Arkadaşlar merhaba. Bilgisayarımın ekranının arkasına led aydınlatma yapmak istiyorum. Forumda mart ayında cevaplanmış konulara kadar geri gittim. Fakat kafam çok karıştı. Öncelikle ledleri kasaya değil prize bağlayarak çalıştırmak istiyorum bunu belirteyim. Birde ledin bitimi gibi bir yere anahtar takmak istiyorum. Sürekli fişi çekmek ile uğraşmamak için. Bunun dışında ihtiyacım olan materyaller nelerdir ve bunları birleştirmek için lehim aleti vs. gerekiyormuş sanırım bu aletler nelerdir? Bunlar hakkında bana yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa yardımlarını rica ediyorum. Özellikle @Silinen üye sizin yorumlarınızı okudum. Sizden fikir almak istiyorum. Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.
Malzemeler.
-Kalem havya.
-Lehim teli.
-Şerit led.
-Anahtar. (Elektrikçilerde tanesi 1 TL)
-12 V en az 1 A adaptör. (Modem adaptörü olur)
Yapılış.
Öncelikle modem adaptörü soket kısmından kesilir ve + - kutuplar tespit edilir. Bu da şöyle yapılır. Adaptörden 2 adet kablo çıkar. Birisi siyah diğeri siyah üzerine beyaz çizgili. Bu beyaz çizgili olan + kutuptur. Diğer düz renk ise -. Sonra + kablosu herhangi bir yerden kesilerek anahtar seri bir şekilde bağlanır. Sonra çıkan iki uç LED'in artı ve eksisine bağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken ters bağlanmadan kaçınılmalıdır. Tesisat bittikten sonra artık LED için güzel bir yer bulunur ve yapıştırılır. İşte bu kadar.
Öncelikle çok güzel yazmışsınız teşekkür ederim. Şimdi havya, lehim teli tedarik edip nasıl çalıştığını öğrenicem. Evde adaptör vardır diye tahmin ediyorum ona bakacağım. Sonra yapabilirsem bitmiş olarak yapamazsam soru sormak üzere geri döneceğim.
Bir kaç farklı şerit ledi tek adaptöre bağlamak mümkün değil sanırım öyle değil mi ?
İki farklı şerit ledi birbirine + kutuplar + kutuplara, - kutuplar - kutuplara denk gelecek şekilde birinci şeridin bitiminden ikinci şeridin başlangıç kısmına bağlarsan tek adaptöre 2 şerid bağlayabilirsin.
Şimdi evde kullanmadığım bir modemin adaptörünü buldum. 12v 1.5a yazıyor üzerinde. Ben ekranın arkasına yarım metre bilemedin en fazla bir metre kadar led koymayı düşünüyorum. Fakat hoşuma gider ve becerebilirsem masayada yaparım diye düşündüm. O yüzden sormuştum. Peki diyelimki ledlerin renklerini beğenmedim. Lehimi ekstra bir malzeme olmadan ve zarar vermeden sökebilmem mümkün mü?
Fazla uğraşmak istemezsen 5m şerit led 15 TL gibi bir ücretle satılıyor. Alıp adaptöre bağlayabilirsin yada adaptörünü de satan yerden sipariş edebilirsin.
Lehim pompası ile yada çok damarlı kablon varsa lehimi eritip çok damarlı kabloya lehimi erimiş lehimi aktarıp temizleyebilirsin fakat yinede lehimlenmiş kablonun üzerinde lehimin alaşımı bir miktar kalacaktır.
Fazla uğraşmak istemezsen 5m şerit led 15 TL gibi bir ücretle satılıyor. Alıp adaptöre bağlayabilirsin yada adaptörünü de satan yerden sipariş edebilirsin.
Lehim pompası ile yada çok damarlı kablon varsa lehimi eritip çok damarlı kabloya lehimi erimiş lehimi aktarıp temizleyebilirsin fakat yinede lehimlenmiş kablonun üzerinde lehimin alaşımı bir miktar kalacaktır.
Anladım. Kafam bir şeye takıldı. Anahtarı bağlarken + kabloyu anahtara seri bağla demiştiniz ya. Seri bağla derken şunu anladım ben. + kabloyu anahtarı takacağımız yerden kesip anahtarın bir ucuna kestiğimiz yani lede lehimlediğimiz kısmını diğer ucuna ise adaptörden gelen kısmını bağlayacağız. - kabloda herhangi bir kesme bağlama olmayacak. Doğru mu anlamışım?