Heeyy, bir sistemde kinetik potansiyelden fazla olabiliyor (tüm kinetiğin oluşumuna v sebepken ve güç olarak değerlendirildiğinde yani toplam enerjiden ziyade input ve output Power) ve elimdeki tek örnek de bhaskara wheel değil, daha pek çok örnek gösterebilirim. Benim iddiam bu iken sen toplamın sabit olduğunu iddia ediyorken tüm potansiyelin oluşturduğu kinetiğin toplam potansiyelden fazla olabiliyor olması dolayısıyla bu sistemleri çalıştırabiliyoruz.
Her sistemde t>v durumu gözlemlenebilir durumdur burada şaşırılacak bir durum yok. Örnek olarak harmonik hareketler (yay).
"Tüm kinetiğin oluşumuna v sebepken ve güç olarak değerlendirildiğinde yani toplam enerjiden ziyade input ve output Power"
Burada ne demek istediğini anlamadım. Kinetik ve potansiyel enerjinin toplamı hamiltonian'e eşit olduğunu zaten söyledim fakat hamiltonian her durumda sabit değildir. Eğer dışarıdan bir kuvvet uygularsanız ki bu kuvvetler sürtünme kuvvet kütle çekim kuvveti olabilir. Bu durumda zaten hamiltonian korunmaz. Burada söz etmek istediğim eğer sen ideal bir sistem içerisinde tutmuyorsan kaldı ki ideal sistem dediğim bu sistemde sürtünme kuvveti ve diğer etkileşimlerin tümünü ihmal ediyoruz hiçbir şekilde t+v değişmez ve sabittir. Bu sistemleri gerçek dünyada oluşturmak imkansızdır. Bunun yanında bu sisteme bir jeneratör (ya da artık mekanik enerjiyi neye çevirmek istiyorsan) bağlayıp sonsuza kadar enerji üretimi yapamazsın. Potansiyel enerji ile kinetik enerji kendi aralarında dönüşüm yapabilir fakat gerçek dünyada entropi nedeniyle bu oran 1:1 olmaz. Bunun en büyük kanıtı zaten carnot motoru. Tekrar ediyorum t>v durumunun olmasına fizik yasaları izin veriyor burada şaşıralacak bir durum yok.
Merkezkaç kuvvetlerinin senin denkleminde yeri var mı? Hayır yok değil mi? Çünkü sana göre bu kuvvetler pseudo kuvvetler ve iş yapamazlar? Öyle değil mi? Hayır öyle değil! Bu kuvvetler dolayısıyla hareketini sürtünme engeline rağmen sürdürebiliyor. İstersen daha fazla iş yapabilen örneklere de geçebiliriz.
Evet var. Genel görelilik.
Merkezkaç kuvvetinin hangi durumda iş yapıp hangi durumda yapmadığını söyleyeyim;
İntegral a-b (F. DL)
Burada A ve B konumları eşitse zaten W = 0 çıkar. Buna fiziksel bir örnek manyetik alanın iş yapması olarak örnek verebiliriz.
Diğer örnek uzayda bir yörüngede dönen cisim.
Diğer yandan bu kuvvetler zaten ivmeli referans çerçevesinde kullanılırlar. Newton yasaları ivmeli referans sistemlerinde kullanılamazlar bu yüzden genel görelilik daha doğrudur.
Diğer yandan bir cisim sahip olduğu potansiyelden fazla iş yapamaz. Dolayısıyla üstüne etki eden sürtünme kuvveti altında cisim yavaşlar ve durur. Bunun matematiksel olarak lagrange denklemlerine bakarak inceleyerek bakabilirsin.
Bhaskara Wheel'de düşen ağırlıkların kendi eksenine göre oluşturduğu merkezkaç kuvvetinin küçücük dikey bileşeni sebebiyle bu hareket mümkün oluyor ve yukarıdaki bahsettiğin mekanik prensiplerin doğru olmadıklarına yönelik önemli bir veri elde etmiş olacaksın.
Hocam isterse kendi ağırlığının 10 katı büyüklüğünde kuvvet etki etsin bu sistemler t-->sonsuz durumunda enerjieleri sıfıra gidecektir. Böyle bir durum varsa insanoğlu niye binlerce megawattlık npp inşa etmeye çalışıyor? Yani demek istediğim insanoğlu olarak enerji için birbirimizi yiyoruz ama burada sonsuz enerjide çalışan makineler var biz milyar dolarlık projeler yapıyoruz.
Basit bir sistem için sıfırlanabilir potansiyel ve kinetik söz konusuysa t > v
Basit bir sistem için sürtünme kuvveti altında tüm enerjisi sıfıra gider. Kaldı ki bu durumda t = v = 0 olur zaten. Sistemin hızı olmayacağından kinetik enerjisi de olmaz. Diğer yandan bir yayı düşünürsek ve bu yay ideal bir sistemse zamana göre t>v ya da v>t olabilir. Kadı ki bunu matematiksel olarak görebiliyoruz. Yay denklemlerini inceleyebilirsiniz.
Şimdi bu konuya geçmeden önce bhaskara Wheel'in nasıl çalıştığını anlayıp anlamadığınızı merak ediyorum. Eğer anladıysanız bir sonraki konuya geçelim yok eğer anlaşılmadıysa burada kalalım.
Hocam bir sistemi ister lagrange mekaniği ile istersen newton mekaniği ile incele üzerine düşen tüm kuvvetleri ve bu kuvvetlerin tüm potansiyellerini toplarsan sıfır elde edersin. Eğer ilk hareketini verdiysen de üzerine düşen tüm kuvvetler sıfır ve diğer yandan sürtünme kuvvetini de eklersen zamanla azalan bir durum elde edersin.
Bunu oturup burada 2 saat denklem yazarak harcamak istemiyorum ama.
Parçacıklar ve sistemler ıçin klasik dinamik thornton-marıon
Kitabını inceleyerek bakabilirsin.
sen hayatında hiç carnot motoru yaptın mı? Hayır yapmadın ve biz yapıyoruz. Bu sebeple bize saygı göstermen gerekiyor. Bilim senin yaptığın gibi değil bizimkiler gibi yapılır. Bilim böyle yapılır.
Ben senin yapamayacağını iddia etmedim kaldı ki gerçek bir carnot motoru yapman imkansız. Nedeni basit entropi. Bilimin nasıl yapılacağını senden öğrenecek değilim. Yaptığım bilimi sorgulayabilecek durumda olduğunu da düşünmüyorum açıkçası. Burada beni bu şekilde yargılayamazsın kaldı ki bende seni bu şekilde yargılamıyorum. Ad hominem yaparak bir yere varmazsın maalesef. Saygı göstermemi bekliyorsan önce bana saygı göstermen gerekir. Yaptığım bilimin 10'da birini yap bu mesleği bırakırım bu konuda kendime oldukça güveniyorum. İstediğin bir vakit sabaha kadar hem matematik hem de fizik olarak sana anlatabilirim. Burada oturup sabaha kadar denklem yazamayacak kadar da meşgulüm ve üşeniyorum açıkçası.
Kaldı ki şu an beni benim hakkımda bir gram bilgin olmadan yargılaman da bu konuda ne kadar cahil olduğunu gösteriyor. Önce termodinamik yasalarını öğren ondan sonra Sanchez'in kitabını bitir ondan sonra yazmayı dene.
Fizik bildiğini daha önce neden söylemedin? Hiç olmazsa açıklamalarıma fiziksel ilkeleri, etkiyen kuvvetleri de dahil ederek daha anlaşılır olmalarına gayret ederdim.
İstersen kuantum mekaniğine gir bu şekilde ad hominem yaparak bir yere varamazsın. Bir fizikçi tavsiyesi.