bu konuyu ben aslında SU630 ile aynı SSD olmadığını ve Phison S11 kullandığını sizlere göstermek amacıyla açtım. Tabii bir yandan SSD'yi inceledim teknik bilgiler ile. Bu SSD gerçekten aşırı pahalı QLC belleğe göre. O görselleri aldığım Kore sitesinde bile yorumlarda pahalı olduğundan bahsediliyordu. Fiyatında radikal bir düşüş olmadığı sürece alınmamalı. QLC olduğu için dayanıklı değil. Yani çok uzun ömürlü olmaz. Çok daha iyi ve dayanıklı modeller var bunun karşısında. Misal 960 GB SSD arıyorsanız Patriot Burst daha iyi bir seçenek olacaktır. Aynı kontrolcü ve üstelik TLC bellek ile daha iyi bir seçenek olur. Ya da az daha verip Barracuda 120'de alınabilir. 1 TB versiyonu şu an 870 TL civarında Barracuda 120'nin. Onun dışında 500 GB Barracuda Q1'in fiyatına 870 EVO alınıyor. :) Yani kısacası Barracuda Q1 fiyatlandırmadan ötürü kaybediyor ve bu yüzden daha iyi alternatifler varken asla alınmamalı. QLC kullandığı için de işletim sistemi kurulmamalı. Sadece depolama ve oyun için uygun bir SSD olduğunu belirtelim. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Baya detaylı olmuş, emek var. Eline sağlık.
Teşekkür ederim hocam. :) Uzun bir süredir araştırıyordum bu SSD'yi zaten. Tesadüf eseri denk geldim detaylı bir şekilde incelendiği bu Kore sitesine. O siteye denk gelene kadar içinin açılıp incelendiği bir inceleme bulamamıştım. Neyse en azından bunun aslında SU630 olmadığını öğrendik. :)

Teşekkür ederim hocam. :) Uzun bir süredir araştırıyordum bu SSD'yi zaten. Tesadüf eseri denk geldim detaylı bir şekilde incelendiği bu Kore sitesine. O siteye denk gelene kadar içinin açılıp incelendiği bir inceleme bulamamıştım. Neyse en azından bunun aslında SU630 olmadığını öğrendik. :)
Yine de alınmaz desem? 🤣

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı