SGK prim borcunu ödemezsek ne olur?

ali_bkrtp

Picopat
2023 Mayıs ayında 18 yaşına girdikten sonra SGK, her ay yaklaşık 300 lira kesinti yapmaya başladı ancak bir işe girmediğim için sigortam yatırılmadı ve ben de ödeme yapmadım. Bu sebeple şu ana kadar 12 bin lira borç birikti. Borcumu ödemezsem ne olur? İllaki ödeyeceğim de 2. kez mezuna kaldım YKS'ye hazırlanıyorum şu an ne yapmam gerek?

Son düzenleyen: Moderatör:
2023 Mayıs ayında 18 yaşına girdikten sonra SGK, her ay yaklaşık 300 lira kesinti yapmaya başladı ancak bir işe girmediğim için sigortam yatırılmadı ve ben de ödeme yapmadım. Bu sebeple şu ana kadar 12 bin lira borç birikti. Borcumu ödemezsem ne olur? İllaki ödeyeceğim de 2. kez mezuna kaldım YKS'ye hazırlanıyorum şu an ne yapmam gerek?
Lise mezunlarının genel sağlık sigortası 2 yıl devlet tarafından karşılanıyor. En yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna git. Sisteme işletmen gerekiyor. Borcunu silerler. 2 yıl sonrasında asgari ücretin %3'ü kadar GSS ödersin.

SGK prim borcu dediğiniz şey GSS borcu ise onu ödemek zorundasınız yoksa sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorsunuz belirli bir süre ödemeyince sigortanız düşüyor. Eğer okuyorsanız otomatik açıldıysa iptal edebiliyorlar da şu an mümkün değil.

Bir de gelir testine tabii olan-olmayan durumu var ama aile evinde yaşarken o iş yaş muhtemelen.

edit: üstteki arkadaş haklı, o kural galiba üniversite mezunlarına da değiştirilmiş olabilir ben lisede otomatik düşmüştüm. yaş sınırı da var aile sigortasından faydalanmanın, danışmanız lazım

Lise mezunlarının genel sağlık sigortası 2 yıl devlet tarafından karşılanıyor. En yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna git. Sisteme işletmen gerekiyor. Borcunu silerler. 2 yıl sonrasında asgari ücretin %3'ü kadar GSS ödersin.
Açık öğretimden mezun oldum. Açık öğretim ile oluyor mu o

SGK prim borcu dediğiniz şey GSS borcu ise onu ödemek zorundasınız yoksa sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorsunuz belirli bir süre ödemeyince sigortanız düşüyor. Eğer okuyorsanız otomatik açıldıysa iptal edebiliyorlar da şu an mümkün değil.

Bir de gelir testine tabii olan-olmayan durumu var ama aile evinde yaşarken o iş yaş muhtemelen.

Edit: Üstteki arkadaş haklı, o kural galiba üniversite mezunlarına da değiştirilmiş olabilir ben lisede otomatik düşmüştüm. Yaş sınırı da var aile sigortasından faydalanmanın, danışmanız lazım

Genel Sağlık Sigortası Prim Borç Detay Bilgileri. e-Devlet'te böyle yazıyor

Farketmez. Lise mezunuysan 20 yaşına kadar, üniversite mezunuysan 25 yaşına kadar(Maksimum 2 yıl) devlet tarafından karşılanıyor.
Tamam teşekkürler ben bir gideyim.

Farketmez. Lise mezunuysan 20 yaşına kadar, üniversite mezunuysan 25 yaşına kadar(Maksimum 2 yıl) devlet tarafından karşılanıyor. Bir an önce gidip sisteme işlet. Yarın birgün haciz gelir, uğraşırsın.
Bu arada 2025 mayısta 2 yıl olacak devlet bu 2 yılı ödemiş sayar mı?

• İcra takibi başlatılabilir.
  • Gelecekte maaş veya diğer gelirlerinizden kesinti yapılabilir.
  • Faiz işlemeye devam eder.
Belli bir miktar var mı icra için

Belli bir miktar var mı icra için
Maalesef SGK prim borçları için belirlenmiş kesin bir icra limiti yoktur. Ancak SGK uygulamada genellikle 3.000-5.000 TL altındaki borçlar için doğrudan icraya başvurmuyor. Her durumda önce tebligat gönderip, ödeme için süre tanıyor ve yapılandırma imkanı sunuyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı