Seagate FireCuda 510 İncelemesi

seagate-1-tb-firecuda-510-zp1000gm30011-m-2-pci-express-3-0-z.jpg

Hepinize merhabalar arkadaşlar, bugün Seagate'in çok uygun fiyatlı olmayan ama özellikler bakımından 970 EVO Plus'ın tam olarak rakibi diyebileceğimiz FireCuda 510'u inceleyeceğiz. Seagate SSD pazarına yeni giren bir oyuncu. HDD pazarının SSD'ler tarafından tehdit edilmesinden ötürü Seagate'de SSD pazarına tam olarak ağırlığını vermeye başladı. SSD pazarına biraz geç girdiği düşünülebilir çünkü Western Digital gibi Seagate'in HDD pazarında ki en büyük rakibi SanDisk'i satın alıp bu işe girmişti. Ve güzel bir pazar payına da sahip şu an. SSD pazarına girmek için en iyi zamanlardan birisi 2013'tü. Diğeri ise günümüz. Ki Seagate her ne kadar geç kalsa da aslında gayet güzel bir zaman da bu pazara girdiği söylenebilir. Neyse, fazla uzatmadan incelemeye geçelim.

| Kontrolcü |
Phison E12
PNY CS3030 ve Barracuda 510 modellerinden gördüğümüz bir kontrolcü. Phison'ın şu an PCI-e 3.0 tarafında ki son kontrolcüsü. 4 çekirdek ve 8 kanaldan oluşuyor. Bu kontrolcü Seagate tarafından özelleştiriliyor bu arada. Seagate'in özel FW'sini kullanıyor. Böylece saf E12 kontrolcülerden çok daha iyi bir performans elde etmesi amaçlanıyor. Seagate tüm SSD çözümlerinde Phison kontrolcüleri tercih ediyor.

| NAND |
Toshiba BICS3 64 Katmanlı 3D TLC NAND
Seagate kontrolcü kısmında Phison'u tercih ettiği gibi, NAND kısmında ise Toshiba/Kioxia tercih ediyor. Barracuda 120 hariç tüm SSD'leri Toshiba/Kioxia üretimi 3D TLC NAND yongaları içeriyor. Fena değil. TLC artık dayanıklılık ve hız anlamında MLC'yi yakaladığı için birçok üretici MLC NAND tercih etmiyor. Ki MLC'nin son kalesi Samsung'da 980 Pro ile MLC kullanımını bıraktı.

NAND'ı üreten firmanın SSD'leri pek iç açıcı olmasa da NAND yongaları gayet kalitelidir. Western Digital ile ortak NAND bile üretiyor Toshiba/Kioxia. Aslında Seagate istese Samsung üretimi NAND yongaları kullanabilir. Çünkü Samsung ile ortak sayılırlar depolama alanında. %9 hisse sahibi Samsung hatta. Neyse uzatmadan DRAM ve miktarlarına geçelim.


| DRAM |
DRAM tipi: Tüm kapasiteler DDR4 DRAM barındırıyor. DDR3 yerine DDR4 olması güzel.
DRAM boyutları: GB başına 1 MB. Yani 500 GB kapasitesi 512 MB, 1 TB kapasitesi 1 GB ve 2 TB kapasitesi 2 GB DRAM barındırıyor. Fena değil.


| Vadedilen Hızlar |
500 GB: 3450 MB/s sıralı okuma ve 2450 MB/s sıralı yazma hızlarına sahip. Ayrıca 420.000 IOPS rastgele okuma ve 600.000 IOPS rastgele yazma hızları vadediyor.
1 TB: 3450 MB/s sıralı okuma ve 3200 MB/s sıralı yazma hızlarına sahip. Ayrıca 620.000 IOPS rastgele okuma ve 600.000 IOPS rastgele yazma hızları vadediyor.
2 TB: 1 TB ile aynı sıralı okuma ve yazma hızlarına sahip. Lakin 485.000 IOPS rastgele okuma ve 600.000 IOPS rastgele yazma hızları vadediyor.
Vadedilen hızlar bunlar. 2 TB kapasite de 1 TB'a göre rastgele okuma da bir düşüş olduğu görülebilir. Sanırım kapasite arttıkça Phison E12'nin desteklediği maksimum rastgele okuma hızı değişiyor.

Şimdi bakalım vadedilen değerleri veriyor mu? :)
Maalesef 500 GB ve 2 TB'ı bulamadığım için hız testini koyamayacağım. :(

seagate-firecuda-510-ssd-crystaldiskmark-test.png

CrystalDiskMark-Peak.png

4245435_1588662097081.jpeg

Sıralı okuma ve yazma da genel olarak vadedilen değerleri verdiği söylenebilir. Yazma hızı vadedilen hıza göre biraz daha düşük ama yine de gayet performanslı. Sadece tek eleştirebileceğim nokta rastgele yazma diyebilirim. Rastgele okuma hızı vadedilen değere çok yakın bir değerken maalesef rastgele yazma hızı vadedilenin çok altında. Bu test edenlerin test sistemi ve arkada açık unuttukları bir programa göre değişebilir. Ama yine de düşük olması biraz can sıkıcı bir durum.

| TBW ve MTBF |
500 GB: 650 TBW
1 TB: 1300 TBW
2 TB: 2600 TBW
TBW ömrü bakımından fena değil. Gayet dayanıklı ve uzun ömürlü olabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca 1.800.000 saat arızalar arası ortalama süre (MTBF) sunuyor Firecuda 510.


| Kapasiteler |
Kapasite seçenekleri bakımından dar olduğunu söyleyebiliriz. Sadece 500 GB, 1 TB ve 2 TB kapasiteleri mevcut. 250 GB olsa iyi olurmuş bir de. Gerçi 250 GB olarak Barracuda 510 var ama neyse.

| Garanti Süresi ve Ücretsiz Veri Kurtarma Hizmeti |
Seagate bu SSD'ye tam 5 yıllık garanti süresi sunmakta. 5 yıl garanti olması çok güzel. Ama sadece garanti ile sınırlı kalmıyor Seagate. Yanında üç yıllık ücretsiz veri kurtarma hizmet paketi de geliyor. Seagate'in Rescue adını verdiği hizmetlerden tam 3 yıl boyunca yararlanma hakkınız var yani. Bu 3 yıl içerisinde SSD'ye herhangi bir şey olur ve verileriniz tehdit altında olursa Seagate arkanızda. %95'lik bir başarı oranından bahsediyor Seagate bu veri kurtarma hizmeti için. Başka hiçbir firmanın yapmadığı, çok iyi bir hizmet diyebiliriz.

| Fiyatlar 😑 |
1 TB hariç 500 GB ve 2 TB'ın fiyatlarının pahalı olduğu söylenebilir. 1 TB'ı neden hariç tuttum diye soracak olursanız, bence uygun 1 TB'ın fiyatı. CS3030 ve 970 EVO var o fiyatlarda tabii ki ama bu Firecuda 510'un alınamayacağı anlamına gelmiyor bence. TBW açısından açık ara 970 EVO'dan daha iyi. Hatta 970 EVO Plus bile TBW olarak geride kalıyor. PNY'den ise yazılım ve garanti açısından daha iyi durumda. Ama tabii 500 GB ve 2 TB'ı alınmaz. :)

| Sonuç |
Sonuç olarak fena değil Firecuda 510. TBW olsun, vadedilen hızlar olsun, 5 yıllık garantisi olsun, 3 yıllık ücretsiz veri kurtarma hizmetleri olsun, gayet güzel bir SSD. Tek eleştirebileceğim nokta vadedilen random yazma hızlarına çıkamaması ve fiyatının pek rekabetçi bir fiyat olmaması. 1 TB hariç diğer kapasitelerinin fiyatı çok absürt gerçekten. 500 GB kapasitenin fiyatı 750-850 TL civarı olabilirmiş. 2 TB kapasiteyi hiç söylemiyorum bile.

