Çözüldü SGK ölüm aylığı paylaştırılması nasıl işliyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kaori212

Femtopat
Daha fazla  
Babam yaklaşık 11 sene önce vefat etti, annem ve kız kardeşim var. İkimiz de 21 yaşındayız ve vefat eden babamdan ölüm aylığı alıyorduk. Ben 18 yaşına geldiğimde bu ücret kesildi fakat üniversiteye başladım diye tekrar bağlanması için gittm ve bağlandı fakat henüz parası gelmedi. Sormak istediğim soru şu, annem 10.000 kardeşim 5.000 TL alıyor fakat internette anne %50 her bir çocuk %25 oranında pay alıyor yazıyor. Benim alamadığım süreçte benim param annem ve kardeşime eklenmiş midir yoksa ben de ekstra 5000 TL mi alacağım ya da onların payından kesilip bana mı gelecek?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam kanuna göre durum tamamen şu şekilde:

Hak sahibi olma niteliğinin destekleyici belge ya da araştırmayla tespiti Kurumca yapılır; belge ibraz edilemediği sürece ‘hak sahibi çocuk’ koşulu henüz oluşmamış sayılır ve bu sürede o çocuğun aylığı durdurulur; durdurulan bu paylar Kanun 34 hükmüne göre ‘kalan hak sahipleri’ne dağıtılır.”
(Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, Madde 60/1-b uyarınca; Madde 62’nin ilgili hükümlerine atıfla)

Hak sahibi sayılmayan çocukların hisseleri “kalan hak sahiplerine” paylaştırılır.”
(5510 sayılı Kanun, Madde 34/1 ve devamı)

Bir nevi sizin almadığınız dönemde size düşen %25 payı %12.5'ar olarak bölüştürmüş oluyorlar.
Öncelikle başınız sağ olsun. Kesilen dönemde sizin faydalanma hakkınız kesildiği için anneniz ve kardeşinize pay ediliyor toplam alacağınız para. Başvuru sürenize kadar almanız gereken payı onlara verdikleri için alamazsınız. Size bağlandığı tarih sonrasında da oran evlat sayısına göre tekrar hesaplanır ve ödeme ona göre olur. Almanız gereken ama almadığınız aylar mevcutsa bunun için Sosyal Güvenlik İl/Şube Müdürlüğü’ne gidip “başvuru tarihinden itibaren ödenmeyen aylıklarım var” diye dilekçe verirseniz, başvuru sonrası aylar için birikmiş payınızı alabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle başınız sağ olsun. Kesilen dönemde sizin faydalanma hakkınız kesildiği için anneniz ve kardeşinize pay ediliyor toplam alacağınız para. Başvuru sürenize kadar almanız gereken payı onlara verdikleri için alamazsınız. Size bağlandığı tarih sonrasında da oran evlat sayısına göre tekrar hesaplanır ve ödeme ona göre olur. Almanız gereken ama almadığınız aylar mevcutsa bunun için sosyal güvenlik İl/Şube müdürlüğü'ne gidip “başvuru tarihinden itibaren ödenmeyen aylıklarım var” diye dilekçe verirseniz, başvuru sonrası aylar için birikmiş payınızı alabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim. Fakat anlamadığım şey şu internette SGK ölen maaşı payları anne %50 çocuklar kişi başı %25 yazıyor fakat tek çocuk olsa toplam %75 oluyor iki çocuk olsa toplam %100'e çıkıyor yazıyor. Anneme 10.000 TL geliyor ve kardeşime 5.000 TL geliyor bu durumda annem %50 kardeşim %25 almış olmuyor mu benim payım onlara nasıl bölüştürülmüş oluyor?

Hak sahibi olma niteliğinin destekleyici belge ya da araştırmayla tespiti Kurumca yapılır; belge ibraz edilemediği sürece ‘hak sahibi çocuk’ koşulu henüz oluşmamış sayılır ve bu sürede o çocuğun aylığı durdurulur; durdurulan bu paylar Kanun 34 hükmüne göre ‘kalan hak sahipleri’ne dağıtılır.”
(Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, Madde 60/1-b uyarınca; Madde 62’nin ilgili hükümlerine atıfla)

Hak sahibi sayılmayan çocukların hisseleri “kalan hak sahiplerine” paylaştırılır.”
(5510 sayılı Kanun, Madde 34/1 ve devamı)

Bir nevi sizin almadığınız dönemde size düşen %25 payı %12.5'ar olarak bölüştürmüş oluyorlar.

Çözüm
Anladım çok teşekkür ederim.

Hak sahibi olma niteliğinin destekleyici belge ya da araştırmayla tespiti kurumca yapılır; belge ibraz edilemediği sürece ‘hak sahibi çocuk' koşulu henüz oluşmamış sayılır ve bu sürede o çocuğun aylığı durdurulur; durdurulan bu paylar kanun 34 hükmüne göre ‘kalan hak sahipleri'ne dağıtılır.”
(Sosyal sigorta işlemleri yönetmeliği, madde 60/1-b uyarınca; madde 62'nin ilgili hükümlerine atıfla)

(5510 sayılı kanun, madde 34/1 ve devamı)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı