Olmayacağını tek kelime ile açıklayayım;
Entropi.
Sen mi açıklıyorsun? Senin teorin mi? Hayır ezberlerinizi haykırıyorsunuz ve hiçbiriniz tam olarak ne söylediğinizden emin değilsiniz. Ayrıca entropi iddiasını açıklayacak cümleleri bile kurmaktan imtina etmişsin.
Devridaim makinelerinden özellikle kendiliğinden hareket eden perpetual Motion machine denilen ve tarihteki ilk devridaim makinesi olarak kabul edilen sistemi (bhāskara wheel) işaret ederek "pek çoğu sürtünme fenomenine rağmen hareketini sürdürebiliyor ancak modern bilim bunların çalışamayacaklarını bla bla"
Hiç sordunuz mu? Gösterin bana hangisi ya da hangileri sürtünme kuvvetlerine rağmen hareketini sürdürebiliyor, bir göreyim dediniz mi? İşte böyle bir sisteme bakarken yazdıklarınızı bir okuyun ve sonra yine açıklama getirmeye çalışın.
Temel bilimlerde tüm sistemleri inceleyerek teori-yasa üretmek mantıksızdır. Kaldı ki bunu yapacak insan ömrü yetmez. Bu yüzden biz teorileri genelleştirerek üretiriz. Örneğin yukarıda verdiğim hamiltonian gibi. O yüzden sormak mantıksızdır çünkü basit bir devirdaim makinesini incelediğinde bunun imkansız olabileceğini hem matematiksel hem de fiziksel olarak imkansız olduğunu görebilirsin.Bu gibi oyuncakları küçücük ve tahtadan yapınca elbette çalışamıyor ancak en az 50-60 cm çapında dikkatli bir şekilde hazırlanınca elbette çalışıyorlar. Bunu hiç görmediniz mi? Nasıl açıklıyorsunuz? Öncelikle kendin yap, karşına koy ve öyle cevapla... Bunu özellikle entropi bağlamında açıklamanı istiyorum.
Kaldı ki mekanik işe çevrilemeyecek termal enerji artık yok gibi... Ne diyorum ben?
Enropi'nin tanımı şu değil midir?
"entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir."
Fizik bildiğini daha önce neden söylemedin? Hiç olmazsa açıklamalarıma fiziksel ilkeleri, etkiyen kuvvetleri de dahil ederek daha anlaşılır olmalarına gayret ederdim.Öncelikle bunları söylerek otoritemi kullanmayı hiç sevmem fakat 4 yıllık fizik eğitimim
Heeyy, bir sistemde kinetik potansiyelden fazla olabiliyor (tüm kinetiğin oluşumuna v sebepken ve güç olarak değerlendirildiğinde yani toplam enerjiden ziyade input ve output Power) ve elimdeki tek örnek de bhaskara wheel değil, daha pek çok örnek gösterebilirim. Benim iddiam bu iken sen toplamın sabit olduğunu iddia ediyorken tüm potansiyelin oluşturduğu kinetiğin toplam potansiyelden fazla olabiliyor olması dolayısıyla bu sistemleri çalıştırabiliyoruz.
Merkezkaç kuvvetlerinin senin denkleminde yeri var mı? Hayır yok değil mi? Çünkü sana göre bu kuvvetler pseudo kuvvetler ve iş yapamazlar? Öyle değil mi? Hayır öyle değil! Bu kuvvetler dolayısıyla hareketini sürtünme engeline rağmen sürdürebiliyor. İstersen daha fazla iş yapabilen örneklere de geçebiliriz.
Bhaskara Wheel'de düşen ağırlıkların kendi eksenine göre oluşturduğu merkezkaç kuvvetinin küçücük dikey bileşeni sebebiyle bu hareket mümkün oluyor ve yukarıdaki bahsettiğin mekanik prensiplerin doğru olmadıklarına yönelik önemli bir veri elde etmiş olacaksın.
Basit bir sistem için sıfırlanabilir potansiyel ve kinetik söz konusuysa t > v
Şimdi bu konuya geçmeden önce bhaskara Wheel'in nasıl çalıştığını anlayıp anlamadığınızı merak ediyorum. Eğer anladıysanız bir sonraki konuya geçelim yok eğer anlaşılmadıysa burada kalalım.
sen hayatında hiç carnot motoru yaptın mı? Hayır yapmadın ve biz yapıyoruz. Bu sebeple bize saygı göstermen gerekiyor. Bilim senin yaptığın gibi değil bizimkiler gibi yapılır. Bilim böyle yapılır.
Fizik bildiğini daha önce neden söylemedin? Hiç olmazsa açıklamalarıma fiziksel ilkeleri, etkiyen kuvvetleri de dahil ederek daha anlaşılır olmalarına gayret ederdim.
Bak carnot diyorum ama eğer istiyorsan %2000 verimli bir motoru nasıl inşaa edebileceğini hemen anlatayım ve bunu fiziksel olarak inceleyelim ancak fiziksel temellerine, iş yapan kuvvetlere değiniyor olman ve özümsediğinden emin olmam gerekiyor.
Farkında mısın, yazdıkların hep ezber ve sana söylenene biat edercesine ezberlerinle hareket ediyorsun. Halbuki çok basit sistemler var bu ilkeleri geçersiz kılan.
Waaavv aynı zaman fonksiyonunda torku 20 kat artırıyoruz ancak senin burada o artışın nasıl olduğunu anlaman biraz zor olabilir.
Fiziksel temellerine, iş yapan kuvvetlere değiniyor olman ve özümsediğinden emin olmam gerekiyor.
Otto çevrimini referans alman ne kadar da isabet olmuş. Onların zenginliklerine engel olabilecek her türlü bilgi yok ediliyor.orada bile %30 verim zor görülürken
Newton'un hareket yasaları korunum yasalarına dair bir denklem ya da equation vermez. Momentum korunumu ise bizim sistemlerimizin çalışmalarına engel değil! Newton'un 3. hareket yasasını gerçekten anlayabilmiş biri böyle konuşmaz.İstersen 50 ansiklopedi hurafe bilgi getir önümüze koy, Newton abimiz sadece 4 (dört) kanunda bunları çürütür. Sıfır sürtünme veya kayıp mümkün değildir ve hiçbir zaman olmayacak.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.