İncelememiz bu kadardı arkadaşlar. Görüşlerinizi yorumlar kısmına yazarsanız sevinirim. İyi günler diliyorum hepinize. :)
 
Hayırlı olsun hocam. :) Eğer Seagate'in sitesine kayıt yaptırmadıysanız yaptırın. Ürün kaydı önemli garanti için falan.
Ayrıca garanti tarihinizi kontrol edin. Seagate garanti tarihini ürünün üretildiği tarihten başlatıyor. Eğer öyleyse bir mail ile çözebiliyorsunuz işi. Satın aldığınız tarihin önce Amazon'dan resmini alıyorsunuz. Daha sonra Seagate'e sorununuzu detaylıca anlatıp, kanıt olarak da resmini yükleyip mail atıyorsunuz.
Bilgi için teşekkür ederim. Dediğim gibi henüz kutusunda durduğu için ürünü de kaydettirmedim, 3 yıllık veri kırtarma hizmetini de başlatmadım.

Ancak bilgisayarı kurunca ilk işlerimden biri bu olacak. 😃
Bilgi için teşekkür ederim. Dediğim gibi henüz kutusunda durduğu için ürünü de kaydettirmedim, 3 yıllık veri kırtarma hizmetini de başlatmadım.

Ancak bilgisayarı kurunca ilk işlerimden biri bu olacak. 😃
Yalnız bu ürünün fiyatı lüzumsuz bir şekilde arttı. Ben amazon TR'den 2.875₺'ye aldım. Şimdi 4.300₺'den falan satıyorlar. Dolarda o kadar artmadı.
 
Son düzenleme:
Aynı fiyatta 970 EVO PLUS mı yoksa bu model mi tercih edilmeli?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı fiyatta 970 EVO PLUS mı yoksa bu model mi tercih edilmeli?
Eğer çok fazla kopyalama işlemi yapmıyorsan gün içerisinde, 970 EVO Plus en iyi PCI-e 3.0 SSD'dir. Yeni versiyonlarında 980 Pro ile aynı kontrolcüyü kullanılıyor.
 
Eğer çok fazla kopyalama işlemi yapmıyorsan gün içerisinde, 970 EVO Plus en iyi PCI-e 3.0 SSD'dir. Yeni versiyonlarında 980 Pro ile aynı kontrolcüyü kullanılıyor.
Standart oyun-masaüstü kullanımı için alınacak alınırsa.
 
Hocam emin olmak için soruyorum iki modelin +- leri nedir biribirne göre ? Bir arkadaşıma tavisye edeceğim ben kullanmayacağım da. TBW olarak hangisi önde mesela ?
 
Hocam emin olmak için soruyorum iki modelin +- leri nedir biribirne göre ? Bir arkadaşıma tavisye edeceğim ben kullanmayacağım da. TBW olarak hangisi önde mesela ?
  • Garanti olarak Seagate önde diyebiliriz. Seagate, diskinize bir zarar gelirse verilerinizi kurtarabiliyordu garanti kapsamı içerisindeyse.
  • Kontrolcü olarak dediğim gibi, 970 EVO Plus önde. 980 Pro ile aynı kontrolcüyü kullanıyor. Modelini söylememi istersen de Samsung Elpis. FireCuda 510'da ise Phison E12 kontrolcü bulunuyor. Phison E12, orta seviye bir kontrolcü. Kötü değil ama 970 EVO Plus'ta bulunan Samsung Elpis ile kıyas almaz.
  • TBW değerine takılma, bu değeri firmalar sürekli el altından değiştiriyor. Bugün bakmışsın 1000 TBW, yarın bakmışsın 500 TBW.
 
TBW'ye inanasım gelmiyor. Bu kadar yüksek verebilmesi biraz garip geliyor. 2 TB model için 2600 TB ömür inanılmaz yüksek. Samsung bile böylesine bir garanti vermiyor ki şu anda sektörün lideri gözü ile bakılıyor.

Ürünü hala kullanıyor musunuz? Memnun musunuz? Zamanla bir hız düşmesi vb oldu mu?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı